Régió

Nem akarnak plazmaíves hulladék-feldolgozót a Vág mentén

Vágsellye | Élénk, több órás vita folyt a plazmaíves technológiával működő szemétfeldolgozót képviselők és a Vág menti községekben élők között csütörtökön délután a vágsellyei városházán. Továbbra sem közeledtek az álláspontok, és a résztvevők joggal érezhették úgy, hogy számos konkrét kérdésük továbbra is megválaszolatlan maradt. Arcvédő maszkot viseltek a fórum résztvevői és csak minden második sorban foglalhattak helyet a városi hivatal üléstermében.
Száz Ildikó

2020. augusztus 7. 19:30

Fórum a vágsellyei városházán

Környezetvédelem és forgalom

A vitafórum résztvevői

Sókszelőce kataszterében építené meg a pozsonyi SPV Dálovce társaság a plazmaíves technológiával működő hulladék-feldolgozót, a mintegy 130 milliós beruházást illetően hat környékbeli település érintett, és Vágsellye önkormányzata is megfogalmazta az aggályait.

Jana Nitrayová, a városi hivatal vezetője köszöntötte a régióbeli önkormányzatok képviselőit és lakosait, a beruházó nevében Mariana Dráchalovát üdvözölte, valamint Marcela Morvovát a Comenius Egyetem Matematika-Fizika Karának tanárát és Juraj Musilt, a beruházással kapcsolatos tanulmány kidolgozóját. „A beruházó 2019 júniusában nyújtotta be vállalkozói elképzelését, március 25-én kapott értesítést a város vezetése, hogy fejtse ki véleményét, ám a koronavírus-válság miatt nem volt lehetőség arra, hogy harminc napon belül nyilvánosan megvitassuk a problémát. Erre csak most nyílt lehetőség” – hangsúlyozta Edita Haládiková a városi hivatal környezetvédelmi osztályának referense. „Vágsellye útjai már most rendkívüli módon leterheltek, ezért olyan tanulmány kidolgozására van szükség, amelyből kiderül, hány tehergépkocsi haladna át a város útjain. A vállalkozói tervben az áll, hogy Nyitra megyéből és Nagyszombat megyéből szállítanák a feldolgozásra szánt hulladékot” – áll a vágsellyei állásfoglalásban.

A beruházó képviselői elmondták, naponta mintegy harminchárom húsztonnás teherautó haladna át a városon oda és vissza, amit a jelenlegi forgalmi dugók és az utak terheltsége mellett sem tartanak soknak. A jelenlévők azzal érveltek, hogy az érintett utak már most annyira meg vannak rongálva, hogy az újabb súlyos terhelést már nem bírnák el.
 

A vitafórum résztvevői és az előadók

Záporoztak a kérdések

Részletes, sokak által nem igazán érthető műszaki leírásokkal szemléltették a plazmaíves hulladékfeldolgozás előnyeit, hangsúlyozva az eljárás korszerű, környezetkímélő mivoltját.

Marcela Morvová és Juraj Musil egyaránt hangsúlyozták, hogy a községekben elindított hulladék-osztályozás ellenére egyre nagyobb gondot és többletkiadást jelent majd ebben a térségben is az osztályozatlan szemét tárolása. A felszólalók szerint sokan keverik a szemét osztályozásával és feldolgozásával kapcsolatos fogalmakat. Állítólag az önkormányzatok sincsenek még tisztában azzal, hogy a szemétgyűjtő udvarok megnyitásával, a szeparálás beindításával még korántsem oldódott meg minden, és további befektetésekre lesz szükség. A térségbeli, érintett községek képviselői Restár János Farkasd, Selmeczi Henrietta Negyed, Baranyay Alajos Zsigárd, Kőrösi Agócs Ildikó Pered, Jakócs Krisztina Deáki és Bób János Szímő polgármestere nem ért egyet a beruházással, a községeikben élők egészsége, az ingatlanok értéke, a termőföldjeik tisztasága, a Vág menti környezet megóvása továbbra is prioritást élvez. A fórumon mintegy félszázan vettek részt, a vágsellyei lakosokat alig képviselte valaki a városi hivatal alkalmazottain kívül, jóval többen érkeztek a térségbeli községekből, hogy feltegyék a kérdéseiket, kifejtsék komoly aggályaikat a beruházónak. Több alkalommal is elégedetlen morajlás szakította félbe a vitát, mert a jelenlévők úgy érezték, sosem a kérdéseikre kapnak választ, ehelyett külföldi példákkal érvelnek a projektet bemutató felek. Amikor az egyik régióbeli lakos rákérdezett arra, miért nem tervez a beruházó ismeretterjesztő utat valamelyik hasonló, plazmaíves alapon működő szemétfeldolgozóba, azt a választ kapta, hogy a cégük nem utazási iroda.

A beruházó többször elismételte, nagy különbség van a szemétégetők és a plazmaíves hulladékfeldolgozás között, ebben az esetben nem keletkezik sem pernye, sem salak, miközben a vita hevében kiderült, hogy pont salakot és pernyét venne át a cég más beruházóktól, hogy azzal sűrítse be a folyékony hulladékot.
 

A fórum résztvevői Vágsellyén

Szeméttárolás és környezetvédelem

Az egyik központi téma volt a Vág folyó, mert a tanulmányban az is benne van, hogy az égetőnek óránként 1500 köbméter vízre lenne szüksége. A beruházó kútfúrást emlegetett, ám a helyiek élénken érdeklődtek az iránt, hogy miért esett a választásuk éppen a Vág partjára az építkezési telek kiválasztásakor.

Azt sem tudták meg a fórum résztvevői, hogy kinek a magántulajdonában vannak a kiszemelt telkek. Mint ahogy arra sem érkezett válasz –mondván, hogy üzleti titok – hogy mennyibe kerülne a hulladék feldolgozása egy-egy község számára. Az önkormányzati képviselők azzal érvelték, hogy közbeszerzés útján választják ki azt, aki elraktározza, feldolgozza a szemetet. Honnan tudhatnák, hogy éppen ezzel a feldolgozóval tudnak majd együttműködni. Ha nem működnek vele együtt, akkor meg honnan szállítja a feldolgozandó hulladékot? Mi történik akkor, ha olyannyira környezettudatosak a lakók, hogy egyre többen vesznek részt a hulladék osztályozásában, és nem lesz annyi kommunális hulladék, mint amilyen mennyiséggel a feldolgozó megépítői számolnak? A vágfarkasdi Fazekas Annamária felszólalásában elmondta, a Vág folyó partján, a közeli erdőkben az utóbbi időben megélénkült a növény- és az állatvilág, rég nem látott védett fajokkal büszkélkedhetnek, nem szeretnék, ha mindez elpusztulna, hozzáadott értékként tartják számon a Vág mentét, annak varázslatos szépségét az itt élők. A beruházó ismételten azzal érvelt, hogy a hulladékproblémát oldani kell, és hogy az utóbbi években esély sincs arra, hogy egy ilyen projektet valamelyik város közelében valósítsák meg, mert az emberek azonnal fellázadnak. A leendő befektetőtől azt a választ kapták, hogy valamennyien nagy állatbarátok, még az sem kizárt, hogy kutyamenhelyet létesítenek a közelben. Arra a kérdésre, hogyan gazdálkodik majd, kinek kínálja fel a kitermelt hőenergiát a befektető, az volt a válasz, hogy szóba jöhetnek az önkormányzatok, cégek, de felhasználható mezőgazdasági termelés során, vagy valamilyen relaxációs komplexum fűtésére, üzemeltetésére.

Jana Nitrayová végül véget vetett a vitának azzal, hogy a fórum szervezőit egyetlen dolog érdekelte volna, milyen hozadéka lesz a város számára ennek a beruházásnak. Ha üzleti titok, hogy mennyibe kerül a hulladék feldolgozása, akkor még erre a kérdésre sem kaptak választ. Az érintett községekben élők augusztus 20-ig véleményezhetik a beruházással kapcsolatos környezeti hatástanulmányt, és küldhetik el észrevételeiket a környezetvédelmi minisztériumnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
terhesseg

Ismét két táborra szakadt a koalíció a körvonalazódó abortusztörvény miatt

Niklas-Wilson Sommer

22 éves hátvédet igazolt a DAC

allergia k

Ez a furcsa tünet is figyelmeztethet a parlagfű okozta allergiára

rendőrség illusztráció

Olyan részeg volt a kamionsofőr, hogy a szondát sem tudta megfújni

halál gyertya
Frissítve

Koronavírus: elhunyt a 41. beteg Szlovákiában

Nobel-díj

Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.