Régió

Madárinfluenzás sirály a Királyi víztározóban

Galánta | Madárinfluenzával fertőzött elhullott sirályt találtak a királyi víztározónál. A Galántai Regionális Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági felügyelet megtette a szükséges intézkedéseket.
Kiss Bartalos Éva

2018. március 29. 11:46

madárinfluenza víztározó
Három kilométeres körzetben megfigyelik a víztározó környékét - Képarchívum

Értesüléseink szerint a hét közepén turisták találták meg az elhullott állatokat és értesítették a környezetvédőket. Az öt madár tetemét megvizsgálták. Az Állami Állatorvosi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet csütörtökön tájékoztatott arról, hogy a zólyomi laboratóriumban végzett vizsgálatok eredményéből kiderült, hogy az egyik barnafejű sirály tetemében kimutatták a madárinfluenza H5-ös alfaját.

Először azonosították emberben a H7N4 madárinfluenza vírustörzset

2018. február 14. 16:54

Először azonosították emberben a H7N4 madárinfluenza vírustörzset

A regionális felügyelet intézkedéseket foganatosított, értesítették a víztározó 3 kilométeres körzetében tevékenykedő vadásztársaságokat, megfigyelik a szabadon élő, elsősorban vízi madarak populációját, a madárvédő szervezetekkel együtt felkutatják az elhullott, vagy beteg madarakat. Ha valaki elhullott állatot talál, akkor tájékoztatnia kell a galántai felügyeletet. „Ezen kívül tilos a szabadon élő madarak vadászata és befogása, valamint a fogságban tartott szárnyas vadak kiengedése a természetbe“ – olvasható az állatorvosi felügyelet közleményében. Az érintett körzetben nincs baromfitenyészet, de a legközelebbi lakott terület, Kajal egy része a megfigyelt területen van. „A baromfi- és galamb- valamint az egyéb szárnyas tenyészetek összeírásán kívül intézkedéseket rendeltünk el a fertőzés behurcolása ellen, mint a szabadon és tenyészetben élő szárnyasok érintkezésének korlátozása és tájékoztattuk a nyilvánosságot az elrendelt intézkedésekről“ – közölte a felügyelet, amely a megelőzés fontosságára is felhívta a figyelmet.

Tavaly év elején a Galántai és a Szenci járásban is találtak madárinfluenzával fertőzött, elhullott hattyúkat. A Hidaskürthöz tartozó Sorjákos tavában mintegy negyven elpusztult hattyút találtak, valamint Felsőjányok közelében is felbukkant a fertőzés.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Bugár

Bugár távozik az aktív politikából

boltzár

Olvasóinkat is megosztja az üzletek sokat vitatott vasárnapi zárvatartása

Híd

Füleken ülésezik a Híd közgyűlése, Bugár már nem akar funkciót vállalni

Csecsemő holttestére bukkantak egy érsekújvári családi ház udvarán

rendor

VIDEÓ: Élő bejelentkezés közben lőtte meg egy rendőr paprikatölténnyel a riportert

koronavírus

Pénteken egy fertőzöttet regisztráltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.