Nagymegyeren a távhővezetékek cseréjére pályáznak

Bíznak az új pályázat sikerességében (A szerző felvétele)
Nagymegyer |

Új pályázaton való részvételt szavazott meg a képviselő-testület a város összes távhővezetékének cseréjére. A pályázat sikeressége esetén gyarapítanék a város vagyonát és a nagy energiaválságban is képesek lennének stabil árakat biztosítani a lakosok számára. 

A Városi Lakáskezelő Kft., bár városi tulajdonú cég, mégis önálló. Feladata, hogy biztosítsa a szolgáltatásokat és ne legyen veszteséges. A problémát legfőképp abban látom, hogy a cég tényleges gazdasági állapotát sem én, sem a képviselők nem ismerik.

– állítja Soóky Marián, Nagymegyer polgármestere

A projekt önrésze viszont egy tetemes összeg, ami nagyban meghatározhatja a cég jövőbeni működését, illetve működésképtelenségét. A vállalatnak jelenleg is van felvett hitele, melynek a kifutása 2025-ben várható. A távhővezetékek cseréjére előbb, utóbb megoldást kell találnunk, de az eneriaárak emelkedését így is biztosan be kell építeni majd a távhő árába. A geotermikus energia felhasználása jó döntésnek bizonyul, de a kitermeléshez szükséges szivattyúk is áramot igényelnek. A folyamatos távhőszolgáltatás miatt gázra is szerződnünk kell, mert a lakók akkor sem maradhatnak fűtés nélkül, ha a geotermikus hőszolgáltatás esetleg meghibásodik. A kérdés az, hogy az energiaártöbbletet és a projekthez szükséges újabb hitelt hogyan tudja kigazdálkodni a cég. Ha az egészet a lakókra hárítjuk, az mennyire vállalható, tartható.

– mondta Soóky Marián.

 

További problémát jelenthet, hogy van egy jelenleg is élő szerződésünk a minisztériummal még 2017-ből, ami csaknem azonos tartalmú. A mostani projekt pályázati kiírásában viszont szerepel egy olyan kitétel, ami ezt kizáró oknak tekinti, vagyis ugyanarra nem pályázhatunk. A testület jelezheti ilyen módon az ügyvezetőnek, mit szeretne, de tudatosítani kell a kockázatot is, ezért úgy korrekt, ha a döntéssel részben felelősséget is vállal.

– folytatta a polgármester, majd megnyitotta a vitát.

Pongrácz Kálmán ismertette a Városi Lakáskezelő Kft. igazgatójának elemzését a lehetséges energiaspórolásról és részletezte a jelenlegi távhő csövek hőveszteségének nagyságát is az egyes szakaszokon. Elmondta, hogy a legnagyobb mért hőveszteség a két kazánház közötti szakaszon keletkezik.

Kórósi Zalán szót kérve feltette a kérdést, hogy hol van jelenleg az igazgató, akinek a cégéről épp most készül szavazni a testület.

Nem mindenben értettek egyet (A szerző felvétele)

Ezt a pályázatot még 2017-ben szavazták meg, majd következtek a választások és a közbeszerzésnél meg is akadtak. 2025-ig lenne lehetőség arra, hogy ezt kihasználjuk. 40-50 éves vezetékekről beszélünk, amiket véleményem szerint csak pályázati úton van lehetőségünk kivitelezni 80 százalékos támogatással, 20 százalék önrésszel. Ezzel valójában csökkentenénk a hőveszteséget és a lakosok is kevesebbet fizetnének.

– fejtette ki Balázs Péter képviselő. 

"A meglévő szerződés nem formai ok, csak annyit tesz, hogy mi nem tudjuk tartani"  – jelentette ki Pongrácz Kálmán (A szerző felvétele)

Végül tízből 6 szavazattal a képviselő-testület megszavazta a pályázaton való részvételt, melyben 860 000 euró önrésszel 4 300 000 euró összértékű beruházást nyerhetnek, aminek a keretén belül a város összes távhővezetékének cseréje megvalósulhat.

"Adjunk esélyt a városnak, adjunk esélyt a Városi Lakáskezelő Kft-nek, hogy sikeres lehessen"  – hangsúlyozta Csémi István (A szerző felvétele)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?