Kassán tüntető gazdák: az EU követelményei tarthatatlanok

Kassán délután egyig blokkolták a Watson út belső sávját a tüntető mezőgazdászok
Torna/Magyarbőd/Kassa |

A V4-ek és számos más kelet-európai ország mai tüntetéséhez számos szlovákiai gazda, köztük a kelet-szlovákiak is csatlakoztak. A Kassára közel száz mechanizmussal megérkezett gazdák többsége az Európai Unió 2023-2027-ig jóváhagyott feltételeinek többségét abszurdumnak tartja, és az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) rendszerével sem elégedettek, ezért a kormánytól és az uniótól azonnali lépéseket, változtatásokat követelnek. 

Ahogy azt a kassai demonstráció során Új Szónak Kovács Imre, a tornai agroszövetkezet (Agrodružstvo Turňa) elnöke elmondta, Európa szerte nagy gondok vannak, ezért nem meglepő, hogy a nyugati országok után a kelet-európai gazdák is felébredtek és tüntetni kezdtek. „A gazdák tisztában vannak az Európai Unió tarthatatlan követelményeivel, melyek szerintünk nagy mértékben rányomják a bélyeget az itt működő gazdálkodásokra. Mindezek mellett az Ukrajnából és az Dél-Amerikából beáramló élelmiszerek és élelmiszeri alapanyagok behozatalával sem értünk egyet, hiszen azok olyan élelmiszerbiztonsági feltételek mellett voltak előállítva vagy kitermelve, amelyek az európai színvonalat nem érik el. Itt nem csak a gabonáról van szó, hanem a különféle olajokról, a húsról, a tojásról és minden olyan termékről, amelyeket napi szinten fogyasztanak az emberek. Ezeket a problémákat megnehezítette a 2023-as támogatások késedelme vagy ki nem fizetése. Az általunk igényelt pénzekből eddig nagyjából harminc százalékot kaptunk meg, ami a mi esetünkben több száz ezer eurót jelent. Ez teljesen megbénítja a gazdaságot, éppen ezért arra kérjük a kormányt és az Európai Uniót, hogy a bűnbakok keresése és az egymásra mutogatás helyett álljanak ki értünk, a hazai gazdákért. Ha újra elindul a körforgás, tehát ha megjönnek az ígért támogatások, akkor mi is visszatérhetünk a mezőkre, ahol egyébként már rég ott kellene lennünk, nem pedig a városokban tüntetnünk” – mondta Kovács Imre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?