Kodály-variációk

Kodály-variációk
Galánta |

Az elmúlt 20 évet foglalja össze az a bibliográfia, amelyet Kodály Zoltánról adott ki nemrég a Galántai Könyvtár. A kétnyelvű kiadvány elérhető az intézményben.

A tavalyi kettős Kodály-évforduló apropóján készített bibliográfiát a Galántai Könyvtár a világhírű zeneszerzőről szóló írásokból. Kodály Zoltán születésének 140., halálának 55. évfordulója volt tavaly, idén pedig a bibliográfia megjelenése egybeesett azzal az időponttal, amikor 80 évvel ezelőtt Galánta díszpolgárává avatták őt, utolsó galántai látogatásakor. Az intézményben hagyománya van a bibliográfiák kiadásának. Több is készült már Kodály Zoltánról, a legutóbbi az 1992-től 2002-ig tartó időszakot öleli fel, vagyis a zeneszerzőről abban az évtizedben megjelent cikkek, monográfiák listáját dolgozza fel.

„Tulajdonképpen ezt a hagyományt folytattuk, a 2002-től eltelt 20 évet dolgoztuk fel. A százötven példányban megjelent kiadvány a könyvtárban érhető el. Mindenkinek ajánljuk, aki Kodállyal akár hobbi szinten foglalkozik vagy cikket, tanulmányt szeretne írni róla, esetleg szakdolgozatot, disszertációt készít. Igyekeztünk minden összegyűjthető monográfiát, cikkeket, tanulmánykötetekben megjelent írásokat összegyűjteni, sőt, még a Szlovák Rádió és Televízió archívumában található anyagokat is felkutattuk. A bibliográfiában összegyűjtött dokumentumok nagy része megtalálható a könyvtárunkban, illetve a legtöbbjét könyvtárközi kölcsönzéssel be tudjuk szerezni. Számos felhívás, programfüzet is szerepel benne, egyebek mellett a Kodály Napokról vagy a rendszeresen Galántán szervezett Kodály Zoltán Nemzetközi Hegedűversenyről. Összesen 463 bejegyzés található benne”

– mondta el az Új Szónak Perleczky Zita könyvtáros. A Galántai Könyvtár alkalmazottai a tavalyi évet gyakorlatilag a bibliográfia összeállításával töltötték. A böngésző munkát Zuzana Fajnorová, az utómunkát, a fordítást és a helyreigazítást Perleczky Zita végezte, a grafikát Máté Éva készítette. A korábbi gyakorlattól eltérően, amikor külön kötetben jelent meg a magyar és a szlovák nyelvű bibliográfia Kodály Zoltánról, most kétnyelvű lett a kiadvány. A készítők jobbnak látták tematikailag felosztani a bejegyzéseket, például a Kodály-módszerrel, a zeneszerző életével, a tiszteletére rendezett rendezvényekkel foglalkozó cikkeket rendezték egy címszó alá.

„A Galántai Könyvtárban a megalakulása óta működik regionális részleg, amelynek az is a feladata, hogy a régió jelentős személyiségeiről gyűjtsön be minél több adatot. Kodály Zoltán a legjelentősebb, világhírű személyiség, aki Galántához kötődik, ezért elemi szinten érdekünk a kodályi hagyományt éltetni és a lehető legtöbb adatot összegyűjteni vele kapcsolatban. Nem is volt kérdés, hogy ha valakiről bibliográfiát kell készíteni, akkor az éppen ő legyen

– egészítette ki a könyvtáros.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?