Mégis nyitnak szlovák csoportot a magyar aklapiskolában

Érsekújvár |

<p>Speciális óvodai csoportok számára kért helyet a Czuczor Gergely Alapiskola épületében az Anton Bernolák Egyházi Alapiskola és a Néri Szent Fülöp Óvoda vezetése.</p>

Hozlár Katalin iskolaigazgató kérelmét a testület elutasította, néhány napja mégis megkezdték a magyar alapiskola eddig nem használt épületszárnyának felújítását. Klein Ottokár polgármester az önkormányzati ülésen elmondta, nagy segítség a városnak, hogy az egyházi iskola és az óvoda felvállalja az önkormányzat helyett a hiányzó óvodai csoportok megnyitását. A Czuczor Gergely Alapiskola iskolatanácsa eljuttatta állásfoglalását a város vezetéséhez, ebben az állt, hogy egy tagot kivéve mindenki egyetértett a speciális osztályok megnyitásával, de szeretnék, ha az egyházi óvoda csak egy évre venné bérbe a helyiségeket. Az egyházi intézmény vezetésének kérelmét végül a képviselőknek csak 42,85 százaléka támogatta, ezért nem fogadták el a határozatot.

„Amikor úgy döntöttünk, hogy az egyházi intézmény nyitná meg a speciális óvodai osztályokat, 12 kérvényt kaptunk a szülőktől. Nem tartottam kizártnak azt sem, hogy az egyik speciális óvodai osztály magyar legyen, de nem akadt elég jelentkező. Sajnálom, hogy a testület elutasította a kérelmet, mert segíteni szerettünk volna” – mondta Hozlár Katalin igazgatónő, városi képviselő. Elmondta továbbá, hogy a képviselők beleegyezésére csak akkor van szükség, ha nem önkormányzati intézmény igazgatása alá vonják a városi óvodai csoportokat. Végül ezért döntött úgy a város vezetése, hogy a két speciális osztályt a Blaho Pál utcai óvoda igazgatása alá vonja, és a magyar alapiskola üresen álló termeiben nyitja meg. A Czuczor Gergely Alapiskola külön bejáratú épületrészéhez zárt udvar tartozik, ahol játszótér is van. Ebédre a szomszédos egyházi alapiskolába járnak majd a gyerekek.

A tizenkét speciális nevelési igényű gyerekhez a tanév első felében várhatóan újabbak érkeznek, mivel az óvodába beíratottak szoktatási ideje három hónap. Az óvodapedagógusok az első hónapokban mérik fel az óvodások képességeit. Ha az óvónők úgy érzik, viselkedési, beszéd-, illetve egyéb zavarokkal küzd a gyerek, a szülőkkel folytatott megbeszélést követően orvosi szakvéleményt kérhetnek. Előfordul, hogy az óvodás szülei csak jóval a tanévkezdés után, néhány hónappal később kérik a gyerek felvételét a speciális osztályba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?