Régió

Magyarok is próbálnak segíteni a komáromi Matica-székháznak

Komárom | Tavaszhoz képest több mint háromszorosára emelkedett a Matica-székház gázszámlája. Jelen állás szerint emiatt decemberre teljesen be kell zárniuk az épületet. Legrosszabb esetben akár végleg megszűnhet a falai között tevékenykedő három művészeti társulás.
author
Vataščin Péter

2022. október 7. 15:30

Matica
A komáromi a második legnagyobb szlovákiai Matica-székház. - Vataščin Péter felvétele

Katasztrofálisan nagy” – feleli a baj mértékét firtató kérdésünkre a Matica-székházban ülve annak vezetője, Jozef Černek. Hozzáteszi, jelenleg kezelhetetlennek tűnik a helyzet. Sehonnan sem részesülnek ugyanis költségvetési támogatásban, vagyis csak olyan összegekből képesek működni, amelyet saját maguk keresnek meg. Ebbe beletartozik az általuk működtetett két neves művészeti társulat is, a Dramaťák és a Slovenskí rebeli – illetve a Teatrum Camarum is, a még csak három hónapja létező professzionális szlovák színházi társulat.

Jozef Černek
Jozef Černek - Vataščin Péter felvétele

Óriási drágulás

Eredetileg a gázért havi 1800 eurót fizettek, ami azonban már a tavasz során több mint 3700-ra emelkedett. Azonnal léptek, egyeztettek a Matica-házon belüli helyiségeket bérlő válalkozókkal, cégekkel, egyesületekkel, s megemelték a bérleti díjukat. A nézők időközben 10 ezer eurót gyűjöttek össze számukra, amelytől azt remélték, hogy ezzel már valahogy átvészelik a fűtési szezont. A Slovenskí rebeli egész nyári bevételét az épület fenntartására fordították. A további spórolás céljából lemondtak a színházterem fűtéséről is. E hét elején azonban megkapták az újabb gázszámlát, ami már havi 7547 eurót tesz ki.

Felfüggesztés vagy megszűnés

A Matica-ház folyosóit jelenleg a teljes bizonytalanság légköre lengi be. A legjobb forgatókönyv szerint télre nagyobb részben vagy teljesen bezárják az épület. A legrosszabb végkifejlet pedig a végleges megszűnés. Černek kifejtette, ha elveszítik a bérlőket, az épületet pedig nem tudják a leghidegebb téli időszakban legalább temperáló fűtés alatt tartani, a falban futó vezetékek végzetesen károsodhatnak. A bérlőkkel egyelőre nincs gond, a velük tartott pénteki gyűlésükön egyhangúlag amellett voltak, hogy „az utolsó pillanatig“ segítenek az épület fenntartásában.

A legnagyobb veszélyben a három társulat van.

A színház élő dolog, és a mindennapi munkára épül. Naponta próbálunk, gyakorolunk, kommunikálunk az emberekkel. Az a kérdés, hogy a színházban van-e olyan, hogy teljesen leállunk, majd újraindulunk. Körülbelül 50 taggal rendelkezünk, akiknek van saját életük is, s ha nem élnek a színházzal, a mindennapjaikat úgy fogják alakítani, hogy mi már nem fogjuk tudni megszólítani őket”

mondja Černek. Jelenleg az a céljuk, hogy „méltósággal köszönjenek el” a nézőktől. A Slovenskí rebeli november elején mind a három darabját színre viszi, köztük a Tajná láska – Titkos szerelem címűt is. Október 22-én bemutatják a Teatrum Camarum első előadását is Tea öt órakor (Čaj o piatej) címmel.

Gyűjtés

Az igazgató Facebookon közölt bejelentése után megmozdultak azok az emberek – magyarok és szlovákok egyaránt – akik tudják, milyen munka folyik a Matica-ház falai között. „A Facebookon elkezdtek engem bejelölni magyarul írt státuszokban. Mivel nem tudok magyarul, lefordítottam őket egy programmal, s megtudtam, hogy a magyarok összefogtak a szlovákokkal, és a Matica megsegítésére gyűjtenek” – mondja Černek. A komáromi képviselő-testületi tagok közül Ipóth Szilárd és Feszty Zsolt is felhívta a figyelmet az ügyre, pénteken pedig Keszegh Béla polgármester, ill. Szabó Csilla és Szénássy Tímea képviselők juttatták el az önkormányzat pénzadományát az intézménynek. Ezek a fejlemények reményt adnak a Maticának, ám nyilvánvalóan óriási anyagi terhet jelent minden egyes hónapban előteremteni a szükséges összeget. A gyűjtés egy transzparens számlán – SK7509000000005195498103 – zajlik, amelyen péntek délután három órára már több mint 4400 euró gyűlt össze.

Összekötő intézmény

A régmúlthoz képest sokat változott a város és a helyi Matica viszonya, amely ma már teljesen máshogy fest, mint például 15-20 éve.

Amióta én dolgozok az ifjúsággal, abbahagytuk a »magyar-szlovák kérdés« oldását, mert az Komáromban valójában nem létezik. A kérdést a politikusok hozták létre, én pedig egy adott ponton ezt leállítottam”

– állítja Jozef Černek. Noha az előadásaik többsége szlovák nyelvű a Titkos szerelemben a magyart is használják, emellett pedig a táncosaik között is sok a magyar nemzetiségű. Az igazgató szerint a komáromiak úgy fogják fel a mostani helyzetet, hogy egy olyan intézmény léte került veszélybe, amely „összeköti” a magyarokat és szlovákokat.

Országos a baj

Jozef Černek szerint minimális esély van arra, hogy az állami segítséget kapjanak – már csak azért is, mert az állam számára szerinte a Matica slovenská „az első számú ellenség“, de meglátása szerint más szektorok, így az oktatás- vagy az egészségügy sem kapnak megfelelő támogatást.

A Matica-szervezetek között a komáromi székház számít a második legnagyobbnak, már csak ezért is sok munkát igényel a fenntartása. Az igazgató szerint például Galántán, Pozsonyban és a központi szervezetnek otthont adó Turócszentmártonban is hasonló gondokkal szembesülnek az áremelkedés miatt, mint Komáromban.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Rastislav Káčer

Nincs egyetértés a Beneš-dekrétumok kérdésében – nem írták alá a szlovák-magyar vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét

Figyelmeztetnek a meteorológusok!

Csökkent az orosz olaj- és gáztermelés márciusban

Megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Szlovák Posta

Az elmúlt időszakban nem érkezett gyanús küldemény a nagykövetségre

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

Kikapcsolta szobatársa lélegeztetőgépét, mert zavarta a hangja

d

KVÍZ: Tudod, mekkora büntetés jár a következő kihágásokért?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.