Kiöntötték, majd saját maguk fel is takarították a trágyát a tüntető gazdák

A gazdák egy uniós zászlóval díszítették fel a rakást 
Gerenda (Hriadky) |

A gazdák múlt hét csütörtöki tüntetése során a tőketerebesi járásbeli Gerenda településen gyülekező mezőgazdászok egy pótkocsinyi trágyát öntöttek ki a falu közepén található körforgalom közelében azt útra. A forgalomblokkoló megmozdulást követően a gazdák saját gépeikkel eltakarították a trágyát. A szervezők szerint a demonstráció decens volt, a helyi lakosoktól és a sofőröktől is támogató szavakat és gesztusokat kaptak. 

A rendőrség a tőketerebesi járásbeli Gerenda településen a gazdák múlt hét csütörtöki tiltakozása során többek között a falu közepén található körforgalom lezárására is felhívták a sofőrök figyelmét, miután a tüntető gazdák egy nagy rakás trágyát öntöttek ki az úttestre. A szóban forgó szakaszon délután 2 óráig nem lehetett áthaladni. Ahogy az szinte már megszokottnak vélhető, a közösségi portálokon működő forgalmi csoportokban az emberek véleménye ezen megmozdulás kapcsán is megoszlott. A tőketerebesi, nagymihályi, eperjesi és Kassa-vidéki utakra összpontosító csoportban a gazdák gerendai megmozdulásáé megosztott videó alatt több százan fejtették ki véleményüket. Volt, akik támogatták őket, és voltak olyanok is, akik butaságnak vélték a mezőgazdászok cselekedetét. „A gazdák tüntetése miatt a munkába igyekvőknek kell szenvedniük. Senkit sem érdekel a tüntetésük, és nekünk egyszerű hétköznapi embereknek senki sem fizeti vissza a kerülőkön elégetett üzemanyagot. Ez az egész egy nagy színjáték, semmi más” – írta azt egyik felhasználó. „Európában szinte mindenhol tüntetnek a gazdák, a lakosság pedig támogatja őket. Nálunk már az is kiakasztja a sofőröket, hogy az őket ellátó mezőgazdászok kiállnak a jogaikért és felszólalnak az EU tarthatatlan törvényei mellett” – állt ki a gazdák oldalán egy másik felhasználó. Takács Parajos Krisztina bodrogközi falugazdász, a kelet-szlovákiai traktoros tüntetések egyik résztvevője és helyi szervezője szerint a tüntetés a lehető legemberibb keretek között ment végbe, s bármennyire is furán hangzik, de még a trágya útra öntését is decensen hajtották végre.

Az út mentén állók és a sofőrök túlnyomó része is integetéssel vagy dudálással támogatott bennünket. Az útra öntött trágyával senkinek sem okoztunk gondot, egy olyan helyre öntötték le, ahol a konvoj miatt egyébként sem közlekedtek abban az időben a sofőrök. A rendőrség tudtommal senkit sem büntetett meg emiatt, s mivel a gazdák felkészülve érkeztek, a trágyát saját gépeikkel távolították el és végezetül az utat is megtisztították egy rotációs kefével

– közölte lapunkkal a gerendai tüntetésen részt vett bodrogközi falugazdász.

Tóth Géza, a Kassa Megyei Önkormányzat útkezelő vállalat tőketerebesi kihelyezettségének igazgatója is megerősítette lapunknak, hogy a trágyával nem neki kellett bajlódniuk. „Sem a rendőröktől, sem pedig az utakon közlekedőktől sem érkezett bejelentés az útra leöntött rakomány miatt. A gazdák saját maguk távolították el azt az érintett szakaszról” – közölte az Új Szóval Tóth Géza. Azt, hogy megbüntetett-e a rendőrség valakit az útra öntött trágya miatt, Jana Mésárovától, a Kassai Kerületi Rendőr-parancsnokság szóvivőjétől próbáltuk megtudni, de kora délutánig nem kaptunk tőle válaszokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?