Régió

Lezajlott a 9. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

V. KRASZNICA MELITTAKomárom. Hét szekcióban több mint 30 pályamunkát értékelt a szakmai zsűri a 9.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. november 15. 18:00

Északi-sark

V. KRASZNICA MELITTA

Komárom. Hét szekcióban több mint 30 pályamunkát értékelt a szakmai zsűri a 9. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK) során, amelyet november 13-án és 14-én rendeztek meg a Selye János Egyetemen.

Weiszburg Tamás egyetemi docens, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, aki a fizika és informatika szekciót is vezette, a verseny kiértékelésekor olyan eseménynek nevezte a konferenciát, amely kimagasló szerepet tölt be a dél-szlovákiai magyar tehetséggondozás, az értelmiségképzés terén. Az egyes szekciók zsűritagjai elégedetten nyugtázták, hogy évről évre egyre több, szakmai alapossággal és szakmai alázattal kidolgozott, színvonalasan előadott munkát van lehetőségük értékelni. Elhangzott: az FTDK-nak különös jelentősége van a szakmai anyanyelvhasználat fejlesztése szempontjából. Az FTDK-n ugyanis több olyan hazai magyar fiatal is részt vesz, akik cseh vagy szlovák nyelven folytatják felsőfokú tanulmányaikat, ezért nekik külön el kell sajátítaniuk a magyar szakterminológiát.

„Az FTDK az Országos Tudományos Diákköri Konferencia előszobája, a zsűri ajánlása alapján a legjobb munkák készítői minden szekcióból részt vehetnek a magyarországi döntőben és ott anyaországi hallgatókkal versenyezhetnek – mutatott rá Tóth János, a Selye János Egyetem rektora. – Komoly lehetőség ez a szlovákiai magyar hallgatók számára, hiszen a magyarországi felsőoktatás a tudomány szempontjából erősebb lábakon áll, mint a szlovákiai. Aki az OTDK-n sikeresen szerepel, az a jövőben könnyebben kerül be doktoranduszképzésre, vagy pályázhat valamilyen akadémiai pozícióra nemcsak az anyaországban, hanem Európa más egyetemein is.” Magyarországon hat évtizedes múltra tekint vissza az OTDK, 16 szekcióban versengenek a fiatalok és évente 15 ezer munkából választják ki a legjobbakat. Tóth János elmondása szerint az a cél, hogy nálunk is egyre bővüljön a szekciók száma és az általuk felölelt tudományterületek köre. Ezért a jövőben az eddigieknél hatékonyabban szeretnék megszólítani a szlovák vagy cseh nyelven tanuló magyar egyetemi hallgatókat, hogy minél többen kapcsolódjanak be az FTDK-ba. Ebben a rektor szerint fontos szerepet játszhat a diákhálózat.

A jövőre sorra kerülő 10. FTDK-nak a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ad otthon, Bárczi Zsófia dékánhelyettes jelképesen átvette Tóth János rektortól a szervezéssel járó stafétát.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
rajka

Pozsony megszüntette a buszt, Rajkán kérik számon a kiköltözők

koronavírus repülőtér

Szlovákia hét afrikai országból állította le a légi közlekedést

Maroš Šefčovič

Šefčovič: A CoFoE elindította az összeurópai eszmecserét

időjárás havazás

Csípős hideg – havazás, havas eső is jöhet szombaton

koronavírus Hollandia

Több tucat fertőzött érkezhetett Hollandiába légi járatokkal Dél-Afrikából

Új Szó

Miről ír a szombati Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.