Régió

Lecsengőben van a bevásárlási láz

Dunaszerdahely | Bár nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus a csomagolatlan élelmiszereken is terjedhet, a vásárlók az utóbbi időben inkább az előre csomagolt élelmiszereket, a csomagolt kenyeret és pékárut részesítették előnyben.
Ibos Emese

2020. március 26. 13:16

Pék
- Somogyi Tibor felvétele

A koronavírus-járvány megjelenésével bevásárlási láz lett úrrá a lakosság jelentős részén. Sokan attól tartottak, nem lesz elegendő élelmiszer a boltokban. Felmerült az is, hogy vajon az élelmiszerek terjeszthetik-e a fertőzést. „Tekintettel arra, hogy több valótlan információ jelent meg a csomagolás nélküli élelmiszerekkel kapcsolatban, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet hangsúlyozza, nincs bizonyíték arra, hogy az élelmiszerek a vírus forrásai vagy terjesztői lennének, természetesen az alapvető higiéniai feltételek és intézkedések betartása mellett. A csomagolás nélküli élelmiszerek forgalmazása a megfelelő higiéniai előírások betartása mellett továbbra is lehetséges” – közölte az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet. Az ezzel kapcsolatos tapasztalatokról a két legnagyobb dunaszerdahelyi pékséget kérdeztük. 

Szigorú higiéniai előírások
„Egyébként is nagyon sok termékünket csomagolva forgalmazzuk, de nem vettük észre, hogy a vásárlók az utóbbi időben ezeket előnyben részesítették volna a nem előrecsomagoltakkal szemben. Sőt, az üzletek sem kérik ezt a pluszszolgáltatást. Ennek ellenére a múlt héttől már forgalmazunk csomagolt kifliket is, tízes kiszerelésben” – mondta lapunknak Soňa Majthényiová, a Danubia Rt. igazgatónője. Elmondta, a járvány kitörése előtt csak azok számára volt kötelező az arcmaszk viselése, akik a liszttel kerültek közvetlen kapcsolatba, illetve akik bármilyen okból kérték az arcmaszkot. Most már minden dolgozó számára kötelező az arcvédő maszk viselése, legyen szó a gyártásban részt vevő dolgozókról, raktári munkásokról, sofőrökről, vagy eladókról. A gyártásban dolgozók számára lépten-nyomon rendelkezésre állnak a fertőtlenítőszerek, amelyek rendszeres használata kötelező.

Pék

Senki nem járt külföldön
A határok lezárása nincs befolyással a vállalat működésére, mert kizárólag szlovákiai beszállítókkal dolgoznak. A kereslet enyhe növekedését a készlet növelésével oldották meg. A gyártás fennakadások nélkül folytatódik, az egyetlen változást a fokozott higiéniai előírások sok bevezetése jelenti. A vállalat felkérte a dolgozóit egy olyan kérdőív kitöltésére is, amelyen néhány hétre visszamenőleg tájékoztatást adtak mozgásterületükről, utazásaikról. Ezen információk szerint a vállalat dolgozói közül senki sem járt külföldön a közelmúltban.

A száraz felületen nem
„Természetesen bennem is felmerült a kétség a friss, csomagolatlan élelmiszerek lehetséges fertőzését illetően, ám az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet, valamint az Egészségügyi Világszervezet álláspontja megnyugtatott” – közölte Ambrovics László, a dunaszerdahelyi Minit pékipari gyár operatív igazgatója. Ezek szerint a pékáru száraz, meleg felülete nem jó talaj a koronavírus számára, nem is tud az ilyen felületen megragadni. Ugyanakkor itt is érvényes, hogy használni kell a józan paraszti eszünket. Koszos kézzel nem nyúlunk ételhez, vagyis az előre nem csomagolt pékáru vásárlásakor használjunk védőkesztyűt, csipeszt, zacskót, és védjük az arcunkat is, nehogy akár véletlenül is ráköhögjünk, vagy ráprüszköljünk a pékárura.

Pék

Hőmérő a portán
„Szlovákia élelmiszeripari higiéniai előírásai egyébként a legszigorúbbak közé tartoznak, mi még ezeken is szigorítottunk, a járvány kitörését követően még ezekre is rátettünk egy lapáttal” – magyarázza az igazgató a gyárban bevezetett szigorításokat. Az új koronavírussal kapcsolatos rendelkezések alapján a cég területére minden dolgozó csak szájmaszkban és kézfertőtlenítés után léphet be. A portán minden egyes belépésnél mindenkinek megmérik a testhőmérsékletét, legyen szó akár adminisztratív, akár a gyártásban dolgozó munkatársról. 
A gyár területére tilos a belépés azoknak, akik a közelmúltban olyan országban jártak, ahol a koronavírus nagyon elterjedt. Ezek a szigorú rendelkezések március első hetétől vannak érvényben a Minitben.

Pánikszerű bevásárlás
„Alapanyagaink legnagyobb része Szlovákiából származik, de van magyarországi, valamint csehországi beszállítónk is. A szállítások továbbra is folyamatosan, időre érkeznek, minden gond nélkül, így nincs szükségünk a készletek felhalmozására” – jelentette ki Ambrovics László.
Lecsengőben van a nem egész két héttel ezelőtt bejelentett kényszerintézkedések következtében kialakult bevásárlási láz is, amikor az emberek tömegesen vásárolták fel az élelmiszereket. Erre a különböző áruházláncok a megrendelések növelésével reagáltak a pékáru kapcsán is, amelyeket most sorozatban mondanak vissza, mert az emberek vagy felélik a felhalmozott készleteiket, vagy megnyugodtak, és csak a napi, esetleg heti pékáruszükségletüket veszik meg.

Vasarol

Emelkedő árak
Hasonló tapasztalatról számolt be lapunknak az egyik közép-szlovákiai város üzletláncának péke is. Elmondta, az utóbbi két hétben őrült vásárlásba kezdtek a lakosok. „Voltak olyan napok, amikor nyitáskor az emberek megrohamozták a kenyeres- és pékáruspultokat, azokon a napokon mindent eladtunkˮ – mondta lapunknak a neve elhallgatását kérő pék. Úgy tapasztalja, most már megnyugodni látszanak a kedélyek, már olyan zárásaik is vannak, amikor nem adnak el mindent. Ugyanakkor a járvány okozta különleges helyzetben náluk emelkedtek az árak. 
„Elsősorban a magánpékségek emelték meg jelentősebben a kenyerek árát, átlag 40–50 centtel. Van olyan termék, például az egyik kenyérfajta, mely már 50 centtel drágább, a fonott kalács ára 99 cent volt, most 1,19–1,29 euró között mozog. Míg a kifli ára változatlan, addig például a császárzsemle ára 11 centről 14 centre nőttˮ – mondta a lapunknak nyilatkozó forrás. Ő is megerősítette, hogy alapanyagból, legyen szó nyersanyagról vagy félkész áruról, nincs hiány, az ellátás folyamatos.

Egymást figyelmeztetik
A vásárlókról elmondta, most már mindenki arcmaszkban vásárol, de még mindig előfordul, hogy egy-két vásárlót meg kell szólítani, hogy vegye fel a kesztyűt a pékáru kiválasztásakor. A vásárlók többsége viszont betartja az új szabályokat. „A minap az egyik hölgyvásárló figyelmeztette a kiflisrekesz mellett, arcmaszk nélkül telefonáló férfivásárlót, illedelmesen de nagyon erélyesen elküldte a rekesz mellől. A férfi szégyenkezve elsomfordált. (sk, ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.