Régió

Montessori óvoda nyílna az egykori pártközpontban

Érsekújvár | Magánóvodát nyitnának az ipari szakközépiskolával szembeni épületben, amelyben eddig a különféle pártok helyi szervezetei és önsegélyező csoportok béreltek helyiségeket.
Száz Ildikó

2021. szeptember 24. 10:44

Érsekújvár
A Komáromi utcában lévő épület alapos felújításra szorul, hogy óvodát nyithassanak benne. - A szerző felvétele

Hét városi óvoda

A járási székhelyen évek óta gondot okoz, hogy jóval több az óvodáskorú gyerek, mint ahányat el tudnak helyezni az önkormányzati óvodákban. A testület döntése alapján az egykori önkormányzati óvoda épületét hosszú távon, húsz éven át bérelheti a Montessori Centrum Polgári Társulás, amely sikeresen működtet egy magán intézményt a városban, de mára kinőtték az épületet. Alena Szőkeová, a Montessori Centrum Rainbow igazgatója hangsúlyozta, pályázati pénzből felújítatnák, és saját költségen üzemeltetnék az épületet.

Bővíteni a kapacitást

Denisa Felixová, a városi hivatal iskolaügyi és szociális ügyekért felelős vezetője elmondta, hét városi óvodájuk van, ezen kívül további hat magán intézmény működik a járási székhelyen, valamint a Néri Szent Fülöp Egyházi Óvoda. A várólistán lévő mintegy harminc gyerekből tizenkettő még nem töltötte be a harmadik életévét, és tíz jövőre iskolaköteles. „Egyre több az olyan speciális nevelési igényű gyerek a városban, akikkel erre szakosodott nevelők foglalkoznak. Nagy az érdeklődés a három évesnél fiatalabb gyerekek elhelyezése iránt is, de őket csak akkor tudjuk felvenni, ha felszabadul valahol egy-egy hely az óvodákban. A város bővítené a meglévő óvodák kapacitását. Nagyon jó az együttműködésünk a civil szférával, a montessori óvoda a speciális nevelési igényű gyerekek integrálásával foglalkozik, több egészségkárosult gyerekkel tudnak foglalkozni, ha megnyitják az új termeiket a szóban forgó épületben” – mondta Felixová. A városi hivatal a Nyitra-parti óvoda bővítését fontolgatja.

Montessori óvoda

A Montessori Centrum Rainbow vezetése fontosnak tartja az óvodai felkészítést, hogy a speciális nevelési igényű gyerekek is egyenlő eséllyel induljanak az iskolába. A szakembereket a gyerekek szükségleteinek megfelelően választják, individuális képzésre, tanácsadásra is van lehetőség a központban. Alena Szőkeová elmondta, olyan hetük is van, amikor több család kéri a gyerekek felvételét, sajnos erre már nincs lehetőségük. A Montessori Szlovákiai Asszociációjának tagja az érsekújvári magánóvoda. Egészséges és sérüléssel élő gyerekek integrálásával, újabb speciális szakemberek alkalmazásával járulnának hozzá ahhoz, hogy az érsekújvári óvodáskorú gyerekek szüleinek még több választási lehetőségük legyen. Megjavítanák a beázó tetőszerkezetet, a nedvesedő falakat. Az ingatlan konzerválása mintegy 150 ezer euróba kerülne a városnak, az épület ismételt üzembe helyezésére legalább 500 ezer euróra lesz szükség.

Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere elmondta, már tavaly szó volt a felújításról, amikor találkozott a montessori óvoda vezetésével. A szóban forgó épület a város tulajdonában marad, a még mindig termet bérlő szervezeteknek a főtéri kultúrházban ajánlott fel korszerű helyiségeket az önkormányzat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ipolyság0101

A magyar kormány titokban vásárolt szlovákiai ingatlanokat

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

VIDEÓ: Gyászos a járványtérkép, elszabadult energiaárak – Heti tallózó

Gyimesi György

Elnapolják a Csemadokról szóló törvényt?

megemlékezés

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Dunaszerdahelyen

Eduard Heger

Heger: Szlovákia segíteni fog Litvániának a határvédelemben

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.