Régió

Máriás nővérek: elárasztotta a lélek a kastélyt

Somodi | Férfiakat megszégyenítő erőbedobással és még annál is nagyobb lelkesedéssel dolgoznak az ezredforduló idején Somodi határában megjelent, csendes, békés, Istenbe rejtett életformájukról ismert máriás nővérek.
Németi Róbert

2021. május 14. 18:00

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.
Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben. - Németi Róbert felvételei

A közösség 1999-ben vette meg a kastélyt és a hozzá tartozó épületeket, azóta folyamatosan renoválják, de nem ijednek meg a komplexumhoz tartozó terület karbantartásától és a kerti munkától sem. Életük egy szorgalmas napját kivételesen megnyitották szerkesztőségünknek. A máriás nővérek közössége 1973-ban alakult Svájcban. Mária misztériumában gyökerező küldetésüket Szent Montforti Lajos Mária Grignion tárta fel. A közösség alapítója Jézus főpapi szívéről elnevezett Myriam anya, aki a mai napig rendszeresen meglátogatja a kastélyban imádkozó nővéreket.

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.


„Alapító anyánk nagyon figyel közösségünk tagjainak testi és lelki egészségére. Szlovákiába Eduard Kojnok püspök atya hívására érkeztünk, nagy szeretettel fogadtak bennünket. Franciaországi jótevőink segítségével 1999-ben vettük meg a somodi kastélyt, ami akkoriban nagyon romos állapotban volt. Az épület újjáépítésén, szebbé tételén naponta dolgozunk az itt élő nővérekkel”

– nyilatkozta lapunknak az erdélyi gyökerekkel rendelkező, korábban Franciaországban is tevékenykedő Mária Angela nővér.

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.


Csendes, békés élet

A Somodi és Szepsi közötti út mentén élő nővérekről egyébként nem sokat hallani, sőt, a koronavírus miatti óvintézkedések bevezetése óta egy ideje nem nagyon látni őket. Életük túlnyomó részét az 1780-as években épült egykori püspöki kastélyban és annak udvarán töltik, de a külsőleg élettelenek tűnő falak mögött nagy a buzgalom. A kolostorban élő nővérek elmondták, húsz év kellett ahhoz, hogy az épületet széppé, lakhatóvá tegyék. Hősies évek voltak ezek, 20 éven keresztül tűrték a nővérek a hideget és a falból csepegő nedvességet, és maguk dolgoztak, hogy segítsenek körülményeiken azzal, hogy szigetelték az ablakokat és a padlást, alagcsöveztek, kőművesmunkákat és sok olyan munkát végeztek, amelyekhez normális esetben erős férfikezekre van szükség. Látogatásunkkor épp közös imára igyekeztek a nővérek, utána körbevezettek minket a kolostorban, és bemutatták azt a hátsó, jelenleg még rozoga állapotban lévő melléképületet is, melyben minden egyéb mellett már a régi ablakok lecseréléséhez is hozzáláttak. A kolostor bejárását igazi privilégiumként könyvelhetjük el, ugyanis a kolostorba a nővéreken kívül csak az egyházi elöljáró teheti be a lábát. Látogatásunkat hosszas, heteken át tartó levelezés előzte meg.

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.


Imádság, konyhai munka

Ugyan a nővérek rendszeresen dolgoznak a kolostor szépítgetésén, nem feledkeznek meg fő elhivatottságukról sem. Naponta többször közös és egyéni imákat mondanak mindannyiunkért is. „Számunkra az imádkozás a legfontosabb, de a ház körüli munkákat is elvégezzük. Kertészkedünk, nyírjuk a füvet, amit csak tudunk, kitermelünk magunknak, de ha valamit nem tudunk itthon megtermeszteni, akkor elmegyünk a boltba. Ez olyan életforma, amit másokért teszünk saját akaratunkból. Senki sem tart itt bennünket, saját akaratunkból vagyunk itt. Mi másokért élünk, nekünk nagyon fontos a lelki béke. Egész életünket Istennek szenteljük, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával éljük. Boldogok vagyunk a közösségben. Vannak itt szlovákok, magyarok és franciák is, de sohasem teszünk egymás között különbséget. A lényeg, hogy mindannyian Isten gyermekei vagyunk és szeretjük egymást” – mondta Marie Daniel nővér. A kolostorban élő nővérek életét és az épület felújítását a közösség franciaországi jóakarói és a közösséget támogató adakozók segítik. „Mivel május Mária hónapja, sokan jönnek imádkozni, elcsendesedni vagy akár hosszabb lelki gyakorlatra. Minden kedves felebarátunkat szeretettel várunk” – zárta Mária Angela nővér.

Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.

 

Galéria
Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.-1
Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.-2
Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.-3
Egész életüket Istennek szentelik, és bensőséges kapcsolatban a Szűzanyával élik. Boldogok a somodi közösségükben.-4
+4
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
kuciak-család

Ján Kuciak szüleinek nincs kétségük afelől, ki gyilkoltatta meg a fiukat

Kuciak-gyilkosság

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-gyilkosság kivizsgálása során

Marián Kočner
Frissítve

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Tiltakozás

Folytatódik az állóháború Nagymegyeren

*

Nyitnak az országok, újra szabad az utazás

tetko

A herezacskójára tetováltatott, 19 hónap börtön lett az eredménye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.