Kiállnak iskolájukért az izsaiak

Izsa |

<p>Egyhangúlag elutasította az izsai önkormányzat az oktatásügyi minisztérium javaslatát, mely szerint a 2013/14-es tanévtől a helyi alapiskola alsó tagozata két összevont osztállyal működjön, a 2014/15-ös tanévtől pedig szűnjön meg a felső tagozat. A hétfő délutáni testületi ülésen több szülő és pedagógus is megjelent, hogy támogatásáról biztosítsa az iskolát.</p>

„A település mindent megtesz, hogy fennmaradjon az intézmény. Nem fogadjuk el a tárca ultimátumát, és felvesszük a kesztyűt” – szögezte le Domin István (MKP) polgármester. A minisztérium illetékeseivel folytatott július 18-ai tárgyaláson a polgármester és Boschetti Adriana iskolaigazgató arról értesült, hogy az intézmény 2014-ben 30 ezer euróval kevesebb támogatásra számíthat. „Igaz ugyan, hogy tovább kell húznunk azon a bizonyos nadrágszíjon, de meg tudjuk spórolni ezt az összeget – mondta a testületi ülésen Boschetti Adriana. – Az eddigi 11 pedagógus helyett szeptembertől kilenccel oldjuk meg az oktatást. Két kollégának lejárt a munkaszerződése, nem hosszabbítjuk meg. További takarékoskodásra ad lehetőséget, hogy tavaly télen kicseréltük a kazánokat, idén már kisebbek lesznek a fűtési számláink.” Az igazgatónő arra is rámutatott, hogy az iskola épületét nemrég hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, megjavították a tetőt, és mindezek a beruházások kidobott pénzt jelentenének, ha bezárnák az intézményt. Számítástechnikai és egyéb felszerelésük – pl. minden osztályban kerámiatáblájuk van – is felveszi a versenyt bármely városi iskoláéval. „Ezekre a tényekre a minisztériumi illetékeseknek is felhívtam a figyelmét” – tette hozzá. Domin István szerint megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a környező falvakból iskolabusszal szállítsák Izsára a diákokat, ezzel is növelve a létszámot. Felvetette: a jövőben ösztönzésként a falu évente bizonyos összeggel támogatná a helyi alapiskolát választó izsai diákok szüleit, ennek pénzügyi fedezetét azonban még meg kell találni a költségvetésben. „Az elmúlt hetekben a szülők körében nagy volt a bizonytalanság, mindenféle kósza hírek terjedtek az iskola bezárásával, az osztályösszevonásokkal kapcsolatban. Ezért is örülünk, hogy a testület kimondta, nem egyezik bele az iskola megszüntetésébe. Ettől remélhetőleg megnyugodnak a kedélyek” – mondta Skopp Ildikó, akinek kisebbik gyermeke szeptembertől harmadik osztályos lesz, az idősebb pedig az elmúlt tanévben ballagott. Az izsai Döme Károly Alapiskolának a 2012/13-as tanévben 78 tanulója volt, szeptemberben a beiratkozás alapján 75 diákra számítanak. A kémián, testnevelésen és zenén kívül minden tantárgyat szakos pedagógus tanít.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?