„Közösségünket megpróbáltatás rázta meg”

Érsekújvár
Érsekújvár |

Nem könnyen feldolgozható veszteségként, mi több sérelemként élte meg a ferencesek templomának érsekújvári magyar közössége Kovalcsik Zoltán Cirill szentendrei ferences testvér visszahívását Érsekújvárból. Az atya nem önszántából és nem saját döntésére távozott 22 év szolgálat után a városból.

Tiltakozásul az érsekújvári magyar hívek két alkalommal csendes imaórát tartottak, petícióban tiltakoztak a visszahívás ellen és párbeszédre szólították fel a helyi és az országos rendtartomány vezetését, végül a napokban küldték el levelüket Rómába.

Összetartó közösség

Szeretett Testvéreim. Közösségünket megpróbáltatás rázta meg. Mi Krisztus oltára köré gyűltünk, számomra ez ajándék lehetett veletek 22 éven keresztül. Engem elkergethettek, benneteket nem lehet. Kérlek, mutassátok meg a bennetek élő hitet és az abból fakadó szeretetet és az összetartozást. A közösségnek össze kell tartania, nem megengedhető az elmaradás, a jelenléteteket semmi nem pótolja. Szeretettel fogadjuk Péter atyát és mindegyik lelkiatyát. Ha elfogy a közösség, nem lesz kinek misézni, egyik lelkiatya sem fog kihez járni. Hiszen ekkor éri el a célját.

Elkergeti a pásztort, szétszéled a nyáj, eltűnik a magyar szó a templomunkból, melyet az őseink is megépítettek. Benneteket, ha maradtok nem lehet elkergetni. Kérlek, tartsatok ki! Vigyázzatok egymásra! Mindannyian! Testvéretek, Cirill atya” – áll az érsekújvári ferencesek honlapján utolsó bejegyzésként az atya üzenete.

Döntöttek róla, de nélküle

A Cirill atyával folytatott beszélgetés során megtudtuk, a ferences testvér nem érti, ugyanakkor indokolatlannak tartja a visszahívását, de kötelessége elfogadni a döntést. Értesüléseink szerint jelenleg, ideiglenesen Hegyi Péter, az érsekújvári plébániatemplom káplánja tartja a vasárnapi magyar szentmiséket a ferencesek templomában. A szlovák ferences rendtartomány május végén hívta vissza több mint két évtizedes szolgálat után Kovalcsik Zoltán Cirill atyát. Amint arról az atya bennünket is tájékoztatott, ő sosem kérte a felmentését sem egyéb elfoglaltsága miatt, sem egyészségügyi okból. A magyar ferences rendtartomány sem kért ilyet. Amint utólag kiderült, a szlovák ferences rendtartomány sem döntött volna így. Török András, az érsekújvári hívek egyik képviselője szerint ez a döntés az érsekújvári ferences rendházfőnök, Masseo atya javaslatára történt. Megszűntek a magyar szentmisék a kórházban és az idősek otthonában, eltűntek a magyar feliratok a kolostor épületéből. Az érsekújvári ferencesek szlovák nyelvű honlapján azonban magyar nyelven is megtaláltuk az aktuális hirdetéseket. Masseo Patrik Golha a ferencesek érsekújvári rendházfőnöke múlt vasárnap, június 18-án a Jézus Szíve ünnep alkalmából közös magyar és szlovák eucharisztikus körmenetre hívott meg mindenkit. A menet a Szent Ferenc Stigmatizációja ferences templomból indulva a város főterén haladt át. Ugyancsak magyar nyelven feltüntették a ferences templom és kolostor honlapján Páter Silvester Michal Poliak, OFM korházlelkész elérhetőségét, a hívek a 0910/450 020-es számon jelezhetik, ha magyar nyelven szeretnék kiszolgáltatni a szentségeket. Súlyos betegség esetén a szentségek kiszolgáltatását egyenesen a 0905/240 022-es telefonszámon kérhetik a hívek. Hírt adtak továbbá arról, hogy június 14-én Mária Rádió - Mirjam napot tartottak Érsekújvárott, és a rádió munkatársai felmérést készítenek a hallgatóság körében. A kérdőíveket a bejáratnál lévő asztalon találják, és június végéig adhatják le az érsekújváriak a sekrestyében.

Több mindent sérelmeznek

Az érsekújvári magyar hívek a szlovák ferences testvérek igyekezete ellenére is sérelmezik, hogy Kovalcsik Zoltán atyával senki sem egyeztette előzetesen a döntést az elbocsátásról. A Jézus Szíve körmenet kapcsán is maradt bennük némi keserűség. Elvárták volna, hogy a szlovák és a magyar hívek egyaránt aktív résztvevők, nem csupán felvonulók a körmenetben. A múltban az volt a hagyomány, hogy Jézus szobrát a 7-es számú Czuczor Gergely Cserkészcsapat tagjai vitték. A Te Deum ezúttal csak szlovákul hangzott el, és a hívek azt is fájlalták, hogy nem üdvözölték őket az anyanyelvükön, ráadásul a búcsúszavak sem hangozhattak el magyar nyelven. Az érsekújvári hívek szeretnék, ha egyenrangú tagjaivá válnának a ferencesek közösségének. Török András bibliai idézettel, a Galatáknak írt levél 6. fejezetéből vett sorokkal üzent a szlovák testvéreknek: „Ne fáradjunk bele tenni a jót, mert ha kitartunk, annak idején aratni is fogunk. Amíg tehát időnk van, tegyünk jót mindenkivel, főképpen hittestvéreinkkel.”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?