Régió

Miczi grófnő botlatóköve

Nyitra | A háború előtt mintegy 6000 zsidó élt Nyitrán, 3670 főt hurcoltak el, mára alig hatvanan maradtak.
Vrabec Mária

2017. október 18. 19:38

Abalehotai Árpássy Gerstl Mária 1887-ben született, egész életét Nyitrán töltötte, de a deportálások idején Németországban tartózkodott, onnan hurcolták el. A család villája a bécsi szecesszió egyik szlovákiai remeke, ma műemlék. 

A német származású Gerstl Mátyás József az 1600-as évek végén szerzett érdemeiért 1715-ben Árpássy névvel magyar nemességet nyert. Mátyás József ekkor a pozsonyi királyi harmincad adminisztrátora, majd Sopron vármegye hites törvényszéki szakértője volt. Leszármazottja, Árpássy Imre az 1910-es években a Nyitrai Hitelbank vezérigazgatója volt, és „régi magyar nemességének épségben tartásával, abalehotai előnév használatában megerősíttetett”. Az ő lánya volt Mária, először strahlenfelsi dr. Dömény Pál tábornok-orvos, majd Egon von Kulterer tüzérőrnagy neje, akit 54 évesen ért a halál az auschwitzi koncentrációs táborban. Az ő emlékét őrzi mostantól a családi villa előtti úton az a botlatókő, amelyet úgy, mint a világ más városaiban, Nyitrán is Gunter Demnig német művész, az ötlet kezdeményezője helyezett el. 

Az első réztáblával ellátott macskaköveket 1995-ben helyezte el Kölnben, és az akció híre hamarosan elterjedt egész Európában. Magyarországon 2007 áprilisában helyezte el az első botlatókövet Gunter Demnig, Szlovákia 2012-ben csatlakozott a kezdeményezéshez. Azóta Besztercebányán, Eperjesen és már Komáromban is vannak botlatókövek, többnyire a haláltáborokba hurcolt áldozatok háza előtt, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a sétálóutcán. 

Nyitrán Árpássy Gerstl Mária botlatóköve az első, holott a városból 3760 zsidót hurcoltak el. A háború előtt több mint hatezer zsidó élt Nyitrán, a város lakosságának harmadát alkották, ma annyian sincsenek, hogy eltemethessék a halottakat, a vallási előírások szerint máshonnan kell férfiakat hívni. A helyi zsidó hitközségnek mintegy hatvan tagja van, többnyire idős emberek. 

Önnek ajánljuk

Manipulálhatták a Špirko elleni vizsgálatot

Összecsaptak a rendőrök és a tüntetők Budapesten

GALÉRIA: Impozáns az új Slovan-stadion

Három év börtönre ítélték Michael Cohent, Donald Trump volt ügyvédjét

Megszavazta a magyar kormány a "rabszolgatörvényt"

Női kézilabda Eb - Legyőzte Romániát a magyar válogatott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?