Régió

Ingyenes tanácsadás a vállalkozóknak Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely | Három hét alatt mintegy húsz vállalat és vállalkozás kért segítséget a Dunaszerdahelyen megnyílt infópontban azzal kapcsolatban, hogy hogyan kaphatnak támogatást a munkahelyek megtartására.
Kiss Bartalos Éva

2020. május 29. 11:14

tanácsadás

Május elején nyílt meg az Üzleti és Tájékoztatási Központban az ingyenes szaktanácsadás. Hájos Zoltán polgármester korábban elmondta, hogy az irodában közgazdász nyújt szakmai tájékoztatást az érdeklődőknek.

„Több olyan vállalkozóval találkoztam, akinek gondot okoz eligazodni a törvények, rendeletek között. Sokan bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy milyen segítségre jogosultak”

– indokolta a szaktanácsadás szükségességét Hájos Zoltán.

Vitárius Lajos közgazdász munkanapokon várja az érdeklődőket az első emeleti irodában. Hájos Zoltán leszögezte, hogy a szakember senki helyett nem tölti ki a beadványokat, de útbaigazítást nyújt a vállalkozóknak, hogy milyen adatokat kell kikérniük, és milyen segítségre jogosultak a mentőcsomagból. Vitárius Lajostól, a Dél-szlovákiai Közgazdászok Közössége, polgári társulásának ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy május közepéig húsz érdeklődő fordult hozzá a támogatásigénylés miatt.

„A márciusi kérvények beadásának zárónapjáig, május 15-ig 10-12 vállalkozással foglalkoztam az irodában. Ezen kívül rendszeresen kommunikálok hat-nyolc helybéli vállalkozóval, akiket már korábban ismertem. Ez idő alatt 3-4-szer konzultáltam a pozsonyi központi ügyfélszolgálattal is az iroda ügyfelei nevében”

– tájékoztatta lapunkat Vitárius Lajos.

A közgazdász szerint az egyszemélyes vállalkozókat leginkább az érdekelte, hogy helyesen jártak-e el a támogatás igénylésénél. A könyvelőkkel együtt dolgozó vállalkozások ügyvezetői inkább csak utólag érdeklődtek a csomagról. Vitárius elismerően nyilatkozott a könyvelők és egyszemélyes vállalkozók tudásáról, és felkészültségéről, és hálás is az érdeklődőknek, mert új tapasztalatokra tett szert a tanácsadásnak köszönhetően. Mindemellett a hivatalos tájékoztatás hiányosságaira is rámutatott.

„Csaknem minden konzultációból érződött az aggodalom az esetleges ellenőrzés miatt, és azért is, hogy ne kelljen az esetleges késések miatt büntetést fizetni, ami által automatikusan ún. feketelistára kerülnének az érintettek”

– nyilatkozta Vitárius Lajos, aki szerint a mentőcsomag hivatalos honlapjának hiányosságaiból és elavultságából is fakad a bizonytalanság.

A közgazdász több szempontból is bírálta a kormány mentőcsomagját, egyebek mellett arra is rámutatott, hogy bizonyos esetekben időigényes, a jelenlegi helyzetben nehezen beszerezhető igazolást várnak el a kérvényezőtől, két intézkedésnél csak 210 euró támogatásra jogosult a kérvényező. „Egyértelmű, hogy az adott hozzájárulások összege a minimálbérhez viszonyítva megalázóan alacsony” – zárta Vitárius Lajos.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
biztosítás

Fontos tudnivalók a szociális és az egészségbiztosításról

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Megérdemelt DAC-győzelem a szezon utolsó hazai meccsén

Nagyfödémes

Odafigyeléssel csökken a hulladék

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Osztrák Nagydíj – Bottasé a szezon első pole pozíciója

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

Ne mondjunk le a fürdőzésről, de legyünk óvatosak!

koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.