Régió

Holokauszt megemlékezés Dunaszerdahelyen

Dunaszerdahely | Botlatókövek elhelyezésével kezdődött, emléktábla avatással folytatódott, végül nagyszabású megemlékezéssel ért véget a hétvégi holokauszt áldozatok emlékére szervezett ünnepség sorozat Dunaszerdahelyen.
Somogyi Katalin

2019. július 11. 12:46

1944 június 15-én több ezer zsidót deportáltak a városból Auschwitzba, ahol legtöbbjüket június 18.-án gázkamrákban legyilkolták a nácik. Az ő emlékük előtt tisztelgett a város a zsidó vallási közösséggel együtt szervezett holokauszt megemlékezéseken szerte a városban és Alistálon. A világ minden tájáról, elsősorban Izraelből, de az USA-ból, Kanadából, Ausztráliából, Dél-Amerikából összegyűlt túlélők, leszármazottak, rokonok, barátok. A legidősebb résztvevő 96 éves volt.

holo

Városszerte összesen 63 botlatókövet helyeztek el azokon az utcákon, amelyeken az elhurcolt zsidó családok házai álltak. Legtöbbet, tizenkettőt a Sárga kastéllyal szemben a néhai Teleki utcában, ahol az Altmann család emeletes háza állt. Innen a felnőttekkel együtt kilenc gyereket is elvittek a nácik, a legidősebb 14 a legfiatalabb még egy éves sem volt. A közvetlen leszármazott, Galon Lea Izraelből jött és nehezen talált szavakat az emlékei felidézésére. Csak pár évvel ezelőtt tárta fel a család történetét és most járt először Dunaszerdahelyen. Édesanyja egyike volt a megmenekült Altmann gyerekeknek. Eljöttek a Rózsa utcai házakban élt Wosner és Leicht családok leszármazottai Izraelből és Dél-Amerikából. A város érdekessége volt, hogy a zsidók nem a periférián laktak, hanem a néhai zsinagóga körüli utcákban a belvárosban, mint a Teleki utca a Rózsa utca, Bacsák utca, vagy a mai Bartók Béla sétány. Ezen utcák lakosai 80-90 százalékban zsidó vallásúak voltak. „Amikor megrendeltem a 63 réz emléktáblát a németországi gyártónál, azt kérdezte, milyen nagyváros Dunaszerdahely, mert kb. ennyi botlatókövet helyeztek ki például Budapesten.” – jegyezte meg Kornfeld Tibor a dunaszerdahelyi zsidó hitközség tagja. A megemlékezés folytatódott az alistáli temetőben, majd a következő napon, a dunaszerdahelyi vasútállomáson avattak fel egy emléktáblát az 1944 júniusában deportált 2969 zsidó emlékére. Őket, hatvan marhavagonba zsúfolva szállították Auschwitzba, ahol legtöbben pár napon belül gázkamrában haltak meg. Csak pár százan tértek vissza közülük, akik megpróbálták újra építeni a dunaszerdahelyi zsidó közösséget, azonban a második világháború előtti virágzó közösséget már nem sikerült visszahozniuk. Ennek ellenére Baruch Vesely a jeruzsálemi zsinagóga kántora pár évvel ezelőtti beszédében kijelentette: „Legyőztük Hitlert, mert itt vagyunk.”Az emléktábla avatáson a polgármester Hájos Zoltán és Nagyszombat megye alelnöke Berényi József is beszédet mondtak, amelyben kihangsúlyozták, hogy fontosnak tartják azt, hogy az e helyen naponta elhaladó fiatalok tudatosítsák és emlékezzenek, mert nem szabad a múltat elfelejteni.

holo3

A dunaszerdahelyi zsidó temető Szlovákia legjobban feltérképezett temetője, amely 2500 sírhelye megőrizte eredetiségét. Az itt emelt holokauszt emlékműnél, amelyre további 200 azonosított áldozat nevét vésték fel, emlékezett meg a több száz egybegyűlt a 75 évvel ezelőtti tragédiáról. A megemlékezésen részt vett Zvi Aviner-Vapni, Szlovákia izraeli nagykövete. „A szeretet ellentéte nem a gyűlölet, hanem a közönyösség. Félek. A Szlovák parlamentbe bekerült egy antiszemita fasiszta párt, amely két képviselőjét beválasztották az Európai Parlamentbe is. Azok választották őket, akik nem tudják, vagy elfelejtették mi történt. Pár év múlva már nem lesznek túlélő szemtanúk, a felelősség csak ránk élőkre fog hárulni, hogy emlékezzünk.”- mondta a nagykövet. Erre figyelmeztetett Kornfeld Tibor is, aki a Dunaszerdahelyi Zsidó Hitközség vezetőségi tagja, hiszen „a rossz diadalához elegendő az, ha a jó emberek nem tesznek semmit. Félelmetes méreteket ölt az antiszemitizmus Európa szerte, franciaországi, angliai zsidók is egyre többen menekülnek Izraelbe.”- mondta Kornfeld.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

Az első Hold-misszió 50. évfordulója

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?