Központban a népművészet az Egressy Béni VMK idei naptárában

komárom
Komárom |

Visszatér Komáromban a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó, s emellett sok egyéb programmal is készül idénre az Egressy Béni Városi Művelődési Központ (VMK) és partnerei.

Az idei programnaptárról szóló sajtótájékoztatón Lakatos Róbert, a VMK igazgatója elmondta, a különféle előadások és fellépések szervezésében az idén 50 éves táncházmozgalom jelentette a vezérfonalat. Ebből adódóan a népművészet különböző válfajai adják meg az idei rendezvények alaphangját.

Főszerepben a tánc

Az év egyik fénypontja a május 7-én és 8-án tartandó Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozó lesz, amelyet 6-án a táncházmozgalom 50. jubileumára szervezett nap fog megelőzni. Gálik Gábor, a Táncfórum elnöke, ill. a Komárom Táncműhely és a Komárom Táncegyüttes vezetője elmondta, 17-18 szlovákiai magyar együttes, valamint 7-800 táncos fellépésére lehet számítani e két napon. A gálaműsor mellett sor kerül majd a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadására is, valamint a gyermekprogramok mellett nyolc oktató vezetésével lesznek különféle táncházak. A téma kapcsán Lakatos Róbert megjegyezte, terveik szerint kéthavonta fognak gyermektáncházakat tartani a VMK-ban.

Előadások, koncertek

Ami a zenei műsort illeti, a programnaptár egyik különleges pontja lesz április 27-én a „Zene szárnyán“ elnevezésű koncert, amely során Lajkó Félix esszenciazenekara, valamint Zimber Ferenc cimbalomduója fog fellépni. Horváth László a budapesti Fonó Budai Zeneház ügyvezetője arról beszélt, hogy reményeik szerint a komáromi és a budapesti koncertet követően máshol is be tudják majd mutatni a produkciót, amelyet a kortárs és világzenei kísérletek esszenciájának is nevezett.

A rendezvény idejére egy Interreg-pályázatnak köszönhetően csaknem 50 ezer eurós keretösszegből mozgatható színpaddal, nézőtérrel, valamint egy új projektorral fog bővülni a VMK eszközparkja. Lakatos Róbert azt is elárulta, hogy a Tiszti Pavilon szabadtéri színpada mellett a díszterem színpadát is felújítják majd.

Az említettek mellett már most igen gazdag – s még tovább bővülő – programsorozatot kínál a közönségnek a VMK. Március 27-én Paár Julcsi és a Fitos Dezső Társulat „Kerekutca”, március 30-án pedig a „Mindenek szerelme” című előadás tekintheti meg a nagyérdemű. Utóbbi Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, Pál István „Szalonna” és Bandája, valamint a Jászság Népi Együttes közös műsora. Június 4-én lesz a Duna Műveszegyüttes „Gyertyaláng” c. műsora, június 11-én pedig több népi együttes fellépése a Csoóri Nap keretén belül. Szeptemberben a szokásos módon a Kútfeszt, november 17-20-én aztán a Fonográf Fesztivál várja a közönséget. A sajtótájékoztatón Keszegh Béla (független) polgármester amellett, hogy a város kulturális infrastruktúrájának fejlesztését is részletezte, elmondta: céljuk, hogy Komárom a Kárpát-medencei szinten bekerüljön az öt legintenzívebb kulturális életet élő város közé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?