Régió

Népzenei fesztivál és 25 éves jubileum

Nagymegyer | A Szlovákiai Nyugdíjasok Egyesületének Dunaszerdahelyi Járási Bizottsága a helyi, Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezettel közösen június 7-én, kedd délután 4 órás kezdettel népzenei fesztivált tartottak a Corvin Mátyás Művelődési Központban. Az esemény különlegessége az volt, hogy a Nagymegyeri Kéknefelejcs Népdalkör 25. éves fennállásának várva várt jubileumát is megünnepelték.
author
Kürthy Judit

2022. június 20. 21:00

Varga Éva: népdalainkkal őrizzük a hagyományainkat (a szerző felvétele)
Varga Éva: népdalainkkal őrizzük a hagyományainkat (a szerző felvétele)

Az idén megrendezésre került eseményt még a múlt évben, 2021-ben szerették volna megtartani, amikor is a Kéknefelejcs Népdalkor valóban 25 éves volt. A covid miatti korlátozások azonban ezt nem tették lehetővé. Rendezvényük idén két fő részből állt, az elsőben a 25. éves népdalkört köszöntötték, majd egy rövid szünet után, mely alatt frissítőkkel vendégelték meg az érkezőket, a járási népdalkörök műsora következett. A fesztivált idén 22. alkalommal rendezték meg a járásban, harmadik alkalommal Nagymegyer városában. Idén 10 nyugdíjas szervezet csoportja vett részt, valamint 3 egyéni szóló énekes és 3 vendég énekes lépett fel a szépkorú közönség előtt. A időkorlát miatt 3 dalban maximalizálták a előadott dalok számát.

A csoportok mellett szólóban is felléptek énekesek, volt olyan is, ahol zenei kísérettel érkeztek, hegedűvel, harmonikával kísérték őket.

- mondta Varga László, a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet elnöke. A Kéknefelejcs Népdalkör előadása után Holényi Gergő, Nagymegyer város polgármestere méltatta a nagymúltú csoportot, majd Lapos Ildikó alpolgármesterrel együtt egy-egy szál rózsával köszöntötték őket. A délutáni fellépéseket követően átadták a részvevőknek a köszönő okleveleket, illetve a járási szervezet ajándékait, majd ezt követően egy ízletes vacsorára, közös szórakozásra invitálták a szereplőket és a vendégeket.

 

Tíz szépkorú csoport lépett fel a fesztiválon (a szerző felvétele)
Tíz szépkorú csoport lépett fel a fesztiválon (a szerző felvétele)

Gazdag 25 év

A Kéknefelejcs Népdalkör 1996-ban alakult. Ekkor a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezetnek 550 tagja volt, köztük számos jó hangú hölgy, akik Grozmann Valéria vezetésével egy kulturális csoport megalapítását kezdeményezték, ami később a Kéknefelejcs nevet kapta. Még 1996-ban Ág Erzsébet pedagógus vette át a csoport vezetését, melynek csupán egy célja volt: saját maguk szórakoztatása. Néhány évvel később azonban bekapcsolódott a szervezői munkába Ág Erzsébet férje, Ág Tibor, aki új lendületet vitt a közös munkába.

 

Új vezetés és sávos minősítések

A népdalkör irányítását 2013-ban Varga Éva tanítónő vette át, miután Ág Erzsébet egészségügyi okok miatt lemondott a csoport művészeti vezetéséről. 2014-től sikeresen szerepeltek több hazai és a külföldi rendezvényen is. A csoportnak ekkor 3 év alatt 75 fellépése volt, ebből 52-szer Nagymegyeren, 14 alkalommal a dunaszerdahelyi járásban, 4-szer Szlovákia más régiójában és 5-ször külföldön léptek fel. A csoport fennállásának 20. évfordulójára a város polgármestere polgármesteri díjjal tüntette ki a jubiláló csoportot. A Kéknefelejcs népdalkör a 2013-2017-es időszakban rendszeresen részt vett az országos magyar népzenei fesztiválokon: például a ”Bíborpiros szép rózsa” nevű versenyen, ahol 2015 -ben, majd 2017-ben ezüstsávos minősítést szerzett. A „Tavaszi szél vizet áraszt„ fesztiválról pedig 2014-ben aranysávos minősítéssel térhettek haza. 

Népdalcsokrainkat a Felvidék, illetve a gazdag magyar népdalkincsből válogattuk. A jó eredmények, a fellépések, de főleg a próbákon való éneklés hozzájárulnak a lelki és szellemi feltöltődésünkhöz. A választott dalaink szövegében minden benne van, az örömünk, a bánatunk, s ez minket lelkileg is megtisztít. Ki tudjuk adni a dühünket a haragunkat, ki tudjuk fejezni általuk a szeretetünket is. A hagyományőrzés mellett ez az, amit a népdaléneklésben a legfontosabb dolognak tartok.

- mondta a csoport vezetője, Varga Éva. Fennállásuk legnagyobb sikere a 2018-as „Tavaszi szél vizet áraszt“ országos népzenei verseny volt, ahol a döntőben aranysávos minősítést kaptak és az Aranypáva fokozatot is elnyerték.

Annak ellenére, hogy a negyed évszázadból csak 9 évet voltam eddig a csoporttal, nagyon örülök, hogy velük dolgozhatok és úgy gondolom, ők is, hogy velem. Az eddigi megmérettetéseink közül a 2018-ban elnyert Aranypáva fokozat az, amire eddig legbüszkébbek vagyunk.

- teszi hozzá büszkén.

Egyelőre nincsenek konkrétabb jövőbeni terveink, de az biztos, hogy a helyi, valamint a környékbeli fesztiválok állandó fellépői maradunk, és továbbra is gondosan ápoljuk a kapcsolatainkat a baráti városokkal, községekkel. Tavaly nyáron például a magyarországi Békén jártunk.

- mondja Varga Éva.

Legidősebb tagjuk Fülöp Ilonka, 92 éves, aki idős kora ellenére töretlen lelkesedéssel jár a próbákra és a fellépésekre is.

Egy-egy szál rózsát vesznek át az ünnepeltek (a szerző felvétele)
Egy-egy szál rózsát vesznek át az ünnepeltek (a szerző felvétele)

Pro Urbe-díj

A népdalkör megalakulásának 25. évfordulója alkalmából 2021. október 20-ra egy nagyszabású ünnepséget szerveztek, amit a korlátozások miatt sajnos nem tudtak megtartani. De a régió nem feledkezett meg a jubileumról, ugyanis az alapszervezet vezetőségének javaslatára Nagymegyer város önkormányzata 2021. december 15-én, a város legrangosabb díját, a Pro Urbe-díjat adományozta a csoportnak.

Galéria
Sokan összegyűltek a Kultúrházban (a szerző felvétele)
Sokan összegyűltek a Kultúrházban (a szerző felvétele)
Sokan összegyűltek a Kultúrházban (a szerző felvétele)
Sokan összegyűltek a Kultúrházban (a szerző felvétele)
+1
Az Alistáli Nyugdíjas Népdalkör fellépése a Népzenei fesztiválon Nagymegyeren (a szerző felvétele)
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzin

Lassan a háború előtti árakon fogunk tankolni

Itt a kánikula

Folytatódik a kánikula: hőségriadót fújtak az extrém hőség miatt!

komáromi kórház

Csak három Covid-pozitív beteget ápolnak Komáromban

hegyimentők

Villámcsapás végzett egy túrázóval a Magas-Tátrában

zelenszkij k

Zelenszkij: Keményebb szankciók kellenek az oroszok ellen

sportatvben

Képernyőn a Rangers-PSV és az úszó-Eb döntői is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.