Régió

Meglepően jó beíratási eredmények Vágsellyén, elég elsős Érsekújvárban

Elégedett az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola vezetése az idei beíratások eredményével. Hétfőn és kedden összesen negyvenkét leendő elsőst írattak be a szülők a járási székhely egyetlen magyar alapiskolájába, tavaly negyvenhármat. Vágsellyén huszonhárom gyereket írattak be a magyar alapiskolába, tavaly tizenhetet, szeptemberre tizennyolc elsősük lett.
Száz Ildikó

2017. április 7. 12:55

Novák Monika, az érsekújvári Czuczor Gergely Alapiskola igazgatója az idei beiratkozások kapcsán elmondta, megújult az Iskolahívogató című lapjuk.

Iskolahívogató

Az iskolát bemutató, a szülőket az iskolaérettségről tájékoztató, illetve játékos feladatokat tartalmazó kiadványt időben eljuttatták a leendő elsősökhöz azokban a községekben is, ahol nincs magyar iskola. Kiértékelték a Színes ceruzák rajzpályázatot, melyet az iskolakezdés előtt álló óvodások számára hirdettek meg.

„A beíratott negyvenkét gyerek közül három számára kértek a szülők halasztást, valamint két, ideiglenesen külföldön élő és tanuló gyerek törzsiskolája leszünk. A tavalyi évhez hasonlóan két osztályt nyithatunk szeptemberben az első évfolyamban, az osztályfőnök Salgó Gabriella és Kováč Sylvia lesz” – mondta Novák Monika. A Blaho Pál utcai óvoda magyar osztályaiból huszonhárom, a szlovák osztályból két gyereket írattak be. A Cirill és Metód utcai magyar és szlovák óvodából öt leendő elsőst. Két érsekújvári szlovák óvodából egy-egy gyerek érkezett. Brünnből és a Nagykürtösi járásból, Inámból is írattak be gyereket Érsekújvárba, mert a család ide költözött. Kamocsáról, ahol évekkel ezelőtt megszűnt a kisiskola, egy gyerek érkezett, Andódról, ahol nincs iskola, három kiselsős jön. Udvardról két, ősztől iskolaköteles gyerek látogatja majd az érsekújvári alapiskolát, hárman Szímőről érkeznek. Egy gyerek a komáromi járásbeli Naszvadhoz közeli Anyala tanyáról érkezik.

Erdélyből is jöttek

Dohányos Katalin, a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és Óvoda igazgatója elmondta, ünnepi műsorral, tudást felmérő játékos foglalkozásokkal várták a leendő elsősöket és szüleiket a beiratkozáskor. „Minden évben reménykedünk, hogy egyre többen választják a járási székhelyen élők közül a magyar alapiskolát. Az idei beíratási eredmények azonban még a tantestület tagjait is meglepték. Huszonhárom elsősre nem is számítottunk. Csupán két gyerek számára kértek a szülők halasztást” – mondta Dohányos Katalin. A vágsellyei magyar alapiskolában az idei tanévben tizennyolc elsős van.

Az alapiskolával közös igazgatású magyar óvodából öt gyerek érkezett. Az egyik kisfiú családja Erdélyből jött a városba, a vendégmunkásként dolgozó szülők nagyon elégedettek voltak a magyar óvodával. Halasztást kértek most a kisfiú számára, de mindenképpen szeretnék, ha a Pázmány Péter Alapiskolában tanulna. Érkeztek magyar gyerekek a szlovák óvodákból, továbbá Peredről, Deákiból, Zsigárdról és Vágtornócról.

Gyűjtőiskolává váltak

Novák Monika és Dohányos Katalin igazgató elmondta továbbá, tapasztalataik szerint évről évre több a környező községekből beutazó tanuló. Olyan községekből is érkeznek leendő elsősök, ahol van magyar alapiskola. A szülők rendszerint akkor választják a városi iskolát, ha a járási székhelyen dolgoznak. Vannak, amikor a városi iskolába járó idősebb testvér miatt döntenek úgy, hogy nem a falu iskoláját választják a kisebbik gyerek számára.

Fontos szempont a tehetséggondozás, az iskola korszerű felszereltsége, továbbá a családias légkör, a gyerekek igényeire való odafigyelés, illetve a pedagógusok és a nevelőnők közvetlensége.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?