Késik a kassai olimpiai uszoda felújítása, a beruházás végösszege is drágul

A felújítással a komplexum modernebb és jóval energiatakarékosabb lesz
Kassa |

A Kassai Nemzeti Olimpiai Úszóközpont (NOCKE) felújítása a feléhez ért, s bár a munka néhány hetes késésben van, a város vezetése szerint a tervezett ütemterv szerint haladnak. A hét végén megkezdik az új, rozsdamentes acélból készült medence telepítését. A Kassán valaha is véghezvitt rekonstrukciók egyik legnagyobbjának jelenlegi állapotát a magisztrátus vezetése a városi távhőszolgáltató vállalattal (TEHO) és a munkát kivitelező Betpres vállalat vezetőivel hétfőn vetette ellenőrzés alá. 

Ahogy azt az építkezés hétfői bejárása során a helyszínen tartózkodó szakemberektől megtudtuk, naponta 100-150 munkás dolgozik a helyszínen, akik egyidejűleg több építési tevékenységet is végeznek. Az öltözők és a mellékhelyiségek körülbelül 75 százalékban elkészültek, a főépület acélszerkezetét még javítják, a homlokzat szigetelése körülbelül 85 százalékban elkészült, és az ablakok is majdnem készen vannak. Az enyhe időbeli csúszás elsősorban a projekt kényszerű változásai miatt következett be. A gerendák többsége sérült volt, ami csak a feltárás után, ultrahangos vizsgálat során derült ki. Ezért ki kellett őket cserélni. 

„Természetesen, mint minden építkezésnél, itt is voltak kisebb hibák és problémák, különösen a tetőszerkezeteknél. Ha a szakértői jelentések azt mondták, hogy öt perccel 12 óra előtt voltunk, ma már azt mondhatjuk, hogy öt perccel 12 után. A tetőszerkezet már jócskán túl volt az élettartamán. Extra feladatokat kellett elvégeznie a munkásoknak, hogy a tetőszerkezetben lévő összes deformációt eltávolítsák” – közölte a helyszínen megjelent újágírókkal Jaroslav Polaček, a város főpolgármestere, akinek elmondása szerint annak ellenére, hogy a hatalmas fémgerendák mindössze 40 éven át tartották az épület tetejét, a medencékből folyamatosan áramló, klórt is tartalmazó pára jócskán hozzájárult azok idő előtti elhasználódásukhoz. 

A munkát kivitelező Betpres vállalat vezetősége szerint most az épület fémkonstrukciójának a megtisztítására összpontosítanak. 

uszoda

Váratlan drágulás 

„A konstrukció homokszórással történő megtisztítása tavaly augusztusban kezdődött, közvetlenül az építkezés átvétele után, és még mindig tart. A következő mérföldkő a festés befejezése, majd a medencetest elhelyezése lesz, ami a többi tevékenységgel együtt jár. Ez egyszerre több helyszínen is zajlik” – jelentette ki Roland Ďurko, a vállalat ügyvezető igazgatója. A néhány hetes késés ellenére a komplexum átadásának idejét a város továbbra sem módosította, a munkát kivitelező cég szerint jövő év márciusában teljes mértékben be szeretnék fejezni a munkát. 

„Az U23-as úszó Európa-bajnokság pontos időpontja még nincs meghatározva, jövő év augusztusában lesz. Az átadás egyébként is csak az egyik része a folyamatnak, utána jön az engedélyeztetés. Mindenre van tartalékunk, hogy az úszó Európa-bajnokságot meg tudjuk szervezni, a sportstandot pedig a nagyközönség, az úszók és a klubok rendelkezésére tudjuk bocsátani” – tette hozzá a város polgármestere. 

Štefan Ferencz, a TEHO gazdasági osztályának igazgató-helyettese a bejárás során többek között azt is elmondta, hogy az elmúlt tíz hónap volt a tervezett munka nehezebbik része, ugyanis olyan problémákkal szembesültek, amelyekkel egyeltalán nem számoltak. 

„Ami az árat illeti, a módosítási eljárásokból eddig összesen ötven van. A szerződést illetően három módosítási toldalékot írtunk alá, melynek értelmében a szerződés ára az eredeti 16,7 millió euróról 18,1 millió euróra emelkedett” – jelenette ki Ferencz. 

uszoda

Nagyobb befogadóképesség, minőségi ellátás 

A NOCKE építésének fő célja a városi fedett uszoda felújítása és bővítése, hogy megfeleljen az országos jelentőségű sportlétesítmény kritériumainak és a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) követelményeinek. Az új lelátó nemcsak az aktív mozgás és az úszósport klubok rajongói számára lesz kialakítva. A NOCKE elkészülte után a szomszédos Vörös csillag uszoda egész évben fedett vízilabda medencéjével együtt a kassai lakosság és a sportklubok számára az úszás kapacitása a korábbi helyzethez képest a másfélszeresére nő. Az építkezés finanszírozását a TEHO beruházási hitele biztosítja. A városi tanács határozata értelmében Kassa városának külső forrásokat kellett találnia az építkezés 50 százalékos finanszírozásához. Ez a feltétel tavaly július végén teljesült, amikor Ódor Lajos akkori miniszterelnök kormánya a Sportfejlesztési Alap (FNPŠ) forrásaiból 8,34 millió euró összegű pénzügyi hozzájárulást hagyott jóvá a projekthez. Ez a legmagasabb összeg, amelyet az FNPŠ valaha nyújtott.

uszoda
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?