Korszerű épületbe költözne a könyvtár

GA-könyvtár
Galánta |

A fenntartó, Nagyszombat megye versenypályázatot hirdetett a Galántai Könyvtár új épületének megépítésére. Az intézmény jelenlegi helyiségei nem felelnek meg a kor igényeinek, ezért egy korszerű épületben működne tovább a könyvtár, ahol közösségi teret, oktatóközpontot is szeretnének kialakítani.

A Galántai Könyvtár és annak fenntartója, Nagyszombat megye építészeti-várostervezési pályázatot hirdetett az intézmény új épületének megvalósítására, amely a neogótikus Esterházy-kastély parkjának szomszédságában lévő, szintén megyei fenntartású egykori középiskola helyén létesülne. Olyan, a mostani igényeknek megfelelő létesítményt szeretnének létrehozni, ahol nemcsak a könyvtár működhetne, hanem helyi közösségek találkozóhelye, valamint oktató- és rendezvényközpont is.

„Úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy reprezentatív kulturális és közösségi teret Galántán. Tavaly jelentettük be szándékunkat, hogy a könyvtárat új és modern helyiségekbe költöztetjük és bővítjük, amelyek a parkkal szomszédos területen épülnek meg. Ennek köszönhetően még színvonalasabb könyvtári szolgáltatásokat tudunk majd nyújtani és rendezvényeket szervezni az olvasók minden generációja számára, amit a mai társadalmi helyzetben elengedhetetlennek tartok”

– mondta Jozef Viskupič megyeelnök, hozzátéve, hogy a bársonyos forradalom után Szlovákiában épülő első nyilvános könyvtárépület tervezésére kiírt építészeti pályázatról van szó.

A Galántai Könyvtár jelenleg olyan helyiségekben működik, amelyek már nem felelnek meg a jelenlegi követelményeknek és trendeknek. Az új és modern könyvtárépület tervezése nyilvános építészeti és várostervezési pályázat eredménye lesz, és az a szándék, hogy összekapcsolja a könyvtárat a parkkal, valamint a könyvek és az olvasók számára létesítményeket hozzon létre. Az épület közvetlen környezetét szabadtéri rendezvényekre, például irodalmi estekre vagy alkotóműhelyekre használnák.

„Könyvtárunk tavaly ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját, és nagyon örülök, hogy továbbra is történelmet írunk és bővítjük. 1973-ban a Járási Szakszervezeti Tanács (Okresná odborová rada) épületében 380 négyzetméternyi területet kapott az intézményünk, az akkori modern, emeletes épület azonban nem felel meg a mostani elvárásoknak, nem lehet ugyanis akadálymentesíteni. Célunk, hogy nemcsak a könyveknek, hanem az olvasóközönségnek is kellemes légkört teremtsünk”

– egészítette ki Lívia Koleková, a könyvtár igazgatója. Lapunknak elmondta, az évente 30 ezer látogatót kiszolgáló intézményben a könyvek kölcsönzése mellett számos programot, rendezvényt kínálnak a lakosoknak, internetszolgáltatás, fénymásolás működik, az épület előtt bibliobox, vagyis olyan szerkezet található, ahol a nyitvatartási időn túl is le lehet adni a könyveket. A versenypályázat egyedülálló formája miatt újszerűnek számít Szlovákiában. A zsűri a tervrajzokra és makettekre alapozza döntését, és jobban tud a szakmai szempontokra összpontosítani. A versenyzők nem nyújthatnak be látványterveket, amelyek gyakran tartalmaznak olyan eltúlzott megoldásokat, amelyek nagyban eltérnek a valóságtól. Az érdeklődők minden fontos információt megtalálnak a könyvtár honlapján. A versenypályázatra június 13-ig lehet jelentkezni, az eredményhirdetés júliusban lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?