Kiutálták a fogyatékos szomszédokat

<p>Engedett a helyiek nyomásának a megyei hivatal, és nem költözteti a Rázusová utcába a nyitramalomszegi (Lipová) szociális intézet értelmi fogyatékos lakóit.</p>

A hivatalos indoklás szerint a megyei hivatal nem győzte időben benyújtani a támogatáshoz szükséges pályázatokat, valójában azonban nem akarja barátságtalan környezetbe költöztetni az amúgy is kiszolgáltatott embereket.

A megyei hivatal meghátrálása sokaknak nem teszik, több képviselő is bírálta, hogy azok, akiknek a gyengébbek oldalán kellene állniuk, maguk is a kiközösítést támogatják. „Elfogadhatatlan, hogy a Rázusova utca lakói életkörülményeik romlásával érvelnek, hiszen ezek fogyatékos emberek, nem pedig börtöntöltelékek” – mondta az egyik képviselő. A döntés a felháborodás ellenére végleges, a megye új lakásokat keres a Lipka szociális otthon lakóinak.

A hatvanhat, 11 és 46 év közötti mentálisan sérült személyt a Tovább akarunk lépni elnevezésű európai uniós program keretében eredetileg három érsekújvári, egy lévai és két aranyosmaróti házba költöztették volna. Olyan lakásokat akartak kialakítani számukra, amelyek a szigorú napirend és az állandó felügyelet ellenére legalább részben családias közegre emlékeztetnek. Aranyosmaróton azonban felháborodással fogadták a szomszédok a megye terveit, és pár nap alatt 180 aláírást gyűjtöttek össze az új lakók ellen. Főleg azt kifogásolták, hogy senki nem mondta el nekik, milyen súlyos fogyatékossággal élő személyeket költöztetnének az utcájukba, és ki fog felügyelni rájuk. A háborgó lakókat a megyei hivatal munkatársai sem tudták meggyőzni, azt sem találták megnyugtatónak, hogy a tizenkét mentálisan sérült személyre tizenkét szociális alkalmazott – terapeuta, rehabilitációs szakember és instruktor – fog vigyázni.

Mivel a helyi önkormányzat is határozottan szembeszegült a megye akaratával, Milan Belica megyeelnök arra a következtetésre jutott, hogy „nem kell oda menni, ahol ennyire nem kívánatos az ember”. A költözéseknek a program alapján 2015 májusáig kell lezajlaniuk, a Lipka otthon lakói addig maradnak a régi, higiéniai szempontból rég nem megfelelő nyitramalomszegi kastélyban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?