Régió

„Merész” költségvetést fogadtak el Vágsellyén

Száz Ildikó

2017. december 5. 18:59

Vágsellye | Kiegyenlített költségvetést hagyott jóvá legutóbbi ülésén a testület. A bevételi és a kiadási tétel is 21 489 980 euró.

Jozef Belický, Vágsellye polgármestere és néhány képviselő az újabb pályázati és városfejlesztési tervek miatt merésznek és előremutatónak nevezte az elfogadott büdzsét. A tartalékalapban lévő csaknem egymillió euróból bőven jut az új beruházásokra. A helyi adókból és illetékekből 9 230 000 eurót remél a város, tőke jellegű kiadásokra 5 385 200 eurót szánnak. A Szociális Szolgáltatások Intézete 537 260 euróból gazdálkodhat, az összeg egy részét a munkaügyi tárcától kapott támogatás képezi, további 370 950 eurót kapnak a költségvetésből. A tartalékalapban hagyott összegből 145 ezer eurót fordítanak a városháza hőszigetelésére és 110 ezer eurót a közvilágítás felújítására. Vágsellye újabb 850 ezer eurós hitelt vesz fel a 2020-ig tervezett nagyszabású beruházásokra. A következő két évben százötven bérlakás építését tervezik az Állami Lakásfejlesztési Alap támogatásával, a beruházáshoz szükséges első három részletet a jövő évi költségvetésből fedezik, a többit 2019-ben, vagyis jövőre sem emelkedik a város hitelterheltsége. Akadt képviselő, aki sokallta a város népszerűsítésére szánt jövő évi kiadásokat. Vágsellye idegenforgalmi látványosságainak propagálására mintegy harmincezer eurót szán a város, háromezer euróval támogatja a Krea regionális televízió működését, a város krónikása négyezer eurót kap. A kézművesek hagyományos vásárát 12 300 euróból rendezik meg. Szó volt az idei karácsonyi vásárról és az óévbúcsúztatóról is. Az ünnepi vásár a sétányon a napokban nyitotta meg kapuit, és december 20-ig várják a látogatókat, a Vágvecse városrészben valamivel rövidebb ideig, de külön karácsonyi vásárt rendeznek.

Az ünnepváró rendezvényekre idén 1800 eurót fordítanak, és ez az összeg jövőre sem változik. A város vezetése fontosnak tartja a magyarországi, valamint a lengyel, finn és cseh testvérvárosokkal való kapcsolatok ápolását, a testvértelepülésen élő gyerekek táborának megszervezését, az utazásokra és a vendégek fogadására 11 250 eurót szánnak a jövő évi költségvetésből.

Önnek ajánljuk