Minden disznót leölnek Jánokon a sertéspestis miatt

sertéspestis jánok

A Kassa-vidéki járásbeli, Szepsitől mindössze néhány kilométerre fekvő kistelepülésen csütörtökön igazolták a tesztek az afrikai sertéspestis (AMO) jelenlétét. Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS SR) elrendelte a faluban található mintegy negyven darab házisertés leölését. A sertéseket rendőri felügyelet mellett ölik le.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén az első járványgócot július második felében, a tőketerebesi járásbeli Ágcsernyőn regisztrálták. A Kassától mintegy 40 kilométerre, a szlovák-magyar államhatártól két kilométerre fekvő Jánokon augusztus első napjaiban két különböző udvarban észlelték a sertéseknél a betegség jeleit. Az ŠVPS SR közleménye szerint a beteg állatok elutasították a táplálékot, az egyik már felkelni sem volt képes. „A két sertés nemsokkal később elpusztult. A helyszínre riasztott állatorvosok felmérték a helyzetet és mintákat vettek az elhullott állatokból. A zólyomi Nemzeti Referencialaboratórium (NRL) által elvégzett tesztekből kiderült, hogy a két házisertés valóban fertőzött volt. Az előzetes vizsgálatok értelmében a fertőzés valószínűleg azért került be az udvarba, mert a tenyészetben nem tartották be teljes mértékben az óvintézkedéseket, holott azokat már hónapokkal ezelőtt elrendelték a térségbena mindössze néhány kilométerre található magyarországi állapotok miatt” – derült ki az állategészségügyi felügyelet állásfoglalásából. Az elmúlt napok során újabb sertések pusztultak el a tenyészetben, értesüléseink szerint a megmaradt állatok sem voltak  egészségi állapotban.

 

Galéria

Minden sertésnek mennie kell

A kialakult helyzet miatt az állategészségügyi felügyelet regionális kihelyezettségének szakemberei a mai nap folyamán rendőrök jelenlétében megkezdték a faluban található sertések likvidálását. Begala Gyula, Jánok polgármestere elmondta, a disznók likvidálását kora reggel kezdték.

„Nagyon sajnálom a gazdákat, de nics más lehetőségünk. A felügyelet szakemberei a tűzoltók és a rendőrök jelenlétében láttak munkához. Ahol a minták alapján már bebizonyosodott a fertőzés, kivétel nélkül minden egyes sertést elpusztítanak, viszont van néhány gazda, aki felhívásunkra levághatta a disznókat. A szakemberek ezekből a disznókból is mintákat vesznek, és ha bebizonyosodik, hogy azok sem fertőzöttek, a húst saját részre felhasználhatják. Természetesen egyik gazda sem fogadta örömmel a hírt, azonban a rendőröknek szerencsére sikerült mindenkit meggyőzni, hogy miért van szükség erre az intézkedésre. A faluban négy gazda udvarában van házisertés, összesen nagyjából negyven darabról tudunk” – tudatta lapunkkal a polgármester.

Időközben azzal a gazdával is sikerült beszélnünk, akinek udvarában elsőként regisztrálták a fertőzést.

„Nem szeretnénk részletezni a történteket, igazából mi sem ismerjük a fertőzés eredetét. A disznók likvidálást nem a mi udvarunkban kezdték” – nyilatkozta lapunknak a neve elhallgatását kérő gazda.

A fertőzés gócpontja körül három kilométeres körzetben védőzónát hoztak létre, mely mindössze Jánok települését érinti. Ugyanakkor egy tíz kilométeres zónát is kijelöltek, melybe többek között Zsarnó, Péder, Szepsi, Makranc, Torna, Somodi, Reste, Buzita Csécs, Tornahorváti, Tornaújfalu, Bódvavendégi és Bodolló községek is beletartoznak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?