„Mindenkivel partneri viszonyra törekszem” – interjú Halász Bélával

Halász Béla
Gúta |

Gúta új polgármestere, Halász Béla (független) okozta a Komáromi járás legnagyobb választási meglepetését, amikor október 29-én neki szavazott bizalmat a legtöbb gútai. A vele való beszélgetés során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan képzeli el a város irányítását mind a hatalmi erőviszonyok, mind a sürgető problémák tekintetében.

Egy hete foglalta el a polgármesteri széket. E rövid idő alatt a konkrétumok hatására változtatott-e valamit az elképzelésein, tervein, s egyáltalán hogyan kezdték el a munkát?

Nem, nem változtattunk, a terveink alapján megyünk tovább. Az elmúlt egy hétben mindenkivel – az osztályvezetőktől kezdve a közvetlen munkatársakig – elbeszélgettünk itt, a Városi Hivatalban. Holnap [december 1-től] kezdi el a munkát az új hivatalvezető. Gútán az anyakönyvvezetői irodában nem hitelesítettek aláírásokat minden napon. Az első intézkedésünk az volt, hogy holnaptól, decembertől ez a tevékenység mindennapos lesz. Eddig sokan a környező falvakba jártak hitelesíteni, s ezt egy város nem engedheti meg magának. Ez csak egy egyszerű, könnyen megoldható lépés volt, nem adódott vele semmilyen probléma, a munkatársak nagyon ügyesen megoldották. Aztán az első képviselő-testületi ülésen megalakultak a szakbizottságok – most várjuk a tagokra és a konkrét munkára irányuló javaslatokat. December 19-én lesz a második testületi ülésünk, a város költségvetésén pedig már dolgozik a hivatal. Számolunk az energiaárak növekedésével, de bízunk abban, hogy a kormány is cselekszik, s nem hagyja cserben az önkormányzatokat. Az összes épületünkre megrendeltük az energetikai ellenőrzést – van, amelyiknél már el is készült. Így látni fogjuk, hogy milyen állapotban vannak a hőszigetelések, hogy hol tudunk spórolni, vagy napenergiát, hőszivattyút alkalmazni.

Van-e az ön számára jelképes határ olyan értelemben, hogy mit szeretne elérni az első 100 napban vagy az első évben?

Kérünk az emberektől egy kis türelmet, amíg belejövünk a munkába, de ez nem 100 napot jelent. Abszolút az első pillanattól kezdve dolgozunk, nem arról van szó, hogy idejöttünk, s nem tudunk semmit a város működéséről. A legégetőbb problémák közé például a csatornahálózat kérdése tartozik. Felvettem a kapcsolatot a Nyugat-Szlovákiai Vízművek igazgatójával és az igazgatótanács tagjaival. Valószínűleg már a jövő héten eljönnek Gútára. Szeretnénk, ha minél hamarább elindulnának a fejlesztések. Nagyjából 30 millió eurós befektetésről van szó. Velük és a szlovák állammal együtt, az Európai Unión keresztül kell megoldanunk ezt a problémát, nem várhatunk öt-tíz éveket.

Tehát a hosszú ideje húzódó csatornahálózat kiépítésének felgyorsítása mindenképpen prioritás.

Így van, ez a négyéves ciklusom egyik fontos alkotóeleme, hogy megszerezzük hozzá a támogatást és elinduljanak a munkák. Plusz ott van a Déli Zóna, a lakópark, ami szintén hosszú évek óta húzódó problémát jelent. Már tavasszal el szeretnék kezdeni a telekeladásokat, ill. azt is, hogy elinduljanak az építkezések. Első körben mindenképp a fiatal gútai családokat fogjuk támogatni egy bizonyos kritériumrendszer alapján, hogy ők, s ne az ügyeskedők jussanak telkekhez. Emellett érdeklődtek már a telkek iránt cégek is, amelyek bevásárlóközpontokat szeretnének ott építeni.

Ami a csatornahálózat kiépítését illeti, Gútának ebben csak közvetett szerepe lehet, hiszen nem a város a beruházó, s nem a saját költségvetéséből fejleszt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy ezekben az esetekben aktívabb szerepet próbál majd játszani ön és a csapata. Hogy érzi, ekkor valójában mennyi nyom a latban az, ha az önkormányzat megpróbál ilyen téren aktívabb lenni?

Nagyon sok múlik azon, hogy a polgármester és az önkormányzat képviselői napi vagy legalább heti szinten próbálkozik-e a minisztériumoknál, hatóságoknál, és bárhol, ahol van rá mód. Ez sokat számít, nem szabad az irodában ülni, s azt várni, hogy valami majd magától megoldódik. Az szerintem mindenki számára világos, hogy ez az életben nem így működik. A vízművek igazgatótanácsát Klein Otokár érsekújvári polgármester vezeti, majdnem napi szinten próbálok vele beszélni arról, hogy ezt vagy azt oldják meg. E téren nagyon bizakodó vagyok.

Nem pártszínekben indult a választáson, ill. függetlenként fogja végezni a polgármesteri munkát is. Ilyen háttérrel tervezi-e, hogy szorosabb viszonyt fog ápolni a településeket tömörítő érdekvédelmi szervezetekkel, a Szlovákiai Városok Uniójával és a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetségével?

Mindenképpen. Számomra Gúta az első. Egy pártba sem tervezek belépni, viszont jó viszonyt szeretnék ápolni mindenkivel. Itt a Szövetségre is gondolok, hiszen Nyitra megyében elég meghatározó pozíciójuk lesz. A megyén nagyon fontosak a jó kapcsolatok, de ez érvényes bármelyik pártra is, amelyik része a kormánykoalíciónak. S ahogy említette, a szakmai szervezeteknél is aktív szeretnék lenni. Egy új polgármesternek természetesen az elején nehezebb a dolga, de szeretném, hogy idővel ott is megismerjenek. Emellett fontos a Komárom, Ógyalla és Érsekújvár közti együttműködés is, velük együtt négy fontos várost képviselünk. Vannak olyan programok, amelyekből kimaradtunk.

Itt a fenntartható városi fejlődést szolgáló csoportosulásra, az ún. UMR-re gondol?

Igen, Gúta abból kimaradt. Jelentős mennyiségű pénzt tud egymás között elosztani a négy tagtelepülés. Aztán erősíteni szeretnénk még a Pons Danubiival való együttműködést és az Interreg-programban való részvételt is.

Ha már az együttműködésekről beszélünk, a polgármesteri poszt átvételénél gondolom egyeztetett a volt polgármesterrel, Horváth Árpáddal is. Gútán ezt azért kell hangsúlyozni, mert az elmúlt 16 évben ő vezette a várost.

Horváth Árpáddal nagyon jó kapcsolatban vagyok. Külön megköszöntem neki a munkáját az első képviselő-testületi ülésen. Aki 16 évig polgármester tudott lenni, annak ott a helye Gúta történelmében. Vele is partneri viszonyra törekszek. Ő lesz az idegenforgalmi bizottság elnöke, amelynek része a testvérvárosokkal való kapcsolat erősítése. Nagy örömmel vágott bele ebbe a munkába. Jelezte azt is, hogy bármiben szívesen segít nekem.

Érdekes fejleménynek számított az alpolgármester személye, hiszen Kárpáty Ernő polgármesterjelöltként az ellenfele volt. Milyen módon képzeli el vele a közös munkát?

Abból kell kiindulni, hogy nagyjából a választásokon résztvevő polgárok kétharmada változást akart. A másik szempont az, hogy én mindenkivel partneri viszonyra törekszek. A Szövetség frakciója ellenzéki szerepre készül, velük ezért nehéz lett volna együttműködni. Úgyhogy részünkről az a döntés született, hogy rendben van, teljesítsük a választók óhaját. Kárpáty Ernővel ezt személyesen megbeszéltük, s úgy néz ki, jól fog működni a közös munka. Nagyjából szétosztottuk egymás között a feladatokat.

Emögött akkor ezek szerint volt egy olyan megfontolás is, hogy a testületen belüli erőiket egyesítsék? Noha az önkormányzatok szintjén nem beszélhetünk olyan frakciófegyelemről, mint a parlamentben, de így együtt nyolc képviselőt tömörítenek a 17 fős testületben.

Igen, s még van két független képviselő, akikkel szintén jó viszonyban vagyunk. Nem látok problémát a testületben meghozandó döntésekkel kapcsolatban. Biztosan lesz néhány kritikus pont, de a mi frakciónkban is abban egyeztünk meg, hogy ha valaki valamit saját belátásából nem tud megszavazni, akkor azt nem fogjuk az ellenkezőjére kényszeríteni.

Gyakorlatilag az összes szlovákiai önkormányzatnak óriási kihívást jelent a 2023-as költségvetés összeállítása. Mi a helyzet Gútán, hogyan láttak neki a munkának?

Szerencsés helyzetben van a város, mert jelentős tartalékokkal rendelkezünk. Az energiárak bizonytalanságot jelentenek, ezért egyelőre 50 százalékos emelkedést építettünk be a költségvetésbe, de ez még változhat. Tisztában vagyunk azzal is, hogy nem lehet majd annyit fejleszteni, mint egy évvel ezelőtt, viszont vannak arra utaló jelek, hogy Gútára érkeznek új befektetők, s több pénzzel fogunk tudni gazdálkodni. December 15-én a kormány ráadásul elfogad egy olyan intézkedést, amely a pénzügyek terén nagyobb mozgásteret tesz lehetővé az önkormányzatoknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!