Régió

Lezajlott a 9. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia

V. KRASZNICA MELITTAKomárom. Hét szekcióban több mint 30 pályamunkát értékelt a szakmai zsűri a 9.
ÚJ SZÓ ONLINE

2014. november 15. 18:00

Sophia robot

V. KRASZNICA MELITTA

Komárom. Hét szekcióban több mint 30 pályamunkát értékelt a szakmai zsűri a 9. Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencia (FTDK) során, amelyet november 13-án és 14-én rendeztek meg a Selye János Egyetemen.

Weiszburg Tamás egyetemi docens, a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, aki a fizika és informatika szekciót is vezette, a verseny kiértékelésekor olyan eseménynek nevezte a konferenciát, amely kimagasló szerepet tölt be a dél-szlovákiai magyar tehetséggondozás, az értelmiségképzés terén. Az egyes szekciók zsűritagjai elégedetten nyugtázták, hogy évről évre egyre több, szakmai alapossággal és szakmai alázattal kidolgozott, színvonalasan előadott munkát van lehetőségük értékelni. Elhangzott: az FTDK-nak különös jelentősége van a szakmai anyanyelvhasználat fejlesztése szempontjából. Az FTDK-n ugyanis több olyan hazai magyar fiatal is részt vesz, akik cseh vagy szlovák nyelven folytatják felsőfokú tanulmányaikat, ezért nekik külön el kell sajátítaniuk a magyar szakterminológiát.

„Az FTDK az Országos Tudományos Diákköri Konferencia előszobája, a zsűri ajánlása alapján a legjobb munkák készítői minden szekcióból részt vehetnek a magyarországi döntőben és ott anyaországi hallgatókkal versenyezhetnek – mutatott rá Tóth János, a Selye János Egyetem rektora. – Komoly lehetőség ez a szlovákiai magyar hallgatók számára, hiszen a magyarországi felsőoktatás a tudomány szempontjából erősebb lábakon áll, mint a szlovákiai. Aki az OTDK-n sikeresen szerepel, az a jövőben könnyebben kerül be doktoranduszképzésre, vagy pályázhat valamilyen akadémiai pozícióra nemcsak az anyaországban, hanem Európa más egyetemein is.” Magyarországon hat évtizedes múltra tekint vissza az OTDK, 16 szekcióban versengenek a fiatalok és évente 15 ezer munkából választják ki a legjobbakat. Tóth János elmondása szerint az a cél, hogy nálunk is egyre bővüljön a szekciók száma és az általuk felölelt tudományterületek köre. Ezért a jövőben az eddigieknél hatékonyabban szeretnék megszólítani a szlovák vagy cseh nyelven tanuló magyar egyetemi hallgatókat, hogy minél többen kapcsolódjanak be az FTDK-ba. Ebben a rektor szerint fontos szerepet játszhat a diákhálózat.

A jövőre sorra kerülő 10. FTDK-nak a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ad otthon, Bárczi Zsófia dékánhelyettes jelképesen átvette Tóth János rektortól a szervezéssel járó stafétát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Újabb tesztelésre készülhetnek a magyarlakta járások lakosai

Az Európai Bizottság elé kerül a Beneš-dekrétumok ügye

Érsekújvár, Czuczor Gergely Alapiskola
Frissítve

Gördülékeny volt a tesztelés utolsó napja Érsekújvárban

halál gyertya
Frissítve

Meghalt egy idős páciens, miután megkapta a koronavírus elleni oltást - több krónikus betegsége is volt

csonttörés

Fatális következményei lehetnek a csonttörésnek

dd

Agapé, a tiszta szerelem

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.