Kártérítést ígérnek a vonatok késés esetén

A kassai vasútállomásra érkező és onnan induló vonatok az utóbbi időben főleg az állomás peronjainak felújítása miatt késnek
Kassa |

Az utóbbi időben, történetesen a kassai vasútállomásról induló és oda érkező vonatok esetében egyre gyakoribb a késés. A Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) magyarázata szerint ezekre általában vonalkarbantartási munkák, különféle balesetek, kedvezőtlen időjárási és műszaki problémák miatt kerül sor. Azonban jó tudni, hogy ha az utas belföldi járata 15 percet vagy annál is többet késik, vagy a vonat valamilyen okból egyáltalán nem indul el és ebből kifolyólag az átszállásra sincs lehetőség, a vasúttársaságnak gondoskodnia kell az utasról.

Szélsőséges esetekben a vasúttársaságnak kötelessége visszaváltani a jegyet vagy bizonyos összegű kártérítést kell fizetnie. A kompenzációk érvényességét természetesen a törvény is alátámasztja azonban minden fajta kártérítésnek megvan a saját feltétele. Az utasoknak először igazolást kell kérniük a vonaton vagy a jegypénztárban tapasztalt kellemetlenségekről. Ha az utas úgy dönt, hogy nem utazik tovább, visszakértheti a jegy vételárát. Ha azonban mégis folytatná az utat, az adott állomásról ingyenesen szállhat fel a vonatra, sőt, még jobb szolgáltatást biztosító vonaton vagy magasabb osztályú kocsikra is felszállhat, de csak abban az esetben, ha ez az utolsó csatlakozás a célállomásig.

Ha az utas vissza akar térni útjának kiindulási pontjába, az átszálló vagy csatlakozó állomásról a következő vonattal ingyenesen visszaszállítják arra az állomásra, ahonnan elindlt, sőt, a menetdíj teljes visszatérítését is kérheti. Az EuroCity vagy SuperCity vonatok 60 percet meghaladó késése esetén az utas a kifizetett EuroCity felár összegének megfelelő kártérítésre jogosult; a SuperCity vonatok esetében ez 2 eurót jelent

tájékoztatta az Új Szót Tomáš Kováč, a ZSSK szóvivője. Ha az utas járattörlés, késés vagy csatlakozáskimaradás miatt nem tudja folytatni az utazást ugyanazon a napon, a Szlovák Vasúttársaság az ebből eredő költségeket megtéríti. Ez magába foglalhatja a várakozók értesítésével kapcsolatos költségeket, valamint szállás biztosításág maximum 20 euróig. Mindezeken túl, ha a tömegközlekedés nem elérhető, a taxi használatának költségeit (maximum 10 €-ig) szintén fedezik, feltéve, hogy a teljes visszatérítés összege nem haladja meg az eredetileg kifizetett viteldíjat. A szóvivő nyilatkozatában többször is kiemelte, hogy azok az utasok, akik szeretnének visszatérítést kapni, több lehetőség közül választhatnak.

Az utasok a ZSSK bármelyik jegyirodáját felkereshetik, és bemutathatják az eredeti jegyeket írásos kérelemmel együtt, amelynek tartalmaznia kell a személyes adataikat és a kártérítési igény konkrét okát. Alternatív megoldásként úgy is dönthetnek, hogy kérésüket levélben nyújtják be. Az azonban nagyon fontos, hogy ezt a folyamatot a jegy lejárati dátumától számított egy éven belül be kell fejezni” – zárta Tomáš Kováč, a ZSSK kommunikációs szakembere.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?