Régió

Komárom ráfizet a tömegközlekedésre

Komárom | Négy év alatt hatvanezerrel csökkent az utasok száma a helyi buszokon.
V. Krasznica Melitta

2017. március 29. 10:49

Évről évre egyre többe kerül a városnak a helyi tömegközlekedés fenntartása. Míg 2013-ban 161 ezer, addig tavaly már 214 ezer euróval kellett támogatnia ezt a szolgáltatást. Mivel egyre kevesebben veszik igénybe a tömegközlekedést – 2013-ban 303 ezren, tavaly már hatvanezerrel kevesebben, összesen 243 ezren utaztak helyi buszokon Komáromban –, csökken a jegyeladásból származó bevétel, a kiesést pedig a városnak kell kiegyenlítenie. 
 
A legutóbbi testületi ülésen Keszegh Béla alpolgármester részletes beszámolót tárt az önkormányzat elé a helyi tömegközlekedés helyzetéről. Mint mondta, idén lejár a szerződés az addigi működtető Arriva Részvénytársasággal, és a város 10 évre szóló közbeszerzést készül kiírni a további üzemeltető kiválasztására. „Most van itt a lehetőség, hogy megfogalmazzuk a tömegközlekedéssel kapcsolatos igényeinket – mondta. – El kell dönteni, milyen tömegközlekedést szeretnénk, hány járatot, milyen sűrűn, milyen útvonalon, milyen buszokkal stb. Nekünk kell megadnunk a paramétereket, a majdani szolgáltató ennek alapján mond árat, és mi eldönthetjük, elfogadható-e számunkra vagy sem.” 
 
Az Arriva egyébként – egy kilométerre átszámítva – Komáromban végezte legolcsóbban a személyszállítást a környező városokkal összehasonlítva. A vitában több képviselő rámutatott, hogy Komáromban nagyon sok a taxis, akik olcsón, városon belül 1,50-ért szállítják az utasokat, elsősorban emiatt lett kevesebb az utas a városi buszokon. Szabó Béla képviselő szerint szigorúbban kellene ellenőrizni a taxisokat, mert nem biztos, hogy valamennyi betartja a törvényi előírásokat. Másrészt, ha teljesen megszűnne a tömegközlekedés, valószínűleg a taxisok is egyből árat emelnének. 
 
Elhangzott az is, hogy a környezeti hatásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, minél több embert vissza kellene szoktatni a tömegközlekedésre. Ehhez azonban a szolgáltatás minőségén is javítani kellene. Több erre irányuló pályázata is van a városnak, van, amelyik a megállóhelyek korszerűsítésére, egy másik Dél-Komárom és Észak-Komárom közti ingyenes elektronikus buszjárat indítására irányul.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Komárom

Gyűjtsünk szemetet, de okosan

Matovič

„Díjazták” Matovič szexista kijelentését

Vályi Horváth Erika

Könyveket fordít, irodalommal gyógyít

koronavírus-vakcina

Vakcináció: 3050 jelentést kapott eddig a ŠÚKL lehetséges mellékhatásokról

Dunaszerdahely

Részleges iskolanyitás sok rögtönzéssel

koronavírus-vakcina

Már a 45 év felettiek is regisztrálhatnak az oltásra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.