Régió

Közös nyilatkozatban erősítette meg összefogási szándékát a három szlovákiai magyar párt

Komárom | Általánosan fogalmazó memorandummal, a hangsúlyt a szimbólumokra helyező politikai üzenettel kötött Komáromban paktumot az MKP, a Híd és az Összefogás. A pártelnökök hangsúlyozták, az egység megteremtése nehéz lesz, és bár még nincsenek meg a válaszok a nehéz kérdésekre, már megvan a szándék.
Finta Márk

2020. augusztus 20. 15:56

01
- Somogyi Tibor felvétele

Szent István király öröksége, Viribus Unitis (Egységben az erő) – ez volt a két szimbólum, melyre a komáromi megállapodás szövege, és a memorandum aláírásával kapcsolatos rendezvény épült a komáromi Tiszti pavilonban. A három pártelnök, Forró Krisztián (MKP), Sólymos László (Híd) és Mózes Szabolcs (MKÖ) egy olyan memorandumot írt alá, melynek szövege semmilyen konkrétumot sem tartalmaz a pártról, melyet a három politikai tömörülés összehozna, kizárólag az egység megteremtéséről beszél. A pártelnökök beszédeikben közvetve választ is adtak arra, miért van ez így: egyelőre még nincsenek pontos válaszaik, csak elképzeléseik arról, hogyan lehet betemetni az árkokat a szlovákiai magyar politikumban és a társadalomban.

A pártelnökök nyilatkozataiból kiderül, az elkövetkező időszakban kezdi meg munkáját az a két munkacsoport, melyek egyike a párt struktúráját hivatott kiépíteni, másika pedig a programot akarja összefogni. Konkrétum arról, mikorra lehetnek az új pártnak egyértelmű konkrétumai, nem hangzott el, csupán annyi, hogy az év végéig szeretnék kidolgozni a közös programot.

Galéria
Közös nyilatkozatban erősítette meg összefogási szándékát a három szlovákiai magyar párt-1
Közös nyilatkozatban erősítette meg összefogási szándékát a három szlovákiai magyar párt-2
Közös nyilatkozatban erősítette meg összefogási szándékát a három szlovákiai magyar párt-3
Közös nyilatkozatban erősítette meg összefogási szándékát a három szlovákiai magyar párt-4
+13

A szándéknyilatkozat meglehetősen tömör, nem sok konkrétumot tartalmaz. Kifejezik közös és őszinte elkötelezettségüket a szlovákiai magyarok, valamint az ország déli és keleti régióiban élő emberek érdekeinek egységes és felelősségteljes politikai képviselete mellett. A dokumentum végig a szlovákiai magyarok képviseletéről beszél, nem szerepel benne utalás egyéb kisebbségekre, a formáció esetleges interetnikus jellegére, vagy ilyen platformjára. A pártelnökök a memorandumban hangsúlyozzák, az itteni magyarságra a Szlovákia államalkotó közösségeként, egyben a magyar nemzet részeként tekintenek. „Célunk a sajátos nyelvi, kulturális, nemzeti identitásunk megőrzése, a közösségünket sújtó asszimilációs folyamat visszafordítása, valamint szülőföldünk gazdasági, szociális felzárkóztatása, ennek eszköze pedig az európai legjobb példák szerinti egyéni jogok és önkormányzati modellek biztosítása” – áll a nyilatkozatban, mely kiáll az európai uniós tagság, mint a biztonságos és sikeres jövő garanciája mellett. „Kijelentjük, hogy egy, de sokszínű politikai nézeteket magában foglaló pártként veszünk részt a soron következő választásokon” – fogalmaz a memorandum, ám a pártelnöki beszédekből kiderült, ehhez még hosszú az út.

Forró Krisztián, az MKP elnöke hangsúlyozta, az egység megteremtésében az MKP-nak van a legnagyobb felelőssége, miután a választók és a történelem kulcsfontosságú döntés elé állította a szlovákiai magyar politikumot. Az egység megteremtésében a három párt szerinte felelősségteljes volt, mert már az első találkozásukon megállapodtak a közös párt létrehozásában, ám ehhez túl kell tenniük magukat a belső ellentéteken, és kompromisszumokat kell kötniük. Forró szerint az egység felelőssége azonban nemcsak az övék, hanem minden szlovákiai magyaré, mindenkinek el kell döntenie, hogy egy erős, vagy egy gyenge, belső feszültségekkel terhelt közösség tagja akar lenni.

Sólymos László, a Híd elnöke azt mondta: a három párt nehéz út elején áll, és az emberek már belefáradtak az őszintétlen és képmutató egységteremtési próbálkozásokba, így ez a próbálkozás az összefogásra ugyan nem az első, de valószínűleg az utolsó. Véleménye szerint az év végéig meg kell határozniuk egy olyan programot, mellyel meg tudják szólítani a szlovákiai magyarokat. Emellett arra lesz szükség, hogy elfogadják egymást, és tiszteljék az eltérő véleményeket.

Mózes Szabolcs, az MKÖ elnöke szerint erős közösségi igény van egy egységes magyar párt iránt. Ő is hangsúlyozta, nem lesz egyszerű és gyors a megegyezés, de le kell számolni a megosztottsággal. Kijelentette, a nehéz kérdésekre egyelőre nincsenek válaszaik,, csak elképzeléseik, és őszinte szándékuk a megegyezésre”.

A sajtótájékoztatón a pártelnökök ugyanezt az üzenetet hangsúlyozták. Az Új Szó kérdésére adott válaszaikból – sikerült-e már meghatározni a párt politizálásának kereteit, etnikai vagy interetnikai jellegét, – kiderült: a pártelnökök magyar pártban gondolkodnak, mely automatikusan felvállalja a többi kisebbség képviseletét is. „Amit a magyar képviselet eddig kiharcolt, azt nemcsak magának, a többi kisebbségnek is kiharcolta” – vélekedett Mózes.

A Markíza kérdésére, miszerint felhasználják-e azt a memorandumot, melyet még az MKP ügyvivő elnöksége adott át Igor Matovič kormányfőnek június elején a Trianon-emlékesten, a párt mostani elnöke, Forró Krisztián kitérő választ adott. Kijelentette, a memorandum egyes pontjaival majd foglalkozni fognak a tárgyalások során.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
villany

Az jár jól, aki korábban talál új energiaszolgáltatót

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Egyedül volt a nyolcadikos lány, amikor lángolt a lakásuk

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Az SaS elítéli a futballhuligánokat és példás büntetés követel

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szándékos két gázolás? Tanúkkal tisztáznák az ámokfutást

Szovetseg

Novembertől dolgozhatnak a Szövetség programján

koronavírus

Mától öt fekete járás van az országban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.