Közel száz év után újra visszatért Kassára Márai kamaszkori portréja

A festményt már egy restaurátor is megnézte, véleménye szerint nagyon jó állapotban van
Kassa |

Közel egy évszázad kellett ahhoz, hogy a kamaszkorú Márai Sándort ábrázoló festmény visszakerüljön abba a kassai Mészáros utcai házba, ahol egykor Márai családja, a Grosschmid család élt, illetve ahol a 14 éves Sándorról készült festményt édesanyja őrizgette hosszú éveken át, s majd ahonnan elküldte azt a ma már világszerte ismert író után Amerikába.

A szóban forgó, Márai Sándor, avagy Grosschmid Sándor gyerekkori portréját a Bécsben élő nagybátyja, Franz Wiesenthal festette. Ahogy azt a hosszú utat megtett festmény bemutatásakor lapunknak Ötvös Anna, főként Márai életének kutatásairól ismert kassai történész elmondta, a Grosschmid család az első világháború kezdetekor sok más jómódú kassai családhoz hasonlóan néhány hónapra Bécsbe költözött, ugyanis a keleti front a Kassához viszonylag közel található Bárdfához húzódott. Mivel a festmény születéséről nincsenek pontos feljegyzések, az eddigi kutatásokból nyert információk arra utalnak, hogy a fiatal Márait megörökítő remekmű valószínűleg ebben az időszakban születhetett.


„Igazából nem ez az első olyan festmény, amivel a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás tárlata büszkélkedik. Bár az általa festett képek nálunk megtalálható példányainak túlnyomó része másolat, van egy eredeti olajfestményünk is, amely a kassai Szent Erzsébet-székesegyházat ábrázolja. Ettől függetlenül a most hazakerült, eredeti Wiesenthal-darab a két, Márai szüleit ábrázoló másolat mellé fog kerülni” – közölte lapunkkal Ötvös Anna. Bár Ötvösék már évekkel ezelőtt rábukkantak a szóban forgó, 1914-ben megfestett, akkor még csak az Egy fiú portréja címen ismert festményre, nem tudták biztosan, hogy a kép tényleg Márait ábrázolja-e. „A festmény pontos mivoltját csak akkor fedeztem fel, amikor 2020-21 derekán hozzáláttam Márai feleségének, Ilona naplóinak a szerkesztéséhez és a munkával egybefüggő kutatásokhoz. A feljegyzésekben többször is szó esett arról a Kamasz című festményről, melyet Márai édesanyja többször is egy lapon említett a levelezéseiben Franz nagybátyja nevével. Ahogy arra a kutatás során fény derült, a festményt vélhetően Márai hatvanadik születésnapjára küldte ki utána édesanyja Amerikába egy ismeretlen nő közbenjárásával, de a csomagnak úton Máraihoz nyoma veszett. Édesanyja három éven át kérte fiát leveleiben arra, hogy járjanak utána az eltűnt festménynek, kutassák fel, hiszen a festmény nagyon közel állt a szívéhez” – magyarázta lapunknak Ötvös Anna.


S majd amikor Ötvösék az internetet böngészve rátaláltak egy amerikai aukciós ház 2019-es eladási listájára s az azon szereplő, a fiatal fiút ábrázoló Wiesenthal-festményről szóló bejegyzésre, világossá vált számukra, hogy az alkotás valóban a fiatal Márai Sándort ábrázolja. „Kapcsolatba léptünk az aukciós házzal, s meglepetésünkre továbbították a levelezésünket a kép új tulajdonosának. Azt hittük, nem jön össze a kép visszaszerzése, de a hosszan tartó levelezések során elmagyaráztuk a férfinak, hogy Márai csodálatos kassai kiállítását szeretnénk gazdagítani a festménnyel, ezért végül meggondolta magát. Mint megtudtuk, a férfi pusztán azért vette meg az aukciós háztól a festményt, mert önmagát látta a képben. Fogalmas sem volt róla, ki Márai Sándor, ezért még csak nem is sejthette, hogy a festmény őt ábrázolja. A kitartó levelezés egyébként Hanesz Angelika, a Csemadok Kassai Városi Választmányának elnökének köszönhető. Miután összegyűlt a pénz a kép megvásárlására, átutalták az összeget, de sokáig nem jött válasz. Később kiderült, hogy az új tulajdonos kórházba került, de megígérte, hogy amint kikerül, becsomagolja és a postára adja. Így is történt, s a kép nemrégiben teljes egészében, sértetlenül, igényesen bedobozolva megérkezett hozzánk a távoli Arkansasból. Azt mondhatjuk, hogy a kamaszkori Márai végleg hazatért” – zárta Ötvös Anna.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?