Régió

Nagypakán is fertőzött az ivóvíz, májustól szűrhetik

Nagypaka | Csütörtök este lakossági fórumot tartottak a dunaszerdahelyi járásbeli községben, ahol az év elején a határértékhez közeli atrazinszintet mértek a vezetékes vízben. A falu szűrőberendezést vesz, de leghamarabb csak májustól tisztíthatnák a vizet.
Bartalos Éva

2018. március 10. 15:31

A lakosok egyebek mellett az atrazin hatásairól, valamint más szennyezőanyagok jelenlétéről is kérdeztek - Képarchívum

Nagypakán az önkormányzat üzemelteti a víz- és csatornahálózatot, a szomszédos Békére is innen szállítanak vizet, ott azonban a Nyugat-szlovákiai Vízművek nyújtja a szolgáltatást.

A fórum elején Ivan Seňan polgármester, majd Sebő László, a vízművek dunaszerdahelyi fiók-részlegének igazgatója számolt be az önkormányzat és a szolgáltató intézkedéseiről. Seňan elmondta, a pakai kút vizében literenként 100–110 nanogramm növényvédő szert mutattak ki, az egészségügyi határérték 100 nanogramm/liter. Sebő közölte, a szennyezésben érintett további hat csallóközi községben tökéletesen működnek az aktív szenes szűrőberendezések, a vezetékes vízből maradéktalanul kiszűrik a növényvédő szert. Nagypakán is hasonló műszert szerelnének fel a vízforrásnál, de a mintegy 50 ezer euró értékű berendezés nagy kiadást jelent az önkormányzatnak. A falu vezetése ezért a vízművekkel, valamint a környezetvédelmi minisztériummal is tárgyal.

2018. február 14. 16:08

Két újabb faluban találtak atrazint az ivóvízben

Leghamarabb májusban, vagy júniusban szerelhetik fel a szűrőt. A polgármester ezt azzal magyarázta, hogy időigényes a helyi paramétereknek megfelelő berendezés legyártása és a beszerzés előtt a folyamatban lévő közbeszerzési eljárást is le kell zárni. Az aktív szenes berendezés felszerelése és működtetése hatással lesz a víz és a csatornázás árára, de egyelőre kérdéses, mennyire drágíthatja a szolgáltatást. A lakosok számos kérdést feltettek a fórumon, az atrazin hatásairól és más szennyezőanyagok jelenlétéről is kérdeztek. Újra elhangzott, hogy az atrazin nem rákkeltő, és nincs bizonyíték arra, hogy káros lenne az emberi szervezetre. Iható a víz, csak a várandós nőknek és a csecsemőknek nem ajánlott a fogyasztása. A vízművek képviselője azt is kijelentette, az általuk figyelt peszticidek közül mást nem mutattak ki a vizsgálatok a vízben. Felmerült az iskolák és az óvodák ellátása is, a helyiek azt kérték a polgármestertől, hogy palackozott vizet szállítsanak az alapiskolába és az óvodába. Ivan Seňan azt ígérte, teljesíti a kérést.

Sebő Lászlótól megtudtuk, hogy a szennyezésben érintett hat faluban – Bakán, Dercsikán, Csallóköznádasdon, Gellében, Lúcson és Sárosfán – megállapodott az atrazin szintje. A folyamatban lévő rendőrségi nyomozásról nincsenek új információi, továbbra sem tudni, hogyan került a növényvédő szer a vízhálózatba.

Önnek ajánljuk

Ütőképes röplabdacsapat Komáromban

PSG–Real Madrid focimeccs a tévében

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?