Régió

Javult Komárom pénzügyi helyzete

Komárom | Tavaly jelentősen javult Komárom pénzügyi helyzete, miközben a város teljes adósságállománya is kedvezően alakul – derül ki az INEKO gazdaságkutató intézetnek az önkormányzatok pénzügyi helyzetéről készített részletes elemzéséből.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 2. 08:43

- Somogyi Tibor felvétele

Keszegh Béla alpolgármester tájékoztatása szerint elismert szakértő foglalkozott azokkal a városokkal, amelyek leginkább javítottak pénzügyi helyzetükön az előző évhez viszonyítva, ebben az összesítésben végzett Komárom az előkelő negyedik helyen. Tény, hogy a korábbi rosszabb értékelés után volt hová fejlődni. 

Komárom a vizsgált pénzügyi-gazdasági szempontok szerint jobban teljesített, mint az országos átlag. Jó minősítést, 4,8 pontot kapott az intézettől, miközben a 6-os a legmagasabb érték

– mutatott rá az alpolgármester. – A város adósságállománya is fokozatosan csökkent, míg korábban 20 százalék felett volt ez az érték, 2016-ban 8,75 százalékra mérséklődött és a folyamat 2017-ben sem állt le. Több kölcsön törlesztése után 5,83 százalékra mérséklődött az adósságállomány.” A hitelösszeg abszolút nagysága alapján összeállított listán Komárom jobban áll a környező városokhoz képest. 2016-ban az egy lakosra jutó önkormányzati adósság 48 euró volt, míg például Dunaszerdahelyen 200 euróra rúgott, Érsekújvárban 113, Vágsellyén 132 euró volt. Ez az összeg 2017-ben tovább csökkent Komáromban. A beszállítói hitelből megvalósuló, tavaly megkezdett és idén befejeződő nagy útfelújítás után ugyan növekedett az adósságállomány, 2018-ban várhatóan 14,09 százalék lesz, de 2019-ben újra csökkenni fog, előreláthatóan 10,68 százalékra. 

„A beszállítói hitel kapcsán két fontos dolgot érdemes leszögezni – mondta Keszegh Béla. – A kamatszintek történelmi minimumon vannak, ezáltal nagyon előnyösen sikerült pénzforráshoz jutni, ráadásul 10 éves fixációval. Másodsorban változtattunk az eddigi stratégián. Nem kátyúzásra, foltozgatásra költünk sok ezer eurót, ami csak kozmetikázást jelent, hanem új utakra, mégpedig a kivitelező által vállalt 10 éves garanciával.” Tennivaló azonban továbbra is van bőven, a 105 kilométernyi városi útból ugyanis 7 kilométernyit sikerült rendbe rakni. De már ez is nagyban javította a közlekedés feltételeit a városban. (vkm)

Önnek ajánljuk

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Az ország csaknem egész területén talaj menti fagyok lehetnek

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Notre-Dame: Rövidzárlat okozhatta a tüzet

Legfrissebb galériák
Olvasta már?