Régió

Megvannak a beiratkozási eredmények Komáromban, és biztatóak

Komárom | A városban működő négy magyar (ebből egy egyházi) és három szlovák alapiskolába idén összesen 379 gyereket írattak be a szülők, 251-et magyar, 128-at szlovák tannyelvűbe.
V. Krasznica Melitta

2018. április 27. 16:26

Illusztráció - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Egy évvel ezelőtt 250:136, 2016-ban 237:131, 2015-ben pedig 228:133 volt az arány; a számokból kitűnik, hogy az utóbbi években enyhén emelkedik a magyar iskolába íratott gyerekek aránya, idén túllépte a 66 százalékot.

2018. április 24. 13:06

Biztató beiratkozási eredmények Kassán és környékén is

Ami az iskolák közti eloszlást illeti, a legtöbb szülő ezúttal is a Munka Utcai Alapiskolát választotta (80 beíratott). Az előző évekhez képest ugrásszerű növekedést könyvelhetett el a Jókai Mór Alapiskola, ahol tavaly 58, míg idén 78 a beíratott gyerekek száma. Az Eötvös Utcai Alapiskolában, csakúgy, mint tavaly, idén is 56-56 ez a szám, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban viszont a tavalyi kiemelkedő 50-hez képest – ami rekord az iskola történetében – ezúttal 37 gyereket írattak be. Azt valamennyi iskolavezető hozzátette, hogy a halasztások miatt ezek a számok még változnak, jelenleg folyik azoknak a gyerekeknek a pedagógia-pszi-chológiai kivizsgálása, akiknél a szülő vagy az iskola kérte ezt. A vizsgálat eredménye után derül ki, hogy a gyerek marad-e az óvodában, elsőbe, esetleg nulladik osztályba kerül.

2018. április 19. 16:00

Lehangoló beiratkozási eredmények az Érsekújvári járásban

Míg korábban az Eötvös Utcai AI-ban nyitottak rendszeresen nulladik osztályt, két év óta a Munka Utcai AI-ban van nulladik. „Terveink szerint az idei tanévhez hasonlóan ismét 3 első és egy nulladik osztályt indítunk szeptemberben, természetesen ez még függ a pedagógia-pszichológiai kivizsgálások eredményétől – mondta Károlyi Szikonya Judit, a Munka Utcai Alapiskola igazgatója. – A felzárkóztatást segíti a nulladik évfolyam, hiszen a hátrányos szociális hátterű gyerekek közül, amikor beíratják őket, többen nem beszélik a magyar nyelvet, nincsenek tisztában az alapvető higiéniai szokásokkal. Bizony, nagyon meglátszik, melyik gyerek járt legalább egy évet óvodába, és melyik nem.” Elégedett a beíratási eredményekkel Mátyás Katalin, a Jókai Mór Alapiskola igazgatója, a jelenlegi kettő helyett három párhuzamos első osztályt tudnak nyitni, ilyen utoljára négy éve volt. „Külön kampányt nem folytattunk, tettük a dolgunkat, ahogy eddig is” – mondta az igazgatónő. Az alsó tagozaton hosszú évek óta iskolaotthonos módszer szerint folyik az oktatás, azaz a diákok a napközi otthonban végzik el a házi feladatukat, tanulnak, nem hordják haza a táskájukat. A Marianum Egyházi Iskolaközpontban a tavalyi kiugró eredményt nem sikerült megismételni, de így is két első osztályt tudnak nyitni. „Bár az iskolaközpontunk részét képező óvodában az eddigi négy helyett már 5 csoport működik, idén kevés a ballagók száma. Ugyanakkor más városi óvodából is érkeznek gyerekek hozzánk első osztályba” – magyarázta Madarász Róbert igazgató.

Önnek ajánljuk

Nyitrán javíthat a DAC

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

A DAC meccse a tévében

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?