Régió

Korszerűbb és szebb vasúti központ lesz Érsekújvárban

Érsekújvát | Az új műszaki-higiéniai központban megfelelőbb körülmények között dolgozhatnak a vasúti alkalmazottak.
Száz Ildikó

2019. november 16. 10:30

Érsekújvár
- Száz Ildikó felvétele

Jelentős változások várnak az érsekújvári vasúti központra. 2021-ben itt nyitják meg az ország egyik legkorszerűbb vasúti karbantartó központját, és a járási székhelyet érinti a széles nyomtávú árufuvarozási vasútvonal tervezett kiépítése is. 

A szélesvágányú árufuvarozási vasútvonal kiépítésekor felszámolnak néhány zöldterületet. Érsekújvár önkormányzati honlapján ezzel kapcsolatban arról tájékoztatták a lakosokat, hogy a város tárgyalt a tervezett változásokról a vasúttársasággal. Klimatizációs projektekre és parkosításra kérhetnek támogatást azok a városok, melyeket érint a széles nyomtávú árufuvarozási vasútvonal. A városi Novovital cég dolgozói a napokban takarítják a vasútállomás környékét, eltávolítják azokat a padokat, melyeket nem tudnak ellenőrizni a térfigyelő kamerákkal. Csaknem ötven facsemetét ültetnek ki a vasútállomás környékén, és kitakarítják a közeli parkot is, ahol a hajléktalanok nemegyszer kartonlapokat, ruhákat rejtegetnek a bokrok és cserjék között. A város korábban megtisztította azt a területet is, ahol a vasúti vágányok közelében egy régi kazánház őrizetlen területén tiltott szemétlerakat volt. Hetvenhat férőhelyes parkolót nyitnak itt a gépkocsival érkező utasoknak. Az új érsekújvári vasúti karbantartó központ megépítésére 42 millió euró támogatást kapott a vasúttársaság. A beruházást a közlekedési és építésügyi minisztérium Integrált Infrastruktúra Operációs Program európai uniós támogatásából valósítják meg. A vonatokat eddig nyílt terepen mosták, tisztították. Az új központban jobb körülmények között dolgozhatnak a vasút alkalmazottai, a csarnokokban a kisebb-nagyobb javításokat is kényelmesen elvégezhetik. A központot a régi javítóműhely helyén nyitják meg, lebontják a régi kazánházat és a műhelyeket, szénraktárakat, itt építik meg a csaknem kétszáz méteres hangárt. A központ részét képezi a szerelvények műszaki ellenőrzésére, tisztítására szolgáló gépsor. 

A támogatást április végén hagyták jóvá a vasúttársaságnak, de a versenypályázatot csak október harmadik hetében zárták le. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Grendel Gábor

Grendel: Matovič már hajlandó számos kérdést magyar szemmel figyelni

parlament illusztráció

Az AKO is Kotlebáékat mérte a második helyre, a magyar pártok a küszöb alatt

Daniel Lipšic

Lipšic hamis tanúzással vádolja Bödört

sport a tv-ben

Chelsea–Arsenal rangadó a tévében

 Putyin: Oroszország nem készül senkivel háborúzni

Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte

Télen megnő a kihűlés veszélye

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.