Régió

Keleten támogatják a határok lezárását

Kassa, Miglécnémeti, Újhely | A koronavírus terjedésének megállítása érdekében elrendelt óvintézkedések keretében tegnap reggeltől a keleti országrész kisebb határátkelőit is lezárták, a nagyobbakat pedig állandó megfigyelés alatt tartják. Az emberek többsége örül az intézkedéseknek.
Németi Róbert

2020. március 14. 10:08

Kassa
- Németi Róbert felvétele

A Kassa megye alatt működő útkarbantartó vállalat alkalmazottai a központi válságstáb utasítására tegnap reggel a megye területén található összes kisebb határátkelőt lezárták. A Magyarország és Szlovákia közti közutakon betontorlaszokat emeltek, hogy mindkét irányból leállítsák a közúti forgalmat. 

hatarzar

Úttorlasz és ellenőrzés
Míg a Kassához közeli Eszkáros (Skároš) és a magyarországi Hollóháza, az Abaújnádasd (Trstené pri Hornáde)–Kéked, a Kenyhec–Abaújvár, a Perény (Perín)–Hidasnémeti, illetve a Buzita–Büttös közti átkelőket mindkét irányban teljesen lezárták, addig a Miglécnémeti (Milhosť) és a magyarországi Hidasnémeti közti főátkelőt részben továbbra is nyitva tartják, de az átkelők mindegyikét ellenőrzik. Szlovákiából itt még át lehetett kelni a túloldalra, viszont azokat a Magyarország felől érkezőket, akiknek nincs szlovákiai lakcímük, leszámítva a fuvarozókat, azonnal visszafordítják. A megye délkeleti csücskéhez közeli kisebb átkelőket, beleértve a Nagykövesd és Pácin, valamint a Perbenyik és Lácacséke, illetve az Újhely és Sátoraljaújhely közöttieket szintén lezárták, a Nagytárkány–Zemplénagárdi átkelőt, melynek szlovákiai része részben a nagytárkányi önkormányzathoz tartozik, reggel óta rendőrök és határőrök, illetve a falu alkalmazottai őrzik.

„Az átkelőt a kora reggeli óráktól fogva az úton keresztbe állított traktorokkal őriztük. Kassa Megye Útkarbantartó Vállalatának alkalmazottai a délutáni órákban betonelemekkel torlaszolta el az utatˮ – nyilatkozta lapunknak Kopasz József (MKP) polgármester. A Tőketerebesi járás egyetlen, a teherforgalomra is alkalmas sátoraljaújhelyi átkelőjénél 24 órás ellenőrzés alatt engedik be az országba az embereket. 

hatarzar

Támogatják a határzárat
Annak ellenére, hogy a kisebb határátkelők lezárása több tíz kilométeres kerülő utat jelent, a környező települések lakosai egyetértenek az óvintézkedések bevezetésével. „Én hét előtt pár perccel jöttem át az abaújvári hídon, de visszafelé már csak a kerülő úton mehettem. A feleségem a határ túloldalán van, nincs mit tenni, körbe kell menni. Az extra kilométereknek nem örülök, a vírus terjedésének megállításához szükséges óvintézkedéseknek annál inkább. Több ismerősöm is van Olaszországban, nem szeretném, hogy olyan helyzetbe kerüljünk, mint ők. Ebből kifolyólag a határzárat nagyon jó ötletnek tartomˮ – nyilatkozta lapunknak Čulák Jaroslav telkibányai lakos.

Bart Kowalczyk lengyelországi kamionsofőrt a miglécnémeti határátkelőnél faggattuk a jelenlegi helyzetről. Véleménye szerint a gazdaság szempontjából semmiképp sem lehet jóra számítani, de a vírust csak drasztikus óvintézkedésekkel lehet megfékezni, jobb esetben megállítani. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy örülök a határzárnak, ha azonban figyelembe vesszük a vírus terjedése mögött rejlő veszélyeket, nem panaszkodhatunk. Kétgyerekes családapaként még nagyobb teher nehezedik a vállamra, éppen ezért csak reménykedni tudok, hogy rövid időn belül sikerül megállítani a fertőzés továbbterjedésétˮ– nyilatkozta az Új Szónak a kamionsofőr. 

hatarzar

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szupergyors internetet hoz az 5G

Szupergyors internetet hoz az 5G

Márton Vivien

Márton Vivien és a motokrossz női oldala

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Rögzítsük nagyszüleink emlékeit, hogy visszahallgathassuk őket

Csökkent a munkanélküliség az EU-ban

6 százalékra nőtt a munkanélküliség az első negyedévben

koronavírus esküvő

Egy esküvő miatt emelkedhetett meg hirtelen a fertőzöttek száma Iránban

Irena Bihariová

Bihariová lett a PS új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.