Régió

Nem akarnak egészségügyi hulladékégetőt az érsekújváriak

Érsekújvár | Néhány perccel ezelőtt ért véget a lakossági fórum, melyen bemutatták az egészségügyi hulladék megsemmisítésére szolgáló hulladékosztályozó és égető terveit.
Száz Ildikó

2018. május 16. 17:55

- Száz Ildikó felvételei

Az elképzelés ellen tiltakoztak az Érsekújvári Egyetemi Kórház és Rendelőintézet jelenlévő dolgozói is, mivel a tervezett beruházás közvetlenül a kórház területével szomszédos parcellán működne. A kórháznak 1250 alkalmazottja van, és 660 személyt kezelnek a fekvőbeteg részlegen. A pozsonyi Wastech cég számára a besztercebányai INECO társaság dolgozta ki a terveket, az utóbbi cég képviselője elmondta, ciszternákkal szállítanák más kórházakból is az egészségügyi hulladékot a tárolóba, osztályozóba és égetőbe. Elhangzott, hogy másfél percenként fordulna meg egy-egy szemétszállító gépkocsi a feldolgozónál. Jelenleg is mintegy 980 tonna hulladékot dolgoznak fel a kórház melletti területen, ennek alig húsz százalékát termeli ki az érsekújvári intézmény, ám eddig a Duslo vegyi gyárba szállították égetésre a veszélyes egészségügyi hulladékot.

nz

2018. május 16. 16:06

Hulladékégetőt építenének a kórház területére Érsekújvárban

Kötszereket, használt kórházi ágyneműt, egyszer használatos egészségügyi öltözéket és pelenkákat, valamint fecskendőket is égetnének a kemencében. Alig kilencven méterre már lakóházak találhatók a tervezett égető közelében, az itt élők hangot adtak a felháborodásuknak. Ladislav Borbély, a Szlovák utca lakója elmondta, sosem fognak beleegyezni abba, hogy életveszélyessé, élhetetlenné váljanak a lakhelyeik. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere és a városi képviselők is ellenzik a projekt megvalósítását. Bóna Bertalan képviselő elmondta, számos ehhez hasonló égetőt zártak be világszerte, az esetleges mérések sosem pontosak, mivel az égetőt üzemeltetők a mérésekkor sosem a veszélyes, egészségre ártalmas hulladékot égetik. Az égéstermékek bomlási maradékai higanyt és dioxint tartalmazhatnak. Klein Ottokár hangsúlyozta, hogy eddig is balesetveszélyes volt a kórház környéke, csúcsforgalomban alig járhatók az utak, ha egy veszélyes egészségügyi hulladékot szállító gépkocsi karambolozna, annak beláthatatlan következményei lennének. A környezeti hatástanulmányban az áll, hogy csaknem kétezer tonna egészségügyi hulladékot dolgoznának fel, égetnének el.

 

nz

A jelenlévők úgy döntöttek, petícióban tiltakoznak a beruházás ellen, ugyanakkor azt is felülvizsgálják, vajon a területrendezési tervben foglaltak alapján engedélyezett tevékenység folyik-e a jelenlegi szemétgyűjtőben. A beruházást május 25-ig véleményezhetik a lakosok. A város vezetése és a környéken élő lakosság kéri, hogy minél többen csatlakozzanak a petícióhoz. További részletek lapunk nyomtatott számában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Eltűnnek a macskaköves utak Királyhelmecről

Viharokra és jégesőre figyelmeztetnek a meteorológusok

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?