Régió

Megvalósult a hodosi álom

Nemeshodos | Pénteken átadták a Kmet Mihályról elnevezett, újonnan felépített szlovák és magyar tannyelvű, összevont osztályokkal működő alapiskolát Hodosban.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. szeptember 12. 09:45

Másutt gyerekhiány miatt bezárják a kisiskolákat, Hodoson új épületet kapnak a kisdiákok. (Somogyi Katalin felvétele)  

Ami ez év februárjában, az alapkő letételénél még csak terv volt, szeptember 7-re valósággá vált. Az előkészítő és utómunkálatok néhány hónapig tartottak, az épületet 16 nap alatt építette fel a kivitelező. 
Az eddig a református egyház épületeiben, albérletben működő iskola végre saját épületet kapott. A község hitelt vett fel a beruházásra, 15 éves futamidővel. A havi törlesztés körülbelül annyi, mint az eddigi havi bérleti díj volt. Az épület olyan technológiával épült, amely szükség esetén, emeletráhúzással bővíthető. A négy osztály mellett van egy informatikai szaktanterem, étkezde, tanári szoba, szociális helyiségek. 
 

„Amikor nyolc évvel ezelőtt megválasztottak polgármesternek, számos tervem volt, amelyeket szerettem volna megvalósítani – kezdte ünnepi beszédét Balódi László polgármester. – Sokat közülük sikerült megvalósítani, de a legnagyobb az iskola volt, ezért nagy öröm számomra, különösen a mai helyzetben, amikor több kisiskolát kellett bezárni diákhiány miatt, hogy mi újat építhettünk, mert szükség van rá, és a diákok létszáma folyamatosan nő. Megelégedéssel tölt el az is, hogy ezt a falu önerőből tette, nem kértünk támogatást senkitől. Egyszerű, kicsi, de takaros és a miénk” – folytatta a polgármester. 

Domsitz Erika, a szlovák iskola igazgatója beszédében kiemelte a szlovák és a magyar iskola közti példaértékű együttműködést, amely már a kezdettől kölcsönös toleranciára nevel. „Arra tanítjuk a gyerekeket, hogy elfogadjuk, segítsük és tiszteljük egymást” – mondta Suska Szilvia, a magyar iskola igazgatója.

A négy osztályban 40 gyerek kezdte meg a tanévet, 23 a magyar és 17 a szlovák tagozaton. (sk)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Híd: az önkormányzatok bevétele emelkedhet

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 31.

Frissítve

Megfontolná a lemondását Kalavská, ha nem indulna el a kórházreform

Vizsgálja a főügyészség a Čistý deň reszocializációs központ ügyét

Szemében látjuk önmagunkat

Új igazgatója van a Czuczor Gergely Alapiskolának

Legfrissebb galériák
Olvasta már?