Két év kényszerszünet után ismét sor került a Kistárkányi Szilvanapra

Az 500 kilóból kifőzött kistárkányi szilvalekvárt és a finom pálinkákat egyhamar elkapkodták a vendégek
Kistárkány |

Hatalmas rézüstben fortyogó szilvalekvár, népzene és néptánc, kemencén sült krumplilángos és helyben készült szíverősítők gazdag választéka jellemezte a 9. Kistárkányi Szilvanapot, melyet a koronavírus világjárvány miatt két év kényszerszünet miatt idén újra megtartottak a falu szívében található vendégház udvarán és annak környékén. A rendezvény szervezői a vártnál is több érdeklődő érkezett, de a fellépők száma is valamelyest gyarapodott.

Az előző rendszerben a kistárkányi szilváról mindenkinek a szilvapálinka jutott eszébe, hiszen a helyi szövetkezet közel 70 hektáron termesztette itt a gyümölcsöt, amelyből majdnem ipari méretekben készült a szilvórium. Mára ez már a múlté, hiszen rég nem készítenek ekkora mennyiségben pálinkát, és a szilvás nagy része is elpusztult. Kondás Aranka helyi aktivista és néhány társa évekkel ezelőtt azonban úgy döntött, visszaállítja a kistárkányi szilva hírét. Nemcsak pálinka-, hanem színes gasztronómiai fesztivállal hívják fel az emberek figyelmét a település méltatlanul háttérbe szorult büszkeségére. A már-már fesztiválnak titulálható Kistárkányi Szilvanap évről évre egyre nagyobb sikernek örvend, s az idei rendezvényen résztvevők számát nézve úgy tűnik, hogy a kezdeményezésnek még egy két éven át őket sakkban tartó világjárvány sem tud falat állítani.
 


Jó látni azt, hogy az emberek továbbra is, sőt talán jobban fogalmazok, ha azt mondom, hogy ismét egyre inkább érzik az egymás közötti kapcsolatok kialakításának és a kapcsolattartásnak a fontosságát. Ez a rendezvényen igazából pontosan erről szól, hogy visszahozzuk a vidéki hétköznapokba az emberi összeköttetéseket, persze nagy szerepet játszik a rendezvény névadója, a kistárkányi szilva, a szilvalekvár és a szíverősítőként titulált szilvórium is. Óriási öröm számunkra, hogy a rendezvénysorozatnak a két évvel ezelőtt világjárvány sem tudott véget vetni, sőt azt mondhatom, hogy a hírnevünk megelőzött bennünket, hiszen idén már a szlovák nyelvű vendégekből is sokkal több volt, de úgy teljes egészében is többen látogattak el hozzánk, mint korábban. Ezt nagyon jó látni, mert minden azt bizonyítja, hogy van értelme annak, amit csinálunk” – közölte lapunkkal Kondás Aranka, a rendezvény ötletgazdája és társszervezője. A rendezvényt a Kistárkány és környéke Polgári Társulás szervezésében bonyolítják le minden éven, melybe a szokásokhoz híven Kistárkány községe is segítő kezet nyújt.
 


Bálint Csilla, a település polgármestere szerint azért is olyan fontos az ilyesfajta rendezvények szervezése, mert az emberekben tudatosítani kell a helyi értékeket és azt, hogy vidékén is van mit látni, csinálni és kipróbálni. „Igazából azokat az értékeket szeretnénk bemutatni az embereknek, amelyeket apáink, nagyapáink és dédapáink is fontosnak tartottak. Gyümölcsből lekvárt főztek és olyan antioxidánst készítettek, melyet nem tabletta formájában, hanem finom italként a pohárból gördítettek fel nap mint nap, persze mértékkel. S ehhez az életformához az a néptánc és népzene is hozzá tartozik, melyet sajnos egyre kevesebben ismernek. Éppen ezért kell újra és újra bemutatni őket, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen és ismerje felmenőik legfontosabb értékeit” – közölte az Új Szóval Kistárkány polgármestere. A kilencedik szilvanap lebonyolításának anyagi hátterét elsősorban a Kassa Megyei Önkormányzat, a Bethlen Gábor Alap, a Kisebbségi Kulturális Alap, illetve az agrárminisztérium támogatásából biztosították.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?