Mintegy negyven gyerek érkezett a II. Manócska Családi Táborba

II. Manócska Tábor
ALSÓSZELI |

Ismét nagy az érdeklődés az alsószeli kultúrház udvarán szervezett Manócska Családi Tábor iránt. A résztvevők szerint az a legjobb benne, hogy teret ad a kisgyerekes szülőknek a találkozásra, beszélgetésre, közös időtöltésre.

A helyi kultúrház udvarán, kellemes és szép környezetben, a fák hűvösében, sátrak és jurták alatt szervezték meg idén is a Manócska Családi Tábort Alsószeliben. Kelemen Kata fő szervező az Új Szónak elmondta, mivel tavaly nagy sikere volt a tábornak, idén sem változtattak az alapelven és a célon.

„A Covid-19 járvány időszakában lettem anya, így jócskán éreztem az elmagányosodást a pörgős élet után. Ezt megtapasztalja minden anya, az is, akinek nem a világjárvány idején születik gyereke. A tábor fő célja tehát az, hogy a hasonló élethelyzetben, hasonló problémákkal és feladatokkal szembesülő szülőknek teret adjunk a közös időtöltésre, beszélgetésre, tapasztalatcserére, kikapcsolódásra. Ugyanúgy, mint tavaly, most is reggel nyolctól délután fél ötig tart a tábor, mindent együtt csinálunk, együtt eszünk, iszunk, együtt játszunk. Az idei tábor annyiban mégis más, mint a tavalyi, hogy több program van. Természetesen semmi sem kötelező, nem előadások vannak, csak több lehetőség van a tanulásra, nemcsak egymástól, hanem szakemberektől is. Nagyon gyorsan beteltek a helyek, szinte a tavalyi résztvevők és azok ismerősei jöttek idén. Minden nap több mint hetvenen vagyunk, annak nagyjából a fele a gyerek, fele kísérő. A tábor időtartama azért csak három nap, mert kicsi gyerekkel bőven elég az itt töltött idő, hiszen amellett, hogy kikapcsolódnak és feltöltődnek a résztvevők, fárasztó is tud lenni egy ilyen program”

– magyarázta Kelemen Kata.

A tábor három napja alatt a szülők tanácsot kérhetnek Hrubá Orsi gyógyszerésztől, Récsei Evelin gyógypedagógustól, Tóth Andrea és Ilka Viktória dúláktól, illetve jogásztól, valamint Kelemen Kata szoptatási és hordozási tanácsadótól és Kozmér Kati utazótól. Az érdeklődők Streicher Anita révén megismerkedhetnek a mosható betétekkel és pelenkákkal, Csiba Klaudia a barefoot cipőket mutatja be. A tábor minden napján van Ringató foglalkozás, baba-mama jóga, közös éneklés, zene és tánc, hangszersimogató, meseolvasás. A rendezvényt a község, Nagyszombat megye, a Zele törzs, az Alszik – Alsószeli Szabadidő Klub támogatásával tudták megszervezni. A megvalósításban Kozmér Kati, Szabados Kati és Szarka Gabi segédkezik, valamint Pleva Zsófi és csapata, akik óvodapedagógusnak tanulnak, illetve Francisti Laura, aki fiatalabb, de nagyon szívesen foglalkozik gyerekekkel.

Fehér Pleva Mónika, Németh Kinga és Németh Márta először vesznek részt a táborban. Mindhárman alsószeli lakosok. Leginkább azért jelentkeztek, mert úgy vélik, jó, hogy a településen van rá mód, hogy sok kisgyerek és szüleik együtt legyenek, erre ugyanis kevés a lehetőség.

Hrubá Orsi gyógyszerésztől főként a gyerekek immunrendszerének erősítéséről, az alapbetegségek megelőzéséről és kezeléséről kérhettek tanácsot a táborozók.

„Mivel 0-6 éves, vagyis ovis korú vagy oviba készülő gyerekek vannak a táborban, ezért a szülők legtöbbje az immunerősítésről kérdez, ami nagyon fontos akkor, amikor a kisgyermek közösségbe megy. Szóba kerültek a szoptatás és a terhesség alatti gyógyszeres kezelések lehetőségei is. Szeretem, amikor a nem farmakológiai beavatkozások megelőzik a gyógyszeres kezelést, az immunrendszert, főként csecsemőkorban leginkább a változatos étrenddel tudjuk erősíteni, de nagyon fontos szerepe van a természetes szülésnek, a szoptatásnak, az otthoni nyugalomnak, alvásnak és jókedvnek is abban, hogy jó ellenálló-képesség alakuljon ki a gyerekekben, valamint a szabad levegőn való tartózkodás, a sárban turkálás talán a legfontosabb”

– emelte ki a gyógyszerész. A Manócska táborban ezek szinte mindegyikére van lehetősége a résztvevőknek, a legtöbb tevékenységet kortársaikkal közösen végzik.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?