Régió

Március végén dönt a bíróság a kastélyról

Közel egy év után a Nagyszombati Kerületi Bíróságon folytatódik a galántai neogótikus kastély felújításának ügye. A hónap végén dönthet a bíróság a galántai polgármesterről.
Bartalos Éva

2019. március 15. 18:30

- A szerző felvétele

A hónap végén döntés születhet a neogótikus kastély felújításával kapcsolatos, évek óta húzódó bírósági perben. A Nagyszombati Kerületi Bíróság kitűzte a fellebbviteli tárgyalás időpontját.

Az ügy 2014 óta húzódik. Tavaly májusban a Galántai Járásbíróság kimondta a vádlottak bűnösségét. A fellebbezés után a kerületi bíróságra került az irat. Jana Kondákorová, a Nagyszombati Kerületi Bíróság szóvivője korábban azt mondta, hogy a bíró tanulmányozza az ügyiratot. Most, közel tíz hónap után végül kitűzték a tárgyalás időpontját. 

„A Nagyszombati Kerületi Bíróság március 28-ra tűzte ki a nyilvános tárgyalást” – tájékoztatta lapunkat a szóvivő. 

Galánta 2014-ben pályázott a kastély egyes részeinek felújítására, amire 2,4 millió euró támogatást kaptak. A munka azonban sosem kezdődött el, ugyanis nem sokkal a támogatás megítélése után a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség egységei átvizsgálták a városi hivatalt. Felmerült, hogy az akkori főépítész, Peter Aštary javára megpróbálták befolyásolni az építésvezető kiválasztását. 

Gazdasági visszaélés gyanúja miatt Peter Paška polgármester, Ladislav Maťašovský korábbi polgármester, Ján Poľakovský az akkori hivatalvezető és Peter Aštary, a város egykori főépítésze ellen vádat emeltek. 

A járásbíróság tavaly felmentette Maťašovskýt, Paškát próbaidővel három év börtönre ítélte és négy évre eltiltotta a közügyektől. A másik két hivatalnok szintén feltételes szabadságvesztést kapott. 

Az ügyvédek azzal érveltek az ítélet ellen, hogy igazából nem történt meg az eset. Fellebbezést nyújtottak be, amelyről a hónap végén dönthet a kerületi testület.

A közigazgatási törvény kimondja, hogy ha szándékosan elkövetett bűncselekmény miatt jogerősen elítélik a polgármestert vagy az ítélet miatti szabadságvesztés-büntetést nem függesztették fel, akkor megszűnik a mandátuma. Ebben az esetben az alpolgármester veszi át a megbízatást addig, amíg az újonnan választott polgármester nem teszi le a hivatali esküt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Harabinnak és Kotlebának való déli, magyarlakta vidék

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Bővül a Čaputovát támogatók köre

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?