Környezeti katasztrófát előztek meg Vereknyén

olaj
Vereknye |

A múlt héten több hordónyi kőolajszármazék került a vereknyei szennyvíztisztítóba vezető csatornába, környezeti katasztrófa fenyegette a Csallóközt. A Pozsonyi Vízművek (BVS) szerint valaki feltehetően motorolajat öntött a kanalizációba, a társaság feljelentést tett, nem egyedülálló esetről van szó.

A vereknyei szennyvíztisztító szakemberei időben reagáltak a veszélyre, ha nem tették volna meg gyorsan a megfelelő lépéseket, akkor a szennyezés jelentősen ronthatta volna a Kis-Duna vízminőségét, környezeti katasztrófát okozva. „Elfogadhatatlan, hogy egy felelőtlen egyén, vagy csoport butaságával és spórolásával veszélyeztesse a környezetet, valamint az emberek egészségét és biztonságát” – jelentette ki Peter Olajoš, a BVS igazgatója utalva arra, hogy a tettes próbálta megtakarítani a veszélyes hulladék likvidálásának költségeit. A vállalat a szennyvíztisztító biztonságos működtetésének veszélyeztetése miatt tett feljelentést a rendőrségen. Olajoš elmondta, hogy csütörtök este a szennyvízzel együtt nyersolaj is folyt az ország legnagyobb szennyvíztisztítójába. A szakemberek gyorsan intézkedtek a veszély elhárítása érdekében, úszógáttal és a csatornák beüzemelésével állították meg a szennyezést.

„Ha a kőolajszármazék bekerült volna a szennyvíztisztító biológiai szektorába, ott jelentős károsodást okozhatna, ellehetetlenítené az egész tisztítást és szennyezett víz kerülhetett volna a Kis-Dunába” – tájékoztatott a BVS.

A társaság a rendőrséggel együttműködve próbálja felderíteni az esetet. Ha bebizonyosodik, hogy valaki szándékosan öntött kőolajszármazékot a csatornába, akkor 1-től 5 évig terjedő éves börtönbüntetésre ítélhetik, a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt 8 évre is emelkedhet a büntetés. A BVS felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt másfél évben már harmadszor fordult elő hasonló eset.

„Mindent megteszünk azért, hogy segítsünk megtalálni a tettest” – szögezte le az igazgató.

Peter Olajoš hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az emberek tudatosítsák, milyen katasztrofális következményei lehetnek a hanyagságnak. A társaság azt kéri a nyilvánosságtól, hogy ha vannak valamilyen információik, tájékoztassák a rendőrséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?