Kedvező beiratkozási eredmények

<p>Galántán a szlovák óvodákból is írattak gyerekeket a magyar alapiskolába, Bősön tavaly az utolsó pillanatban döntött egy szülő a magyar iskola mellett.</p>

A Galántai és a Dunaszerdahelyi járás nagy részében már befejeződtek a beiratkozások az alapiskolába. Az eredmények kedvezők. A hónap végéig tartanak az iskolai beiratkozások. A két járás városainak többségében már tudják, hány kiselsőst köszönthetnek szeptemberben az iskolapadokban.

Meglepő eredmények Galántán

Negyven kiselsőst írattak be a galántai Kodály Zoltán Alapiskolába. „Nagyon jók a beiratkozási eredményeket. Bár tavaly is volt ennyi gyerekünk, idén a magyar óvodákban levő gyerekek száma alapján kevesebbre számítottunk” – nyilatkozta Oláh Hajnalka igazgató. Idén meglepően sok gyerek érkezik a szlovák óvodákból is. Taksonyon és Kajalon nem működik kisiskola, a helyi gyerekek a Kodály alapiskolában kezdik meg tanulmányaikat. Galántára Vágáról és Feketenyékről is érkezik egy-egy gyerek. A járás falvaiból főleg olyan szülők íratták a gyereküket a Kodály alapiskolába, akik a járási székhelyen találtak munkát.

Egy-egy tanuló a szenci járásbeli kisiskolákban

A szenci Szenczi Molnár Albert Alapiskolába a 2017/2018-as tanévre 25 gyereket írattak be. „Tizennégyen a helyi magyar óvodából, négyen Egyházfáról, ketten Boldogfáról, hárman Magyarbélről érkeznek. Egy kiselsős kezdi meg itt a tanulmányait Nagyfödémesről és egy Zonctoronyról” – tájékoztatnak az iskola hivatalos honlapján. Duray Rezsőtől, a Szenc és Vidéke Társulás elnökétől megtudtuk, Félre huszonegy, Hegysúrra két, Rétére és Zonctoronyra egy-egy gyereket írattak be. Zonctornyon a szlovák tannyelvű alapiskolába a következő tanévre egy gyerek sem jelentkezett. A féli körzetből összesen nyolc, Illésházáról három, Jányokról három, Callóközcsütörtökből két, Csákányról, Felsőpatonyból, Nagymácsédról, Éberhardról és Dunasápújfaluról egy-egy gyereket írattak a féli alapiskolába.

Somorján változó a létszám

A somorjai Corvin Mátyás Alapiskolában már a hónap elején megrendezték az ünnepi beíratást. Bugár Gabriella igazgató közölte, 45 gyereket írattak elsőbe. Tizenhárom nulladikos diákjuk van, ők is a két első osztályt gazdagíthatják. „Változó az elsősök száma, a tavalyi évhez viszonyítva gyengébb az eredmény, tavalyelőtt azonban kevesebben voltak. Az óvodások száma alapján erre az eredményre számítottunk” – nyilatkozta lapunknak Bugár Gabriella.

Nagymegyeren és Bősön még változhat a létszám

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában szombaton tartották az ünnepi beíratást, játszóházzal várták a leendő diákokat és szüleiket. Buzgó Éva igazgatóhelyettes elmondta, eddig 55 gyereket írattak be, de a jogszabály szerint a hónap végéig várják a leendő kisdiákokat. „Úgy tudjuk, vannak olyan óvodások, akik nem jöttek el a játszóházas beiratkozásra” – bizakodik az igazgatóhelyettes. Jelenleg 67 elsős tanul a nagymegyeri alapiskolában, ahol nulladik évfolyam is működik. „Tavaly 10 nulladikosunk volt, idén 13, tehát 67-en kezdhetik meg az alapiskolai tanulmányaikat szeptemberben” – nyilatkozta Buzgó Éva. Az orvosi vizsgálat alapján döntenek arról, hány elsős és hány nulladikos diákjuk lesz, de három első osztály és egy előkészítő osztály nyitásával számolnak.

Bősön 38 kiselsőst írattak be az Amade László Alapiskolába. Sebő Renáta igazgató elmondta, idén több elsőssel kezdhetik meg a tanévet, mint a korábbi években. „Az utolsó pillanatig változhat a gyerekek száma. Tavaly egy szülő az utolsó nap döntött úgy, hogy a szlovák helyett a magyar iskolába íratja a gyerekét” – közölte az igazgató. A Csallóköz legkisebb városának alapiskolájában két első osztállyal kezdhetik meg a 2017/2018-as tanévet.

A dunaszerdahelyi alapiskolákba a hónap végéig várják a leendő elsősöket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!