Régió

Kézművesek országos vándorkiállítása Léván

Léva | Értékes válogatás készült a szlovákiai magyar kézművesek alkotásaiból, amelyet a közelmúltban mutattak be a Barsi Múzeumban.
Száz Ildikó

2019. augusztus 13. 16:31

A kézműveskiállítás ünnepi megnyitójaS

A hagyományos alapanyagokat használó, ősi jelképeket, régi mintákat bemutató alkotók második alkalommal vehettek részt a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség és a Felvidéki Magyar Hagyományos Kézművesek Fóruma által meghirdetett pályázaton. A Magyar kézművesség a Felvidéken 2019 elnevezésű vándorkiállításon a legjobb pályamunkákat láthatják. „A pályamunkák egy-egy tájegység népi motívumkincsét alkalmazó vagy azt felhasználó alkotások lehetnek, de helyet kapnak a „továbbgondolt” tárgyak is. Megjeleníthetők a Kárpát-medence bármely néprajzi egységének hagyományait tükröző alkotások. További követelmény, hogy az alapanyag legyen hagyományos, a technológia kövesse ezeket a hagyományokat, a modern szerszámok használata által az alkotás ne veszítse el jellegét” – olvashatók a szigorú kritériumok a pályázati felhívásban. A vándorkiállítást október 6-ig tekinthetik meg a látogatók a Barsi Múzeum Kapitány-házában. 2018-ban harminckét kézműves 152 alkotással nevezett be a versenybe, a pályázók kreativitását, eredetiségét dicséri, hogy a beadott anyag csaknem hetven százalékát javasolta a zsűri bemutatásra. Tavaly a füleki várban mutatták be első alkalommal az alkotásokat. Göbő Sándor a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség elnökségi tagja elmondta, a hagyományos kézművesek egyfajta hidat építenek a múlt és a jövő között, munka mellett, szabadidejükben komoly értéket alkotnak. „Nem véletlen, hogy a kiállítók többsége az ország keleti részéből való, mivel ott már régóta működik a Gömöri Kézművesek Társulása. Ebben az évben negyvennyolc kézműves mintegy kétszáz darabjából válogatott a zsűri, és száznegyven alkotást mutathatunk be” – mondta Göbő Sándor. A lévai várban láthatók felesége, Göbő Judit gyöngyékszerei is. Különleges darabok találhatók a lévai tárlaton. A Rozsnyó melletti Szilicén élő Bastyúr Jaroslav úgy készíti kolompjait, ahogyan azt csak az édesapja és a nagyapja tudta, mindketten kovácsmesterekként dolgoztak, apáról fiúra örökítették a szakma fortélyait. A gömörsídi Benko Pál a füleki Motolla Kézműves Baráti Kör és a Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének is tagja. A biológia szakos pedagógus emellett a Felvidéki Hagyományos Kézművesek Fórumának egyik alapítója. A gyékénykötés mellett hagyományos lakás- és szakrális textíliákat készít, a lévai kiállításon a mennyezetkazetta alkotásait csodálhatja meg a közönség. Vert csipkét, agyagkorsókat, bőrtarisznyákat, fonott kosarakat, hímes tojásokat is láthatnak a látogatók. Bemutatják a szepsi Lukács János fából faragott alkotásait, valamint a rozsnyói Slíž Róbert bronzból öntött harangjait. A Zoboralji Örökség Őrzőinek hímző- és viseletkészítő műhelyéből szebbnél szebb ruhák kerültek a Barsi Múzeumban.

A kiállítás szervezői köszönetet mondtak Ján Danonak a megyei fenntartású múzeum igazgatójának, amiért nyitott volt a kézművesek bemutatására, valamint Novák Margaréta régésznek, történésznek és Peter Pleva konzervátornak, akik segítettek az anyag összeállításával, bemutatásával.

Galéria
1-1
Nem volt könnyű feladata a zsűrinek, mert minden kézműves tiszta forrásból merítve alkotott-2
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.