A jogtalanul megcsonkított fa

favagas k

Arany János Fülemiléjét bizonyára mindenki ismeri, és sokan megtapasztaltak már a saját bőrükön is valamilyen konfliktust egy-egy szomszéddal. A kertes házban élők között az egyik leggyakoribb nézeteltérést a kerten áthajló ágak okozhatják. Vajon mi ilyen esetben a megoldás? Erre a kérdésre keresi a választ – olvasói levélre reagálva – ifj. Mészáros Lajos jogász.

Olvasói levél

A kertünkben áll egy nagy, 54 éves kőrisfa, a törzse a szomszéd kerítésétől 5,5 méterre van. A kerítéshez közelebbi, alacsonyabban növő ágait rég eltávolítottuk, ezáltal a fakoronának csak a magasabban lévő része nyúlik át a szomszéd telke felé. Pár éve a szomszéd egy kis kerti tárolót épített közel a kerítéshez, így aztán ősszel, ha épp olyan irányból fúj a szél, a csatornájába (és a telkére) potyogtak a levelek. Az ágak viszont sosem veszélyeztettek ingatlant, nem érintik a kerítést és a tetőt se. Egy nap azt vettük észre, hogy egy ember emelőkosaras autóról nekiesett motorfűrésszel a fánknak, és a telekhatártól 2,5 méterre a mi telkünkön belül levágta az ágait – mindezt a szomszéd parancsára, aki ezzel megcsonkíttatta a fánkat. Az volna a kérdésem, hogy joga van a szomszédnak mindenféle bejelentés, hivatalos felszólítás nélkül behatolni magánterületre és így megcsonkíttatni a szomszéd fáját?

A szomszédi viszonyokkal már ősidők óta együttjárnak a különféle együttélési problémák is. Annak idején már a római jog is megszabta, hogy a telektulajdonosoknak csak akkor kell elviselniük a szomszédos telekről származó hatásokat (pl. por, zaj, bűz stb.), ha az adott hatás nem lépett át egy elfogadható mértéket, vagyis, ha nem volt aránytalan.

A római jogon alapuló Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 127/1. §-a szerint egy dolog tulajdonosának tartózkodnia kell mindentől, amivel veszélyeztetné más jogainak gyakorlását, ezért aránytalanul nem zavarhatja szomszédjait pl. szilárd hulladékkal, és nem távolíthatja el kíméletlenül vagy nem megfelelő évszakban a telkére átnyúló faágakat sem. Ez a szabály vonatkozik olvasónkra is, mert a szomszédba áthulló falevél szilárd hulladék, de a szomszédjára is, hiszen a faágak eltávolítása is feltételekhez kötött. A Ptk. szerint viszont a szomszéd csakis a faágak hozzá átnyúló részeit vághatta volna le (akár) az átfújt falevelek okán, az olvasónk telkén lévő ágakat nem. A szomszéd tette tehát minden bizonnyal aránytalan, egyben jogtalan is volt.

Ami a jogorvoslati eszközöket illeti, a szomszédi viszonyokat érdemes először megpróbálni megegyezéssel rendezni. Ha ez nem sikerül, lehet fordulni pl. a községhez, amely a Ptk. 5. §-a alapján nyújt védelmet, ha nyilvánvaló beavatkozás történt egy békés állapotba. A község előzetesen betilthatja a zavaró tevékenységet, ám intézkedése csak nehezen kikényszeríthető.

Olvasónk fordulhat bírósághoz is egy ún. marasztalási keresettel, amely sikere esetén a bíróság utasíthatja a szomszédot, hogy a továbbiakban tartózkodjon a tulajdonsértő magatartástól. Az ilyen bírósági döntés már végrehajtó (exekútor) által is kikényszeríthető, de így is meg kell fontolni ezt a lépést, mert egy per elhúzódhat, és a költségei is többszörösen meghaladhatják az okozott kárt, ezért kérdéses lehet a hatékonysága.

Mivel a faágak jogtalan eltávolítása akár ún. vagyon elleni szabálysértésnek (priestupok) is minősülhet, a fent említett polgári eljárásokon kívül szabálysértési eljárás is indítványozható a helyi járási hivatalnál, amely pénzbüntetést szabhat ki a szomszédnak, legfeljebb 331 € értékben. Sőt, ha az okozott kár meghaladja a 2660 €-t (amit egy szakértő állapíthat meg), fennállhat bűncselekmény gyanúja is, és olvasónk akár a rendőrséghez is fordulhat. Hozzá kell viszont tenni, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás a legvégső eszköz (ultima ratio), ezért elképzelhető a szomszéd tettének a rendőrség általi átminősítése (az enyhébb) szabálysértéssé

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?