NFGreen, a szimpatikus zöld fesztivál

A nagybodaki vadászház (a szerző felvétele)
Dunaszerdahely, Nagybodak |

Harmadszor rendezték meg az NFGreen fesztivált Nagybodakon. Egy szimpatikus, zöld fesztiválról van szó, ami visszarepítette a résztvevőket egy lassúbb, ráérősebb világba.

Zöld fesztivál, mivel a helyszínnek teret adó nagybodaki vadászház, első látásra is egy szembetűnően zöld helyszín. A Duna egyik holtága mellett álló kétemeletes faház és az előtte elterülő rét minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy a látogatók kikapcsoljanak és átálljanak egy lassúbb tempóra. És természetesen a hulladékmentesség jegyében is zöld az NFGreen. A szervezők komolyan gondolták a műanyag visszaszorítását, mindenkit megkértek, hozzon magával saját étkészletet, tányért, poharat. Repoharat használnak és a konyha is teljesen húsmentes. Méretéből adódóan egy kis fesztiválról beszélünk, ahol, bár nincs annyi lehetőség, ezáltal nincs az a bizonyos FoMo érzés sem. A FoMo mozaikszó, ami az angol „Fear of Missing Out” betűiből tevődik össze és jelentése valami olyasmi: félelem attól, hogy lemaradunk vagy kimaradunk valamiből. Az NFGreenen nincs ilyen érzés, mert itt minden emberléptékű és nincs rohanás egyik helyszínről a másikra. Csak egy színpad van, vele átellenben zajlanak a közönségtalálkozók, beszélgetések. A programok egymás után következnek, így nincs miről lemaradni.

A nagybodaki vadászháznál (a szerző felvétele)

A két szervezőt Tóth Lalit és Kovács Ákost, a dunaszerdahelyi NFG klub vezetőit kérdeztük a kezdetekről, a kihívásokról és a további tervekről.

2017-től vezetjük a dunaszerdahelyi NFG klubot és a fesztivál ötlete két éve fogalmazódott meg. Mi előtte is fesztiváloztunk, a Gombaszögi Nyári Táborban éveken át csináltuk a Chill sátrat, ahol konyhát is vittünk. Mivel az elég messze van Dunaszerdahelytől, ráadásul nagyon időigényes volt, így jött az ötlet, hogy próbáljunk meg a szűkebb környezetünkben fesztivált szervezni. Ami pedig a helyszínt illeti, először egy barátomék esküvőjén voltam itt. A lakodalom másnapján már nem volt kérdés, ha fesztivált rendezünk, akkor az a nagybodaki vadászháznál lesz. Van ennek a helynek egy olyan varázsa, amit nagyon szeretünk. Szóval, így indultunk. Ami a létszámot illeti, a felső határ a 250, ennél több látogatót nem szeretnénk, a helyszín sem alkalmas és csak így tudjuk megőrizni ezt a remek hangulatot. Éves bontásban napi 200 látogatónk volt. Ami az anyagiakat illeti, minden évben pályázunk a Kultminornál, több-kevesebb sikerrel, az idén három héttel a fesztivál előtt tudtuk meg az eredményt és hogy mennyi pénzzel számolhatunk. Így elég nehéz fesztivált szervezni, de ezzel nem vagyunk egyedül. A fellépők kiválasztásánál igyekeztünk teret adni a hazai előadóknak, de jöttek Magyarországról is. Az év folyamán ezek a fellépők már játszottak nálunk az NFG klubban, tehát volt tapasztalatunk, mondhatni biztosra mentünk. A farnadi Estendøn zenekar eddig minden alkalommal fellépett nálunk az NFGreenen. Minden éven van színházi előadás, képzőművészeink helyben alkotnak, van író-olvasó találkozó és a köztes időt dj szettek töltik ki. A fotós workshop képeiből az NFG klub szeptemberi nyitóestjén kiállítás nyílik.

Kovács Ákostól megtudtuk, hogy szeretik a kihívásokat, ezért a Covid első évében, 2020-ban szervezték meg az első NFGreent.

Két éve folyamatosan figyeltük a híreket és jól jöttünk ki a dologból, mert egy héttel a fesztivál kezdete előtt törölték el a biztonsági intézkedéseket, így tudtuk megvalósítani a fesztivált. Merészek voltunk és a végére minden összeállt. Ami az idei fesztiválprogramot illeti, mivel elég későn hozták nyilvánosságra a pályázat eredményét, volt A és B tervünk is, annak függvényében, mekkora anyagi kerettel számolhatunk. A helyszínt az idén nagy bátorsággal jó fél évvel ezelőtt lefoglaltuk. Habár a péntek esti időjárás vihart és szelet hozott, azt gondolom, az idei péntek este volt az eddigi fesztiválok legjobbja, összeszokott, békés társaság élvezte a koncerteket és a helyszínt.

Az íróportré programpont keretén belül, Mucha Dorka írónő a trauma irodalom kialakulásának történetéről is beszélgetett, továbbá arról, napjainkban miért fogékonyak erre az olvasók. Gazdag József is a fesztivál vendége volt, a beszélgetés során azt boncolgatta, mit jelent a kívülállás, mint életforma, milyen érzés örökös kívülállónak lenni. Több fesztiválozót megkérdeztünk, mi miatt jöttek, miért járnak vissza. A válasz minden esetben a családias közeg, az igényes szórakozás, a minőségi zene és a természetközeliség volt. Mindezt a Duna parton élvezhették, ahol a második nap végére mindenki mindenkit ismert. Hogy jövőre szerveznek-e fesztivált az NFG-sek, nemtudták megmondani. Ma, azaz hétfőn indul az NFGreen Kids, ahol számos programmal várják a gyerekeket és szüleiket.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!