Régió

Nem kell a sertéstelep Pódafának

Pódafa | A lakosok tiltakoznak a tervezet ellen, a vállalat azt állítja, jelenleg nem prioritás a pódafai sertéstelep megépítése.
Bartalos Éva

2015. december 12. 11:28

Németh Andrea, a Dan-Slovakia Agrar alelnöke lapunknak megerősítette a cég szándékait, hozzátette, az Agrokorn vállalat két, egyenként kilencszáz malac befogadására alkalmas épületet tervez Pódafa Lidértejed részébe. „2014-ben kezdeményeztük a két istálló megépítését olyan helyszínen, ahol régi hagyománya van az állattenyésztésnek. Az ilyen nagyságrendű projektek megvalósulását hosszú engedélyeztetési folyamat előzi meg” – nyilatkozta lapunknak az alelnök, aki egyben az Agrokorn ügyvezető igazgatója.

A lakosok körében heves tiltakozást váltott ki a tervezet. A pódafai lakosok elmondták, 2014-ben indítottak először tiltakozó akciót a vállalat tervei ellen, aláírásgyűjtést is szerveztek. Több érvük is van, egyebek mellett a talajvízszennyezéstől, a bűztől és a növekvő forgalomtól tartanak. Rámutattak, hogy a sertésfarm bűze a légvonalban alig két kilométerre fekvő Dunaszerdahelyen is érezhető lenne. „Ez nem tenne jót a város idegenforgalmának. A projektben azt állítják, a falut nem éri el a bűz, mert nem erre fúj a szél” – magyarázták a lakosok. Csóka Sándor, Pódafa polgármestere nem nyilatkozik az ügyben. „Azon vagyunk, hogy eloszlassuk a lakosok aggályait. A lakosoknak bízniuk kell abban, hogy a jogszabályok őket védik, bennünket pedig köteleznek arra, hogy körültekintők legyünk” – folytatta Németh Andrea. Az alelnöktől megtudtuk, jelenleg a projekt engedélyeztetési eljárása folyik. „Tekintettel arra, hogy a projektet nem kezeljük kiemelten, nem tartom kizártnak, hogy akár el is tekintünk a szándékunktól” – mondta a Dan-Slovakia Agrar alelnöke. „Mindent megteszünk, hogy a vállalat terve ne sikerüljön. Csak akkor nyugszunk meg, ha írásban közlik, hogy nem épül sertéstelep Pódafán” – mondták a lakosok. A község visszautasította a vállalat építésiengedély-kérelmét – olvasható az önkormányzat honlapján.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?