Mátyás király a galántai múzeumban

Galántai Honismereti Múzeum

Még október 18-ig látogatható a Galántai Honismereti Múzeumban a Mátyás király várai című kiállítás. A tárlaton makettek és virtuális rekonstrukció segítségével betekintést nyerhetünk a 15. századi társadalmi életbe, láthatjuk  a királyi rezidenciákat  és fontosabb történelmi helyeket.

A 2018-as év a király születésének 575., trónra lépésének 560. évfordulója jegyében Magyarországon Mátyás király-emlékév volt. A visegrádi Mátyás Király Múzeum által készített kiállítás a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat fenntartása alatt működő Galántai Honismereti Múzeumba a két intézmény együttműködése révén jutott el. 

A kiállítás öt nyelven (magyarul, németül, angolul, szlovákul és románul) mutatja be Corvin Mátyás királyi rezidenciáit, történelmileg és stratégiailag fontos helyszíneit, várait, palotáit, melyek azon túl, hogy otthonaként szolgáltak, hatalmát, gazdagságát is jelképezték. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek Mátyás korának társadalmába, az alattvalók, a nemesség és az egyház mindennapi életébe. A kiállítást azok a gyerekrajzok egészítik ki, amelyeket a múzeum által meghirdetett rajzversenyre küldtek be a környékbeli gyerekek. A tárlatot a múzeum nyitvatartási idejében lehet megtekinteni, a megnyitó augusztus 22-én volt. 

Az ötven éve működő Honismereti Múzeum állandó kiállításán a látogatók ízelítőt kapnak a régió 19–20. századi polgári és paraszti tárgyi kultúrájának elemeiből. Bútorok, szobabelső, használati tárgyak, női és férfi viseletek, a mindennapi élet egyes mozzanatai mellett a környéken található hajó- és cölöpösmalmok makettjét, fotóit és leírásait is meg lehet nézni, valamint egy igazi kuriózumként egy 1909-ben alapított gyógyszertár teljes felszerelését és bútorzatát is megcsodálhatják az érdeklődők. 

„Július és augusztus hónapban több mint ezer látogatója volt a múzeumnak, a tanévben pedig nagyon sokszor fogadunk iskolás csoportokat, mivel fontosnak tartjuk a múzeumpedagógiát” – mondta el Cupal Barica Andrea tárlatvezető.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?