Holényi Gergő: Ellenállásba ütköztem

Holényi Gergő (Képarchívum)
Nagymegyer |

Holényi Gergő négy évvel ezelőtt függetlenként vette át a polgármesteri széket Nagymegyeren. A város a termálfürdő körüli nézeteltérésektől volt hangos az utóbbi évben. 

Mi az, amit az utóbbi négy év alatt sikernek könyvel el és mi az, amit nem a tervek szerint teljesítettek?

Miután átvettem a hivatalt, az első fél évben rá kellett jönnöm, hogy azok a dolgok, amiket szerettem volna megoldani, sokkal mélyebben gyökereznek, mint amire számítottam. Ezek olyan 20-30 éves problémák, melyekkel senki nem foglalkozott korábban. Ilyen volt például a város kanalizációs rendszerének és tisztító állomásának kérdése. Amikor a technikai hibákról értesültem, melyeket a kiépítéskor elkövettek, be kellett látnom, hogy egységes terv híján lokális megoldásokra van szükség. Idő közben kiderült, hogy ez a probléma nem is a város, hanem a vízművek hatáskörébe tartozik, így egyedül nem léphettünk. Felvéve a kapcsolatot a kompetens szakemberekkel és a vízművek képviselőivel, kiderült, hogy az elmúlt 20 évben Nagymegyeren egyáltalán nem fejlesztettek. Az elmúlt három évben diákmunkások segítségével felmérettük az aknafedeleket, és rangsoroltuk őket az állapotuk szerint. Ennek eredményeként idén összesen 40 aknafedelet újítanak fel, amik vagy kiemelkednek az útból, vagy lesüllyedtek, folyamatos károkat okozva ezzel a lakosok gépjárműveinek.

Másik sürgető megoldást igénylő kérdés volt a lakótelepi vízcsövek helyzete. Önkéntes tűzoltóként azt tapasztaltuk, hogy a kihelyezett tűzvédelmi csapok közül csak minden negyedik működik, ami tűz esetén nagyon nagy gondokat okozhat, lehetetlenné teszi az oltást. Ezeket még 1986-ban telepítették, jelöletlenül állnak az utcákon, azóta nem használták őket. Miután jeleztük ezt az illetékesek felé, megkezdték ezeknek a tisztítását is. A rendelőintézet és a szemétlerakó megoldására sajnos a négy év nem volt elegendő. Egyrészt emberi mulasztás miatt, másrészt a hatályos rendelkezések nem tették lehetővé a továbblépést. A városi hivatal korábbi dolgozói azt állították, hogy nincs meg a harmadik kontrollkút a városi szemétlerakó mellett, melyből a vízmintákat vették volna a lerakat besorolásához. Ezek a minták elengedhetetlenek a kategória megjelöléséhez, ha pályázati pénzeket kérnénk. Ennek a vízmintának hiánya miatt éveket csúszott ez a projekt, majd végül a kiérkező szakemberek könnyedén megtalálják az eltűntnek vélt harmadik kontroll kutat is.

A rendelőintézet kérdése is függőben van még. Igyekeztünk átdolgozni a korábbi pályázatunkat a megváltozott feltételeknek megfelelően, de sajnos ez sem felelt meg a minisztériumnak. Miután a szomszédos Ekecs visszalépett egészségházának felújításától, lett egy cseppnyi esélyünk arra, hogy újra megpályázhassuk a szükséges összeget. Az orvoshiány sajnos minket is érint és valós probléma. Ellenben több végzős orvostanhallgató van Nagymegyeren, akiket a lokálpatriotizmusukra alapozva szeretnénk itthon tartani. Várjuk őket és szeretnénk minden segítséget megadni nekik a pályakezdéshez.

Nagymegyer a termálfürdő körüli nézeteltérésektől volt hangos az utóbbi évben. Mit tehetett volna jobban, illetve másként, amivel már a kezdetektől elnyerhette volna a képviselő-testület bizalmát?

Úgy érzem, nem tudtam volna másként cselekedni. Már az első perctől ellenállásba ütköztem a korábbi MKP-s platformról érkező képviselőkkel. Vannak viszont olyan tagok a testületben, akik korábban is megpróbáltak rávilágítani arra, hogy végre megtörtént az a változás, amit korábban áhítottak és annak ellenére, hogy nem az lett a polgármester, akit szerettek volna, adják meg nekem a bizalmat. Mivel ezt nem kaptam meg, így nem maradt más hátra, mint úszni az árral szemben, s még így is nagy sikereket értünk el nem csak a városban, hanem a termálfürdőben is. Számos nagyobb összegű beruházást hajtottunk végre és létrehoztunk új munkahelyeket is. A képviselő-testületben viszont nem tudtak ezeknek a sikereknek örülni. Azt láttam, hogy az ellenzék ezeket kudarcnak könyvelte el. A 13 képviselőnek és a polgármesternek egy közös céllal kell rendelkeznie, mégpedig azzal, hogy előre vigyék a várost és ami sikerült, az közös siker. Szerencsére sokan vannak olyanok a mostani képviselőjelöltek között, akik azért indulnak, hogy – ha maradok a posztomon, vagy a képviselő-testületben –, segítsék a munkámat és ezzel együtt a várost, Nagymegyer fejlődését. Olyan képviselőkre van szükségünk, akikben buzog a bizonyítási vágy. Ennek már most látom a pozitív hatását és négy év elteltével azt tudom mondani, hogy sikerült elültetnünk az emberekben egy más mentalitást. Ha a négy évvel ezelőtti kampánycéljaimat tekintem, megvalósítottuk, amit szerettünk volna: megmutatni az embereknek, hogy „ezt másként is lehet csinálni”. Nagyon fontos lenne, hogy mostantól ne a másik kárára, hanem egymásért és a városért dolgozzunk. 

Milyen nagyobb beruházások készültek el az utóbbi négy év alatt?

Több városi beruházás is megvalósult az utóbbi négy év alatt és olyanok is, melyek nem városi projektek voltak, mégis a város támogatásával jöhettek létre. Az utóbbira jó példa, hogy sikerült Nagymegyer 98 százalékát föld alatti optikai hálózattal ellátni, úgyhogy most már csaknem minden lakos rácsatlakozhat.

A kanalizáció Izsap városrészben lassan befejeződik és megindulhat a rendszer. A Szlovák Telekom vállalat bevezette ide is a szélessávú internetet és az optikai rendszert. Sikerült a helyiek igényei szerint bővíteni a szolgáltatásokat, megépült a Lidl melletti Family Center, ahova hat üzlet költözött, és most épül a Kaufland, ahol további 6 üzlet kap majd helyet, többek között játék- és cipőbolt is. A városi beruházások teljes összege 2019-től meghaladta a 2 200 000 eurót. Ezen belül például a gondozói szolgálat támogatására összesen csaknem 1 000 000 eurót költöttünk. Az energiahatékonyság növelésére, beleértve a városi hivatal szigetelését is 210 770 eurót, a marginalizált roma közösségek lakóházai közti járdák kiépítésére, valamint a helyi utak rekonstrukciójára összesen 385 139 eurót. Beruházásaink pontos összegei megtekinthetőek a város weboldalán.

A város első embereként kapott hideget és meleget is. Mégis mi ösztönzi arra, hogy újra induljon a polgármesteri székért?

Ezek a harcok, amiket meg kellett vívnom, hozzátartoznak a polgármesteri pozícióhoz - azért választottak meg az emberek, mert változásra vágytak, és megoldásokat vártak tőlem. Tavaly augusztusban osztottam, szoroztam. Kerestem az okokat, melyek arra ösztönöznek, hogy idén újra elinduljak. Egyet találtam, ami megdönthetetlen volt számomra: ebből a pozícióból még mindig a legkönnyebb jót tenni. Sokan elfelejtik azt, hogy 4 év ebben a pozícióban hosszú idő, az embernek rá kell áldoznia az ideje nagy részét Tény, hogy ez a pozíció mentálisan és testileg is megterhelő, de az elmúlt négy évben testközelből megtapasztaltam azt, hogy rengeteg embernek segíthettünk problémája megoldásában, nem csak polgármesteri szinten, hanem a hivatali ténykedésünk során is. Például a szociális hivatal átszervezésével, vagy a városi lakásügyeknél, étkeztetés finanszírozásában, vagy az iskolakezdésnél a hátrányos helyzetű családoknak.

Nagyon büszke vagyok a civil szervezeteinkre, ugyanis az ő közreműködésükkel 2019-től összesen 700 000 euró került városunkba, ami beruházások formájában itt is marad. Épületfelújításokban, különleges projektekben, mint például a disznós kút felújításában, ahol a város magára vállalta az önrészt és majdnem 50 000 euróból 13 000 növényt ültettek ki, valamint egy tavat a revitalizáltak szakemberek. A néptáncosaink hatalmas sikere, hogy több, mint 500 000 eurós támogatást nyertek egy folklórközpont kialakítására. Meg kell említenünk a történelmi egyházakat is, akik közösen 100 000 eurót nyertek templom- és óvodafelújításra az elmúlt időszakban. Nagyon örülök, minden olyan projektnek, amit a városiak, a különféle szervezetek hoznak. Az önkormányzatnak sok esetben meg van kötve a keze, a civil szervezeteknek sokkal nagyobb a mozgásterük az egyes pályázatok kapcsán. A város megadja nekik a teret és a lehetőséget, hogy fejlődjenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?