Régió

Kórusok találkozója

Nagymegyer | Múlt szombaton, június 25-én délután tartották a Kórusok Találkozóját a nagymegyeri kultúrházban, amin a Városi Önkormányzat, a Városi Művelődési Központ, a Csemadok Nagymegyeri Alapszervezete és a Bárdos Lajos Vegyes Kar meghívásából összesen öt kórus vett részt.
author
Kürthy Judit

2022. június 29. 19:15

 A gyerekkórus vezette fel a rendezvényt (a szerző felvétele)
 A gyerekkórus vezette fel a rendezvényt (a szerző felvétele)

A rendezvény első programpontja a városban található Bartók Béla szobor megkoszorúzása volt, melyet a művész 1910-es népdalgyűjtésének emlékére emeltek 1992-ben. Akkor ünnepelte a Bárdos Lajos Vegyes Kar fennállásának századik évfordulóját.

Ekkor döntött úgy a helyi Csemadok szervezete, hogy a városban elkészíti Bartók Béla köztéri szobrát a nagymegyeri énekkari mozgalom századik évfordulója és a művész népdalgyűjtése kapcsán.

– mondta beszédében Varga László, a Nagymegyeri Nyugdíjas Szervezet elnöke. A szobor alkotója Lipcsey György dunaszerdahelyi szobrász volt. A helyét is vele választották ki, az akkor még félkész kultúrházzal szemben.

Örültünk annak, hogy milyen szép is lesz, ha felépül a kultúrház, akkor csak át kell sétálni majd a térre, a szoborhoz. A helyzet viszont másképp alakult és a tervezett kultúrház helyett ma egy élelmiszer áruházlánc egyik üzlete áll.

- nyugtázta tényszerűen. A visszaemlékezések szerint közel ötszáz kíváncsi szempár szegeződött egykoron a szoborra a leleplezésekor. Az önkormányzat ekkor döntötte el azt is, hogy a korábbi Május 1. tér megnevezés helyett inkább Bartók Béla térré keresztelik a parkot.

Mint közismert, ennek az eseménynek kapcsán, a nagymegyeri magyar alapiskola vezetősége kért az alkotóművésztől egy másolatot és 8 évvel később hivatalosan is felvette a Bartók Béla Magyar Tannyelvű Alapiskola nevet.

- emlékszik vissza Varga László, az akkori Csemadok nagymegyeri szervezetének elnöke.

 

Bartók Béla szobrát 1992-ben állították és a tér is az ő nevét kapta (a szerző felvétele)
Bartók Béla szobrát 1992-ben állították és a tér is az ő nevét kapta (a szerző felvétele)
Janiga József Művészeti Alapiskola gyermekkarának fellépése a Kórusok Találkozóján Nagymegyeren (a szerző felvétele)

Tisztán csengtek az énekek

A megemlékezést a szobor megkoszorúzása követte, majd átvonultak a kultúrházba, ahol az ünnepi műsor 17.30-kor vette kezdetét. Elsőként a Janiga József Művészeti Alapiskola gyermekkórusa lépett fel, akik különlegességképp furulyajátékkal kezdtek, őket a bősi Kék-Duna Vegyes Kar, a nagymegyerei Bárdos Lajos Vegyes Kar és a Vásárúti Dalárda követte, majd végül a Csornai Bárdos Kórus lépett fel.

Galéria
Varga László köszöntő beszéde (a szerző felvétele)
A koszorúzás (a szerző felvétele)
A koszorúzás (a szerző felvétele)
A koszorúzás (a szerző felvétele)
+4
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sams

Több tízezer munkahely keletkezik! Mely régiókba érkeznek új befektetések?

majomhimlő

Újabb két majomhimlős beteget azonosítottak Szlovákiában!

t

Gröhling változást jelentett be a gyermekgondozási szabadság terén!

Barátság kőolajvezeték

Ismét normál mennyiségű kőolaj és földgáz áramlik Szlovákiába

gröhling k

50 eurós alamizsnával oldaná meg a tanárhiányt Gröhling

A Hold kora hajnalban tűnt a legnagyobbnak, még mielőtt a horizont alá süllyedt

Kassáról is gyönyörűen látható volt az év utolsó „szuperholdja”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.