Információs nap a halakról

Délelőtt ismeretterjesztő előadások zajlottak (Madarász Tibor felvétele)
Albár |

Egy nappal a vándorló halak nemzetközi világnapja előtt, május 20-án pénteken információs napot tartottak Albáron, a Relax parkban óvodás és kisiskolás gyermekek számára.

Az esemény szervezői a SVP (Szlovák Vízgazdászok) Slovenský Vodohospodársky podnik š.p., és partnerekként részt vettek a szervezésben a Szlovák Mezőgazdasági egyetem, a Szlovák Technikai Egyetem, valamint a Zelené dedičstvo - Zöld Örökség Polgári Társulás. Összesen hat intézményből érkeztek a résztvevők, a Csallóközkürti, a Vásárúti, a Kisudvarnoki, az Alistai Alapiskolából, valamint a Felsővámosi Alapiskolából és Óvodából. Az ismeretterjesztő nap két részből állt. Az első részben Kovács Bálint ELKH-PE evolúciós ökológus beszélt a halakról, a vándorlásukról, a védelmük fontosságáról, valamint arról, hogy pontosan milyen halfajták élnek a Tőkési ágban. Monika Supeková, a Szlovák Vízgazdászok projektmenedzsere tartott előadást szlovák nyelven a természetvédelemről, főleg a vízgazdálkodás szemszögéből, amelyet a helyi vízgazdász kollégáik fordítottak le magyarra a gyerekeknek. Majd Madarász Norbert beszélt a horgászatról is.

Pályázat a Tőkési ág megőrzésére

„Nyertünk egy pályázatot, amit ugyan nem mi adtunk be, hanem a Szlovák Mezőgazdasági Egyetem, de partnerként szerepelünk benne”

– mondja Csudai Péter, a Zöld Örökség Polgári Társulás elnöke.

„Maga a projekt a Tőkési ág megőrzésére irányul, ami a Norvég grantokból, valamint a Szlovák állam által van támogatva. Legfőbb célja, hogy a pályázatban résztvevő oktatási intézmények a vízgazdászokkal karöltve kitalálják, hogy hogyan lehet a Tőkési ágat megőrizni, hogy kidolgozzanak egy életképes koncepciót arra, hogy újra víz kerülhessen a mederbe, ami táplálná eléggé ahhoz, hogy megmaradjon az ártéri, vizes jellege a folyónak”

– teszi hozzá Péter. A projektben szerepel az is, hogy informálniuk kell az embereket a Tőkési ág helyzetéről, a lehetőségeiről. Fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a gyermekeket, a mai fiatalokat, hogy később felelősségteljesebb, tudatosabb felnőttekké válhassanak.

Megismerkedhettek az itt fellelhető halakkal

A nap második részében a kiosztott gyümölcs elfogyasztása után, rajzversenyt rendeztek a gyerekeknek. A feladat az volt, hogy jelenítsék meg a papíron, hogy mit tanultak meg a mai nap folyamán és pontosan mire emlékeznek az előadásokból. Miközben a rajzokról szavaztak, a Szlovák Mezőgazdasági Egyetemről (SPU) érkezett Ľuboš Jurík professzor és csapata bemutatta, hogy hogy is néz ki a halak tápláléka egy laboratóriumban mikroszkóp alatt. A Szlovák Vízgazdászok (SVP) munkatársai papírból készült munkagépeken mutatták be a hidraulika alapelvét, valamint a Szlovák Technikai Egyetem (STU) diákjai megmutatták, hogy hogyan lehet megmérni a leesett eső mennyiségét. Eközben a gyerekek saját szemükkel is megnézhették a halakat közelebbről egy medencében, és mágneses horgászbotokkal is gyakorolhattak. Jelen volt még az Ivánka pri Dunaji Mezőgazdasági és Állatorvosi Középiskola is, akik saját standjuknál mutatták be preparált haltetemeken a halak leggyakrabban előforduló élősködőit.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?