Komárom ráfizet a tömegközlekedésre

Komárom |

<p>Négy év alatt hatvanezerrel csökkent az utasok száma a helyi buszokon.&nbsp;</p>

Évről évre egyre többe kerül a városnak a helyi tömegközlekedés fenntartása. Míg 2013-ban 161 ezer, addig tavaly már 214 ezer euróval kellett támogatnia ezt a szolgáltatást. Mivel egyre kevesebben veszik igénybe a tömegközlekedést – 2013-ban 303 ezren, tavaly már hatvanezerrel kevesebben, összesen 243 ezren utaztak helyi buszokon Komáromban –, csökken a jegyeladásból származó bevétel, a kiesést pedig a városnak kell kiegyenlítenie.  A legutóbbi testületi ülésen Keszegh Béla alpolgármester részletes beszámolót tárt az önkormányzat elé a helyi tömegközlekedés helyzetéről. Mint mondta, idén lejár a szerződés az addigi működtető Arriva Részvénytársasággal, és a város 10 évre szóló közbeszerzést készül kiírni a további üzemeltető kiválasztására. „Most van itt a lehetőség, hogy megfogalmazzuk a tömegközlekedéssel kapcsolatos igényeinket – mondta. – El kell dönteni, milyen tömegközlekedést szeretnénk, hány járatot, milyen sűrűn, milyen útvonalon, milyen buszokkal stb. Nekünk kell megadnunk a paramétereket, a majdani szolgáltató ennek alapján mond árat, és mi eldönthetjük, elfogadható-e számunkra vagy sem.”  Az Arriva egyébként – egy kilométerre átszámítva – Komáromban végezte legolcsóbban a személyszállítást a környező városokkal összehasonlítva. A vitában több képviselő rámutatott, hogy Komáromban nagyon sok a taxis, akik olcsón, városon belül 1,50-ért szállítják az utasokat, elsősorban emiatt lett kevesebb az utas a városi buszokon. Szabó Béla képviselő szerint szigorúbban kellene ellenőrizni a taxisokat, mert nem biztos, hogy valamennyi betartja a törvényi előírásokat. Másrészt, ha teljesen megszűnne a tömegközlekedés, valószínűleg a taxisok is egyből árat emelnének.  Elhangzott az is, hogy a környezeti hatásokat sem szabad figyelmen kívül hagyni, minél több embert vissza kellene szoktatni a tömegközlekedésre. Ehhez azonban a szolgáltatás minőségén is javítani kellene. Több erre irányuló pályázata is van a városnak, van, amelyik a megállóhelyek korszerűsítésére, egy másik Dél-Komárom és Észak-Komárom közti ingyenes elektronikus buszjárat indítására irányul.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?